Aderarea României la Schengen. Votul ar putea fi amânat, decuplarea de Bulgaria este un scenariu, dar nu va fi pus pe masă de ţara noastră
După ce Comisia Europeană a publicat raportul de evaluare a României în care a stabilit că țara noastră îndeplinește toate condițiile tehnice pentru aderarea la spațiul Schengen, decizia rămâne la latitudinea statelor membre. Surse guvernamentale citate de Observator subliniază că avem sprijinul instituțiilor europene și că amânarea votului reprezintă o variantă de rezervă.
De Redactia Observator la 24.11.2022, 15:12În acest moment, România a obținut sprijinul Parlamentului European, prin rezoluția adoptată în luna octombrie, al Comisiei Europene, prin raportul de evaluare de zilele trecute, iar votul final ar urma să aibă loc la începutul lunii viitoare, pe 8 decembrie mai exact.
Cu toate acestea, în ciuda sprijinului, unele state europene sunt reticiente sau chiar se opun aderării României la Schengen. Astfel, în ceea ce privește Suedia, una intre țările care se află în această tabără, chestiunea ar urma să fie tranșată în parlamentul național, susțin sursele politice. Acestea mai subliniază și faptul că Olanda, unul din principalii opozanți, nu mai reprezintă o problemă în acest moment, țara noastră dovedind că toate criteriile tehnice au fost îndeplinite.
Aderarea României poate fi blocată de Austria, cu precizarea că motivul invocat ține de modul în care funcționează spațiul Schengen în ceea ce privește procesul de imigrare. Sursele politice susțin că guvernul de la Viena este de partea României dar că a adoptat această critică pentru a-și îmbunătăți poziția la nivel național și în negocierile cu partenerii europeni.
Votul din JAI
- Bode, după discuţia cu ministrul de Interne al Austriei: "Aderarea României la spaţiul Schengen va fi un plus...
- Iohannis, despre aderarea la Schengen: "Dacă nu reuşim până pe 8 decembrie, e posibilă amânarea deciziei"
- Cancelarul Austriei critică România și Bulgaria pentru că nu sunt în stare să oprească migranții ilegali
Sursele citate indică faptul că procedurile din Consiliul JAI permit României să recurgă la o amânare a votului. Trebuie făcută precizarea că oficialii români vor putea decide acest lucru până pe 28 noiembrie.
În mass-media internațională s-a vehiculat posibilitatea ca aderarea României la Schengen să fie decuplată de cea a Bulgariei. În acest moment, acesta este unul dintre scenariile posibile, dar guvernanții noștri nu vor fi cei care îl și vor propune în mod oficial.
În ceea ce privește votul din Consiliul JAI, strategia României va fi axată pe creșterea șanselor de a fi primiți în Schengen. În ceea ce privește votul propriu-zis, dacă țara noastră nu strânge majoritatea există posibilitatea să se țină de votul din Consiliul Europei. Acest lucru nu s-a mai întâmplat până acum, dar poate fi luată în calcul.
Klaus Iohannis a declarat la Vilnius că vede posibil un vot în Consiliul JAI din 8 decembrie cu privire la aderarea României la Schengen.
"Continui să văd acest lucru ca fiind posibil. Cred că încă mai avem suficient timp pentru a aborda, pentru a rezolva toate problemele. Este adevărat că unii dintre prietenii noştri au venit cu noi întrebări. Suntem gata să colaborăm şi suntem gata să vedem un vot pe 8 decembrie. Nu este vorba că sunt chestiuni cu totul noi care ar fi apărut, atâta doar că unele parteneriate trebuie întărite, unele aspecte trebuie discutate de o manieră mai cuprinzătoare şi, după părerea mea, toate acestea sunt încă fezabile înainte să aibă loc discuţia de pe 8 decembrie", a spus şeful statului, după întâlnirea cu omologul lituanian, Gitanas Nauseda.