Antena Meniu Search
x

Update Alegeri prezidențiale Franța. Emmanuel Macron, la mică distanță de Marine Le Pen. Primele rezultate exit poll

Emmanuel Macron a obținut aproximativ 28% dintre voturi, în primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța. Principala contracandidată, Marine Le Pen, a luat 23,3% dintre voturi, arată primul exit-poll dat publicității. Turul 2 al alegerilor din Franța va avea loc pe 24 aprilie.

de Redactia Observator

la 11.04.2022, 08:26

Vezi și

UPDATE 22:45. Macron, câștigător în toate estimările

Potrivit estimărilor a trei institute de sondare, Macron se află în frunte cu scoruri între 28,6 şi 29,7%, la finalul unei campanii puternic perturbate de pandemie şi de războiul din Ucraina.

Marine Le Pen (Rassemblement national, RN) s-a plasat a doua, obţinând între 23,5 şi 24,7% potrivit estimărilor Opinionway, Ifop şi Harris, în faţa lui Jean-Luc Mélenchon, liderul stângii radicale, care oscilează între 19,8% şi 20,5%.

Absenteismul la vot a fost puternic, între 26,2% şi 29,1%, ilustrând neîncrederea tot mai mare a francezilor în clasa politică. În 2017, rata absenteismului a fost de 22,2%, transmite AGERPRES.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 21:00. Macron și Le Pen merg în turul 2 al alegerilor prezidențiale din Franța

Emmanuel Macron, preşedintele în funcţie al Franţei, se clasează pe primul loc în scrutinul prezidenţial desfăşurat duminică, fiind urmat de candidata Marine Le Pen, considerată de extremă-dreapta, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.

Emmanuel Macron a obţinut 28,6% din voturi, în primul tur al scrutinului prezidenţial, potrivit unui sondaj efectuat la ieşirea de la urne de Institutul Ifop-Fiducial. Marine Le Pen, candidată considerată a fi de extremă-dreapta, este creditată cu 24,4%.

Un alt sondaj, efectuat de Institutul Ipsos-Sopra Steria, la comanda France Télévisions, Radio France şi France 24-RFI-MCD, îl creditează pe Emmanuel Macron cu 28,1% şi pe Marine Le Pen cu 23,3%.

Dacă aceste date se vor confirma oficial, Emmanuel Macron şi Marine Le Pen vor concura în al doilea tur al scrutinului prezidenţial, transmite MEDIAFAX.

Jean-Luc Mélenchon este pe locul al treilea, cu 20,1%, iar politicianul de extremă-dreapta Eric Zemmour este creditat cu 7,2% din voturi. Valerie Pecresse, membră a formaţiunii Republicanii (centru-dreapta) şi preşedintele Consiliului regiunii Ile-de-France, a obţinut 5% din voturi.

UPDATE 20:20. Emmanuel Macron și Marine Le Pen, la egalitate (surse)

Conform unui prim exit poll, Emmanuel Macron și Marine Le Pen sunt la egalitate, cu aproximativ 24% dintre voturi, informează, pe surse, jurnaliștii de la La Libre

Jean-Luc Mélenchon ar fi pe locul trei, cu circa 19% dintre voturi. Valérie Pécresse și Eric Zemmour ar fi cotați cu aproximativ 8% dintre voturi.

UPDATE: Prezenţă la vot de 65% la ora 17.00, cu 4,4 puncte procentuale mai mică decât în 2017

Prezenţa la vot la primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa a fost de 65%, la ora 17.00 (18.00, ora României), potrivit Le Figaro. Participarea este cu 4,4 puncte procentuale mai mică faţă de scrutinul din 2017.

Conform datelor transmise de Ministerul de Interne francez, participarea la primul tur al alegerilor prezidenţiale a crescut, la ora 17.00, la 65%. Prezenţa este cu 4,4 puncte procentuale mai mică faţă de 2017 (69,42%) şi cu 5,6 puncte procentuale mai mică raportat la 2012 (70,59%).

Această prezenţă este, în schimb, cu 6,5 puncte procentuale mai mare decât în 2002, anul în care s-a înregistrat recordul absenteismului la un prim tur al alegerilor prezidenţiale.

UPDATE: Prezenţă mai scăzută la vot faţă de alţi ani

Prezenţa la primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică a fost de 25,48% la ora 12:00, mai scăzută decât în 2017 (28,54%) și 2012 (28,3%), potrivit cifrelor Ministerului de Interne. Prezența la vot la ora 12.00 este însă cu 4% mai mare decât cea din 21 aprilie 2002 (21,39%), un an record pentru abținere la primul tur al alegerilor prezidențiale.

UPDATE: Emmanuel Macron a votat

Emmanuel Macron, a votat, duminică, într-o secţie de votare din Touquet. Principala sa contracandidată, Marine Le Pen, a votat mai devreme, potrivit Le Figaro.

Preşedintele Franţei şi candidatul la alegerile prezidenţiale s-a prezentat la o secţie de votare din Le Touquet în jurul orei locale 12:30. 

Prezenţa la urne, la ora locală 12.00, era mai redusă decât la ultimul scrutin. 

UPDATE: Secţiile de votare s-au deschis în Franţa

Secţiile de votare s-au deschis în Franţa, iar majoritatea vor rămâne deschise până la ora 20.00 (ora României), transmite Le Figaro. Alegătorii sunt aşteptaţi la vot în toate localităţile.   

Majoritatea secţiilor de votare se vor închide la ora 19.00 (20.00 ora României), cu excepţia oraşelor mari precum Paris, Marsilia, Bordeaux, Nantes, Toulouse sau Nisa, a căror închidere este amânată până la ora 20.00 (21 ora României). La orele locale 12:00 şi 17:00 vor fi publicate cifrele de participare. În jurul orei locale 20.00 vor începe să fie publicate primele estimări ale institutelor de votare.

Aproximativ 48,7 milioane de persoane sunt eligibile pentru a vota în competiţia prezidenţială de duminică, alegând dintr-un grup de 12 candidaţi care se luptă pentru a conduce a doua cea mai mare economie a Uniunii Europene şi singura putere nucleară a blocului comunitar.

Actualul preşedinte, Emmanuel Macron, rămâne pe primul loc în preferinţele alegătorilor, potrivit sondajelor. Dar avansul său faţă de lidera extremei drepte, Marine Le Pen, s-a redus simţitor, iar acum pare să fi ajuns în marja de eroare. Macron şi Marine Le Pen au cele mai mari şanse să se califice în turul doi. Surprize, totuşi puţin probabile, pot veni de la alţi trei candidaţi: Jean-Luc Melenchon, radical de stânga, Eric Zemmour, un editorialist tot din extrema dreaptă, şi Valerie Pecresse din fostul partid de guvernământ, RepublicaN.

Al doilea tur de scrutin pe 24 aprilie

Nu se aşteaptă ca preşedinţia să fie decisă în acest weekend. Dacă, aşa cum este aproape sigur, niciunul dintre cei 12 candidaţi nu va obţine o majoritate absolută, atunci cei doi candidaţi care obţin cele mai multe voturi se vor confrunta în al doilea tur de scrutin pe 24 aprilie.

Politicianul de stânga Jean-Luc Melenchon are, de asemenea, o şansă de a ajunge în turul doi, după ce a înregistrat recent procente considerabile în sondaje şi se află pe locul al treilea - deşi încă la câteva puncte procentuale în spatele lui Macron şi Le Pen. În Franţa continentală, secţiile de votare se deschid duminică la ora 8.00 (06.00 GMT). 

Primele rezultate şi exit poll-urile vor fi date publicităţii după ora 21, ora României. 

Cine sunt cei 12 candidați din primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa:

  • Nathalie Arthaud, profesoară de economie, candidata partidului Lupta Muncitorilor (extremă stânga)
  • Nicolas Dupont-Aignan, candidat al partidului Franţa Înainte (dreapta suveranistă)
  • Anne Hidalgo, candidata Partidului Socialist, fost primar al Parisului
  • Yannick Jadot, candidat din partea Verzilor
  • Jean Lassalle candidat al partidului Să rezistăm (centru dreapta)
  • Emmanuel Macron, candidat al partidului Republica în Mișcare (centru), președinte francez în exercițiu
  • Jean-Luc Mélenchon, candidat al partidului Franţa nesupusă (stânga populistă și eurosceptică)
  • Marine Le Pen, candidata partidului Reunirea Națională (extrama dreapta)
  • Valérie Pécresse, candidat din partea partidului Republicanii (centru-dreapta)
  • Fabien Roussel, deputat si jurnalist, candidat al Partidului Comunist Francez (extrema stânga)
  • Éric Zemmour, jurnalist politic și autor, candidat al partidului Recucerirea (extrema dreaptă)
  • Philippe Poutou, candidat al Noului Partid Anticapitalist (extrema stânga)

Cel mai recent sondaj arată o diminuare a distanţei dintre Emmanuel Macron, creditat în primul tur cu circa 26% din intenţiile de vot şi Marine Le Pen, 22%.

Astfel, Emmanuel Macron este creditat cu 26,5%, în timp ce Marine Le Pen, cu 23,5%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Alegeri prezidențiale Franța. Emmanuel Macron, la mică distanță de Marine Le Pen. Primele rezultate exit poll