Antena Meniu Search
x

Cancelarul Austriei critică România și Bulgaria pentru că nu sunt în stare să oprească migranții ilegali

Cancelarul Austriei a criticat, miercuri, România, Bulgaria și Ungaria, pentru că nu reușesc să oprească valul de migranți ilegali spre Occident și a lăudat Croația pentru modul în care își protejează granițele, scrie publicația austriacă Kleine Zeitung. Poziția lui Karl Nehammer vine după ce ministrul austriac de Interne a declarat că nu este de acord cu extinderea spațiului Schengen. 

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 23.11.2022, 13:58

Cancelarul Austriei critică România și Bulgaria pentru că nu sunt în stare să oprească migranții ilegali. În schimb, "nu simte presiunea migrației dinspre Croația"
Cancelarul Austriei critică România și Bulgaria pentru că nu sunt în stare să oprească migranții ilegali. În schimb, "nu simte presiunea migrației dinspre Croația" - Profimedia Images

Nehammer a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că Austria “nu simte aproape deloc presiunea migrației dinspre Croația deoarece această țară poate să-și protejeze, în mod exemplar, granițele”. Țările sunt votate individual, a mai adăugat cancelarul austriac, referindu-se la votul care ar urma să aibă loc pe 8 decembrie.

„Avem 100.000 de persoane care au traversat ilegal granița, dintre care, 75.000 au tranzitat România, Bulgaria și Ungaria fără a fi înregistrate de autoritățile locale. Este un risc de securitate și trebuie să avem grijă”.

Declarațiile cancelarului Nehammer vin după ce ministrul austriac de Interne s-a opus în mai multe rânduri în ultimele zile extinderii Spaţiului Schengen, afirmând că acesta nu funcţionează, după cum o dovedeşte numărul crescut de solicitanţi de azil în Austria.

Deputaţi austrieci din Parlamentul European au criticat, marţi, poziţia ministrului austriac. Eurodeputatul Andreas Schneider, din partea Partidului Social Democrat din Astria (SPO), spune că aceste critici sunt complet eronate. El a adăugat că există unele probleme nerezolvate în ceea ce priveşte Bulgaria, dar că nu ar trebui să se pună în discuţie extinderea Schengen.

Pe acelaşi subiect

Consiliul UE ar putea decide aderarea Croației la Schengen separat de România și Bulgaria

Și presa croată scria, zilele trecute, că România ar putea rata intrarea în Schengen deoarece Consiliul Uniunii Europene ar putea decide aderarea Croației separat de România și Bulgaria. Jurnaliştii citează o declaraţie a ministrului croat de Interne, Davor Bozinovic, care a spus că, deşi Austria nu susţine extinderea Spaţiului Schengen, aceasta sprijină, totuşi, Croaţia pentru aderarea la zona de liberă circulaţie.

Agenţia de presă croată susţine că Preşedinţia cehă a Consiliului UE ar fi pregătit două proiecte diferite pentru lărgirea Schengen, unul pentru Croaţia şi celălalt pentru Bulgaria şi România. Asta ar însemna ca în decembrie să fie luată decizia potrivit căreia Croaţia să adere singură, iar București și Sofia să mai aștepte acest pas.

Olanda vrea ca România și Bulgaria să fie separate la vot

De asemenea, jurnaliștii publicației bulgare "Capital" anunțau, în urmă cu o săptămână, că Olanda va cere ca Bulgaria și România să fie separate la vot, iar Bulgaria va fi singura dintre cele trei țări candidate (n.r. România, Bulgaria și Croația) care nu va intra în Schengen. 

Salvarea ar putea veni din partea Franței. Deja un mediator între Bulgaria și Macedonia de Nord, diplomația de la Paris a demonstrat că poate găsi soluții în situații care par fără ieșire. Dacă Franța va interveni de partea statelor candidate, pentru aderarea la Schengen, atunci rezultatul ar putea fi unul pozitiv.

Cu toate acestea, Comisia Europeană s-a exprimat în favoarea extinderii Spațiului Schengen pentru a include Bulgaria, Croația și România, țări care așteaptă aderarea de ani întregi. "Este timpul să le urăm bun venit", a declarat comisarul UE de Interne Ylva Johansson. Mai mult, oficialii de la Bruxelles au cerut statelor membre UE să permită celor trei țări candidate "participarea deplină" la Spațiul Schengen. Votul ar urma să aibă loc la Bruxelles pe 8 decembrie, iar unanimitatea este necesară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Cancelarul Austriei critică România și Bulgaria pentru că nu sunt în stare să oprească migranții ilegali