Alegeri în Franța: De ce le dă fiori europenilor candidata Marine Le Pen. A promis scoaterea Franței din NATO
Francezii au ales. În turul doi al alegerilor prezidenţiale se vor înfrunta actualul preşedinte, Emmanuel Macron, şi lidera extremei drepte Marine Le Pen. Rezultatele primului tur dau fiori întregii Europe. Populiştii au obţinut ieri jumătate din voturile francezilor. În schimb, pentru partidele tradiţionale, votul de ieri s-a dovedit unul catastrofal.
De Redactia Observator la 12.04.2022, 01:34Este explozia de bucurie din tabăra lui Marine Le Pen. Eterna candidată, dar niciodată preşedinte până acum, lidera extremei drepte din Franţa are acum şanse reale să ajungă la Elysee. După cinci ani cu Emmanuel Macron preşedinte, dintre care doi ani de pandemie, francezii sunt tot mai nemulţumiţi de nivelul de trai. Iar Marine Le Pen a speculat din plin asta.
Marine Le Pen, candidată la președinție: Îi voi readuce Franţei suveranitatea în toate domeniile, ceea ce însemnă libertatea cetăţenilor francezi să decidă pentru ei şi să-şi apere propriile interese. Voi controla imigraţia şi voi restabili securitatea pentru toţi.
Deşi a câştigat prima rundă, tabăra actualului preşedinte a fost ceva mai reţinută în a-şi manifesta bucuria.
Votant: Nu trebuie să fim relaxaţi pentru turul al doilea, pentru că ne confruntăm cu Marin Le Pen, care este o ameninţare mult mai mare decât acum cinci ani.
E a doua oară la rând când Marine Le Pen şi Emmanuel Macron merg umăr la umăr în turul doi
Însă lupta se anunţă mult mai echilibrată decât în urmă cu cinci ani. Deşi şi-a mai temperat discursul radical, numele lui Marine Le Pen rămâne sinonim cu xenofobia sau rasismul.
Marc Lazar, profesor ştiinţe politice: S-a schimbat foarte mult, cel puţin în aparenţă. Pare mult mai simpatică şi mai puţin radicală decât în trecut; are o imagine personală foarte bună.(...) Principalul atu al campaniei ei este că vrea un răspuns la întrebările sociale.
Macron promite independenţa energetică şi ajutor social pentru vulnerabili, bani mai mulţi pentru armată şi reducerea şomajului. Vrea însă şi creşterea vârstei de pensionare, iar pentru imigranţi va ţine uşa deschisă.
Emmanuel Macron, președintele Franței: Vreau o Franţă care să aducă progres pentru toată lumea, pentru vârstnici şi tineri, pentru muncitori, femei şi în special mame singure, pentru cei nevoiaşi.
Marine Le Pen nu s-a sfiit să promită scoaterea Franței din NATO
Singura carte pe care o poate juca împotriva lui Le Pen este apropierea acesteia de Vladimir Putin. Deşi s-a distanţat oarecum de preşedintele rus de la invadarea Ucrainei, ea a refuzat să condamne acţiunile lui Putin şi nu susţine în totalitate sancţiunile. Marine Le Pen nu s-a sfiit să le promită francezilor că îi va scoate din NATO. Asta ar fi o victorie şi pentru Vladimir Putin. Rezultatul din primul tur i-a scos pe mulţi în stradă.
Sunt exact oamenii de care Macron şi Le Pen au nevoie în turul doi. Iar actualul preşedinte nici nu se poate baza pe electoratul partidelor tradiţionale. Au obţinut rezultate catastrofale. Împreună, socialiştii şi republicanii, adună puţin peste 6% din voturi, în timp ce, Marine Le Pen se poate baza din start pe cele 7% obţinute de Eric Zemmour.
Macron nu se poate baza nici pe cele 20 de procente de la Jean Luc Melenchon. Deşi candidatul extremei stângi le-a cerut alegătorilor să nu o voteze pe Le Pen, nu i-a îndemnat să-i dea votul lui Macron. Oricum, mulţi dintre alegătorii lui Melenchon sunt membri ai mişcării sociale Vestele Galbene, deci, inamici declaraţi ai lui Macron.
Din 2007 şi până acum, niciun preşedinte al Franţei nu a câştigat un al doilea mandat la Elysee. Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc pe 24 aprilie.