Antena LIVE

Curs valutar

Live Text

Maia Sandu a câştigat un nou mandat de preşedinte al Republicii Moldova. Conduce cu 55.32% după numărarea a peste 99% dintre voturi

Maia Sandu o obţinut un nou mandat de preşedinte al Republicii Moldova, după o luptă strânsăcu fostul procuror Alexandr Stoianoglo. Potrivit datelor preliminare centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea a peste 99% din procesele verbale, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate are un scor de 55,41%, în timp ce contracandidatul său a fost votat de 44,59% dintre alegători. Rezultatele finale vor fi anunțate luni la ora 10.00.

De la 04.11.2024, 09:02
WhatsApp
Galerie (10)
Maia Sandu a câştigat nu nou mandat de preşedinte al Republicii Moldova. Conduce cu 55.26% după numărarea a peste 99% dintre voturi Profimedia

UPDATE 4 noiembrie, ora 7:00 - Potrivit datelor centralizate de Comisia Electorală a Republicii Moldova, după numărarea a peste 99% din procesele verbale, Maia Sandu a fost votată de 55.32% dintre alegători. De cealaltă parte, Alexandr Stoianoglo a primit 44.68%.

Luni dimineață vor fi făcute publice rezultatele finale.

UPDATE 23:55. Maia Sandu - 52,03%, Alexandr Stoianoglo 47,97, după numărarea a 95.45% dintre voturi. Ciolacu a felicitat-o pe Maia Sandu pentru "victoria uriașă". 

"Felicit din toată inima poporul moldovean și o felicit și pe Maia Sandu, pentru o victorie uriașă! Moldovenii din întreaga lume au scris azi istorie. Și-au reconfirmat în fața întregii lumi nu doar curajul, ci și încrederea deplină în viitorul lor european!

Pe acelaşi subiect

S-au luptat cu determinare contra unui mecanism infernal pus la punct de Rusia, care a încercat să submineze masiv democrația prin cumpărarea voturilor la scară largă.

Victoria Maiei Sandu în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale este o dovadă clară a voinței poporului moldovean de a-și apăra democrația și de a-și asigura drumul către aderarea la Uniunea Europeană.

Este un moment de mare mândrie și speranță pentru toți cei care cred în valorile democratice și în dreptul fiecărei națiuni de a-și decide propriul destin.

Voi continua să susțin din toate puterile Republica Moldova să ajungă acolo unde îi este locul - alături de România în Uniunea Europeană.

Împreună, vom construi un viitor prosper și sigur pentru toți cetățenii noștri", a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

UPDATE 23:30 Alexandr Stoianoglo - 49.24%, Maia Sandu 50.76%. Președinta în funcție câștigă tot mai mult teren, în condițiile în care votul din Occident, ce îi este puternic favorabil, încă nu s-a terminat sau încă nu a fost numărat de Comisia Electorală Centrale. Din diaspora au fost centralizate doar 94 (40.69%) din cele 231 de procese verbale.

UPDATE 23:15. Alexandr Stoianoglo - 48.85%, Maia Sandu 50.15%. Maia Sandu a recuperat puternic în ultimele minute și a trecut în fața contracandidatului.

UPDATE 23:00. Alexandr Stoianoglo - 50.38%, Maia Sandu 49.62%. Diferența dintre cei doi candidați se micșorează de la un minut la altul. Au fost procesate 2025 de procese verbale din 2219.

UPDATE 22:35. Alexandr Stoianoglo - 51.15%, Maia Sandu 48.85%, după numărarea a peste 87% dintre voturi. În Găgăuzia cifrele sunt uluitoare: Stoianoglo a luat peste 95% dintre voturi.

În acest rezultat nu sunt luate în calcul toate voturile din diaspora, unde, mai ales în secţiile de vot deschise în Vest, votul continuă duminică seara şi de obicei este preponderent pro-european, putând schimba cursul votului din ţară, aşa cum s-a întâmplat şi la referendumul pentru aderarea la UE din urmă cu două săptămâni.

UPDATE 22:10. Alexandr Stoianoglo conduce cu aproape 52% după numărarea a peste 76% dintre voturi, în timp ce Maia Sandu are 48%, potrivit CEC. 

Click AICI pentru a vedea rezultatele în timp real. 

Preşedinta Comisiei Electorale Centrale a anunţat că a fost nevoie de prelungirea programului de vot cu o oră, până la ora locală 22.00, la secţiile de votare din: Moscova, Tel Aviv, Braşov, Constanţa, Kaiserslautern.

UPDATE 21:20. Alexandr Stoianoglo, după închiderea secțiilor de vot: "Vă mulțumesc din suflet pentru fiecare alegere, pentru energia, implicarea și încrederea pe care le-ați investit în acest proces democratic".

Candidatul socialiștilor la alegerile prezidențiale, Alexandr Stoianoglo, a ieșit la briefing imediat după ce Maia Sandu a încheiat declarațiile. Acesta, citind de pe o foaie, în limba română și rusă, le-a mulțumit oamenilor pentru vot. 

"Stimați compatrioți, susținători și prieteni, astăzi, Moldova a vorbit prin voi, oamenii ei. Votul vostru a șters granițele dintre oraș și sat, nord și sud, est și vest. Iar prezența voastră masivă la urne e o dovadă că Moldova nu e doar un punct pe hartă cu simpli spectatori, ci un popor responsabil și conștient de viitorul său. Vă mulțumesc din suflet pentru fiecare alegere, pentru energia, implicarea și încrederea pe care le-ați investit în acest proces democratic. Fiecare alegător care a intrat în cabina de votare a scris un capitol în destinul acestei țări. Așadar, începe numărarea voturilor – momentul adevărului, în care fiecare vot capătă greutate și contur. Și definește direcția noastră de mai departe. Vă mulțumesc!", a declarat Alexandr Stoianoglo, în cadrul unui scurt briefing.

UPDATE 21:00. S-a încheiat votul pe teritoriul Republicii Moldova, potrivit legii. În unele secții din diaspora s-ar putea prelungi programul de votare, mai ales în locațiile unde s-au înregistrat cozi mari, ceea ce ar putea întârzia puțin afișarea rezultatelor inițiale.

La ora 22:00 va avea loc următorul briefing al Comisiei Electorale Centrale în care vor fi prezentate primele rezultate preliminare. 

"Secțiile de vot s-au închis în toată țara. Le mulțumesc tuturor oamenilor care au participat la vot din toate localitățile din țară. Le mulțumesc în special celor din Chișinău, care au participat într-un număr mare astăzi la vot. Vreau să le mulțumesc și tinerilor, care au stabilit un record de participare la vot astăzi. Le mulțumesc cetățenilor noștri din afara țării care au dat dovadă de o mobilizare excepțională. În multe secții de vot din afara țării continuă procesul de votare. Vă îndemn să mergeți la vot. Vreau să îi mulțumesc domnului Constantin Cojocari, care la 105 ani a mers de la Chișinău în localitatea de baștină ca să voteze. Fac un apel către toți lucrătorii din secțiile de votare, indiferent de candidatul pe care îl reprezintă, să fie atenți și să numere corect voturile cetățenilor", a declarat Maia Sandu, după încheierea votului.

UPDATE 20:15. Peste 300.000 de moldoveni au votat în secțiile din afara țării până la ora 20.00.

Ministerul de Externe de la Chișinău spune că este un "record absolut". "Diaspora scrie istorie! Peste 300.000 de moldoveni din afara țării au votat în turul doi al alegerilor prezidențiale, stabilind un record absolut! Mulțumim fiecăruia dintre voi pentru dedicarea și efortul depus pentru viitorul Republicii Moldova", a scris pe Facebook MAE.

"Dragă diasporă, ești uimitoare! Vă rugăm, dragi moldoveni, să nu vă opriți din votat! În aceste ore se decide președintele țării", a scris pe rețeaua de socializare Maia Sandu.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, prezența la vot înregistrată la ora 20.00 era de peste 53%.

UPDATE 19:30. Prezenţa la vot a ajuns la 52.94%.

Preşedinta Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat, a publicat un mesaj video către cetăţenii Republicii Moldova. Ea şi-a încurajat conaţionalii din diaspora să fie fără teamă, în contextul în care la câteva secţii de votare au fost anunţate alerte false cu bombă. Sancu a menţionat că în spatele acestor incidente stau "hoţi", cărora le-ar fi frică de votul diasporei. 

"Dragi moldoveni din diasporă, vă mulţumim pentru mobilizarea excepţională! Sunteţi o forţă extraordinară! Hoţilor le este frică de voi, de aceea au pus la cale, în câteva secţii de votare, alerte false cu bombă. Nu vă fie frică. Continuaţi să mergeţi la vot. Fiecare vot cinstit salvează Moldova!", a declarat Maia Sandu.

La ora 19.30, prezenţa la vot a ajuns la 52.94 la sută (1.634.537).

UPDATE 18:50. Alertă privind un pod minat în Republica Moldova.

Poliția din Moldova a fost sesizată duminică după-amiază cu privire la faptul că podul Rîbnița-Rezina este minat. Se fac verificări după ce un bărbat cu o cutie suspectă a refuzat să prezinte conținutul acesteia. Ministerul de Externe a anunțat că au fost alerte cu bombe în 4 secții de vot.

"Cu puțin timp în urmă a parvenit un apel telefonic la 112, prin care Poliția a fost anunțată că podul de legătură Rîbnița-Rezina este minat. Se întâmplă la scurt timp după ce circulația pe pod a fost reluată, fiind efectuate verificări după ce un bărbat cu o cutie suspectă a refuzat să prezinte conținutul acesteia", a transmis, pe Facebook, Poliția Republicii Moldova.

Instituția calificăm aceste acțiuni drept "provocări în adresa instituțiilor statului, pentru a fi acuzate de îngrădirea deplasării cetățenilor pentru a-și exercita dreptul la vot".

Polițiștii precizează că, de fiecare dată, oamenii legii sunt obligați să reacționeze conform protocoalelor pentru a exclude orice risc la securitatea cetățenilor.

"Îi îndemnăm pe cei care intenționat provoacă instituțiile statului - să se abțină de la astfel de gesturi și să permită desfășurarea corectă a scrutinului electoral, exercitarea dreptului la vot a fiecărui cetățean și evitarea inutilă de consum a resurselor", spun polițiștii.

Ministerul de Externe de la Chișinău a anunțat, tot duminică după-amiaza, că au fost înregistrate patru alerte false cu bombe.

"Cu puțin timp în urmă, autoritățile din Frankfurt, Germania și Liverpool, Northampton, Marea Britanie au fost alertate că unele secții de votare sunt minate. Serviciile specializate din statele respective au pus în aplicare protocoalele pentru situații de alertă și deja au finalizat controlul antiteror anunțând că alarmele respective au fost false", a transmis MAE, care a precizat că alarmele sunt menite doar să oprească procesul de votare.

UPDATE 18:35. Diaspora R. Moldova stabilește un nou record de prezență la un scrutin. 

Până la ora 18.25, la secțiile de votare din afara țării au votat peste 268 de mii de cetățeni ai R. Moldova. Cifra este mai mare decât cea înregistrată la scrutinul din noiembrie 2020, când fusese stabilit precedentul record.

UPDATE 18:05. Prezența la vot la al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova a depășit 50%, potrivit datelor oficiale.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, la ora 17.57, prezența la urne era de 50%. Datele oficiale arătau că votaseră 1.522.974 alegători. Cea mai mare prezență la vot s-a înregistrat la categoria 56-65 de ani (20,02%, urmată de categoria 36-45 de ani (19,21%).

Cetățenii Republicii Moldova aleg duminică între Maia Sandu, care a fost votată în primul tur de peste 42 % din alegători, și Alexandr Stoianoglo, care a luat 26 la sută din voturi.

Turul al doilea este un moment crucial pentru viitorul Republicii Moldova, ţara fiind ţinta interferenţelor ruseşti cu precădere după izbucnirea războiului Rusiei în Ucraina, dar şi după ce referendumul privind aderarea ţării la UE a fost validat pe muchie de cuţit.

UPDATE 17:55. MAE de la Chișinău: Alerte false la 4 secții de votare din străinătate.

Cu puțin timp în urmă, autoritățile din Frankfurt, Germania și Liverpool, Northampton, Marea Britanie au fost alertate că unele secții de votare sunt minate. Serviciile specializate din statele respective au pus în aplicare protocoalele pentru situații de alertă și deja au finalizat controlul antitero anunțând că alarmele respective au fost false. MAE anunță că alarmele sunt false, menite doar să oprească procesul de votare.

Autoritățile moldovenești au anunțat anterior despre intenția de alerte false și coordonează acțiunile cu autoritățile statelor vizate.

UPDATE 17:30. Serverele Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova, atacate cibernetic.

Serverele Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Republica Moldova au fost ţinta unui atac cibernetic, în ziua desfăşurării turului al doilea al alegerilor prezidenţiale, a anunţat, duminică, într-un briefing de presă, preşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.

Potrivit sursei citate, atacurile au avut ca efect încetinirea funcţionalităţii programului care înregistrează alegătorii la urna de vot.

"Am fost informaţi astăzi de către Serviciul de Tehnologia Informaţiei şi Securitate Cibernetică că am avut câteva incidente de securitate cibernetică care au afectat temporar disponibilitatea resurselor informaţionale ale Comisiei Electorale Centrale. Colegii noştri din birouri ne-au sesizat despre încetinirea funcţionalităţii programului care înregistrează alegătorii la urna de vot. Concluzia este că am fost ţinta unor atacuri cibernetice de tip DOS, e o supraîncărcare artificială a serverelor prin multiple solicitări simultane şi, din cauza acestora, am avut aceste încetiniri temporare", a declarat preşedinta CEC.

"Important este să spunem că responsabili au acţionat conform protocoalelor de securitate şi au restabilit funcţionalitatea sistemelor utilizate în ziua alegerilor. CEC îşi reiterează angajamentul ferm pentru un proces electoral corect şi transparent şi condamnă orice încercare de încălcare a legislaţiei electorale şi de influenţare a votului alegătorilor", a mai spus Angelica Caraman.

UPDATE 17:00. Rusia, acuzată de "interferență masivă".

Un oficial de securitate moldovean a acuzat duminică Rusia de "interferență masivă", în timp ce moldovenii votează într-un scrutin prezidențial strâns disputat, scrie Reuters.

"Asistăm la o interferență masivă a Rusiei în procesul nostru electoral ... un efort cu potențial ridicat de a distorsiona rezultatul", a scris pe X consilierul pentru securitate națională al lui Maia Sandu, Stanislav Secrieru.

Oficialul a citat rapoarte despre moldoveni transportați la vot în mod organizat și ilegal din regiunea separatistă transnistreană, unde Rusia are soldați staționați ca forțe de menținere a păcii.

Nu există secții de votare în regiunea pe care autoritățile moldovene nu o controlează. Alegătorii trebuie să călătorească în teritoriul controlat de Moldova pentru a vota, dar o fac pe cont propriu.

Până la ora 11.00, prezența la vot în regiune era deja mai mare decât în întregul prim tur din 20 octombrie, a declarat Secrieru.

O sursă guvernamentală moldoveană a declarat că Chișinăul a notificat mai multe națiuni UE că, în opinia sa, Rusia ar încerca să perturbe votul din diaspora.

UPDATE 15:20. Prezenţa la vot la ora 15.00 era de peste 39 la sută. Peste 1.116.000 de oameni, adică peste 39 la sută dintre alegători, au votat până la ora 15:00, la alegerile pentru funcţia de preşedinte în Republica Moldova. Majoritatea votanţilor, sau 54%, sunt femei. Acum două săptămâni, până la această oră votaseră peste 850.000 de alegători.

Cei mai mulţi dintre votanţi sunt persoane cu vârste între 56 şi 65 ani. În diaspora, până la ora 15.00 au votat peste 180.000 de persoane.

UPDATE 14:10. Prezență de 33,34% la prezidențiale. Unul din trei cetățeni ai Republicii Moldova s-a prezentat pentru a vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, potrivit Comisiei Electorale Centrale. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, la ora 13.40, s-au prezentat 965.000 cetățeni pentru a vota în turul doi.

Categoria de vârstă cu prezența cea mai mare este 56-65 de ani, respectiv 193.149 alegători, iar cea mai mică este cea peste 76 de ani, respectiv 45.000 de alegători. La ora menționată, în diaspora se prezentaseră peste 130.000 de alegători.

Site-ul voteaza.md, ținta unui atac cibernetic

UPDATE 13:50. Site-ul voteaza.md, ținta unui atac cibernetic. Site-ul voteaza.md a fost ținta unui atac cibernetic de tip DDoS, ceea ce reprezintă o supraîncărcare artificială a serverelor prin multiple solicitări simultane. Pentru scurt timp, incidentul a cauzat dificultăți și încetiniri de accesare pentru utilizatori. Specialiştii au implementat măsuri suplimentare de protecție a site-ului, iar datele nu au fost compromise, scrie Agora.md. 

UPDATE 13:40. Mesajul premierului Dorin Recean. "Suntem într-un moment de atac din partea grupărilor criminale care au cumpărat foarte multe voturi", spune premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, după ce a votat pentru turul doi al alegerilor prezidențiale. El afirmă, însă, că MAI și celelalte instituții "lucrează intensiv".

Dorin Recean și-a exercitat duminică dreptul la vot. "Am votat pentru pace, pentru prosperitate, pentru ca noi să fim liberi să ne construim viața noastră aici, acasă. Suntem într-un moment de atac din partea grupărilor criminale care au cumpărat foarte multe voturi. De asta este foarte important să ne mobilizăm să votăm", a declarat premierul la ieșirea din secția de votare.

UPDATE 13:30. Cazuri de transportare organizată a alegătorilor la unele secţii de votare. Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a declarat că a fost informată "despre unele cazuri de transportare organizată a alegătorilor la unele secţii de votare". "Cazurile sunt documentate, iar cu detalii CEC va reveni pe parcurs", au comunicat reprezentanţii instituţiei, informează newsmaker.md.

Între timp, Inspectoratul General al Poliţiei a informat Comisia despre înregistrarea, până la ora 10, a 11 cazuri de încălcări ale procesului electoral. Este vorba despre fotografierea buletinului de vot – 2 cazuri (1 proces verbal întocmit); agitaţia electorală interzisă – 2  cazuri; afişajul electoral neautorizat – 2 cazuri; transportarea organizată a alegătorilor – 1 caz; încălcarea dreptului la vot – 1 caz; alte incidente – 3 cazuri.

UPDATE 13:20. Peste 860.000 de persoane au votat până la ora 13.00. Până la ora 13:00, la secţiile de votare s-au prezentat peste 29% dintre alegători. Acest indicator este mai mare decât în primul tur al scrutinului. Majoritatea, peste 53%, sunt femei. Cea mai activă categorie de vârstă este 56-65 ani.

În diaspora, cele mai solicitate secţii sunt în România, Italia, Austria, Estonia, Belgia, Franţa, Germania, a comunicat Ministerul Afacerilor Externe. Până la ora 13.00, în diaspora s-au prezentat la secţiile de vot peste 112.000 de alegători.

UPDATE 12:10. Maia Sandu a votat. "Eu am votat cu Moldova. Trebuie să fim uniți, să ne păstrăm pacea, să ne păzim votul, să ne păzim independența. Hoții vor să ne cumpere votul, hoții vor să ne cumpere țara", spune Maia Sandu, după ce a votat în turul doi al prezidențialelor din R. Moldova.

"Bună ziua, moldoveni! Eu am votat cu Moldova. Am încredere că cetățenii noștri vor alege bine pentru țara noastră. Ei de fiecare dată au dus țara înainte, ei au protejat-o de rele. Astăzi, mai mult ca niciodată, trebuie să fim uniți, să ne păstrăm pacea, să ne păzim votul, să ne păzim independența. Hoții vor să ne cumpere votul, hoții vor să ne cumpere țara, dar puterea oamenilor este infinit mai mare decât orice mârșăvenia lor. Puterea Moldovei este în fiecare dintre voi", spune maia Sandu.

UPDATE 12:05. Turul II al prezidenţialelor poate fi declarat valabil. Turul II al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova poate fi declarat valabil. Până aproape de ora 11.30, la urne s-au prezentat circa 560.000 de alegători, ceea ce reprezintă 20% din numărul celor înscrişi în listele electorale, transmite IPN.

Alegătorii pot veni să-şi exercite dreptul la vot până la ora 21.00. Totuşi, biroul electoral poate decide prelungirea termenului votării cu cel mult două ore, pentru a le permite alegătorilor care stau în rând la secţia de votare să-şi exercite drepturile.

Mesajul lui Ciolacu pentru cetăţenii din R. Moldova

UPDATE 12:00. Ciolacu, mesaj pentru cetățenii R. Moldova. Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă, duminică, pe toți cetățenii Republicii Moldova, din țară sau din diaspora, să meargă la vot și să aleagă calea europeană: "Alternativa rusească înseamnă doar condamnare la sărăcie și izolare internațională".

"Îi îndemn pe toți cetățenii Republicii Moldova, din țară sau din diaspora, să meargă astăzi la vot și să aleagă calea europeană. Un vot masiv pentru doamna Maia Sandu va însemna o șansă în plus pentru fiecare dintre ei la o viață mai bună, în democrație, stabilitate și pace. Alternativa rusească înseamnă doar condamnare la sărăcie și izolare internațională", scrie pe Facebook Marcel Ciolacu.

UPDATE 11:15. Alexandr Stoianoglo a votat. Candidatul la prezidenţiale susţinut de Partidul Socialist şi-a exercitat dreptul la vot la primele ore ale dimineţii. "Împreună cu familia mea, am votat astăzi pentru o Moldova liberă, stabilă şi înfloritoare. Am votat pentru o Moldovă care îşi respectă cetăţenii, indiferent de limbă, naţionalitate, vârstă, religie sau viziuni politice", a declarat Stioanoglo.

UPDATE 11:10. Mai mulţi moldoveni aflaţi în Rusia au mers la Minsk, Baku şi Chişinău pentru a vota. Agenţia de presă belarusă Belta a scris, duminică dimineaţă, că mai mulţi moldoveni aflaţi în Rusia au mers "din contul lor" spre Minsk, Baku şi Chişinău pentru a vota în turul II al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, informează newsmaker.md. Belta, agenţie de ştiri de stat a Republicii Belarus, a anunţat duminică dimineaţă că "ieri seara, cetăţenii Moldovei aflaţi la Moscova şi alte regiuni ale Rusiei au mers din contul lor la Baku, Minsk şi Chişinău pentru a-şi exprima votul".

Totodată, sursa a prezentat imagini cu secţiile de vot din Rusia: "Secţiile de votare din Moscova nu pot face faţă numărului de moldoveni care doresc să voteze la alegerile prezidenţiale din ţara lor, de aceea moldovenii zboară la Minsk şi cu avioanele, din Kaliningrad şi Moscova".

UPDATE 11:00. Au votat 275.681 de persoane, adică 10% dintre cele cu drept de vot. Peste 275.000 de persoane au votat, până la ora transmiterii știrii, pentru turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, respectiv 10% din numărul persoanelor cu drept de vot, potrivit datelor Comisiei Electorale de la Chișinău. Până la ora 10.00 au votat 275.681 de persoane, respectiv 10% din numărul persoanelor cu drept de vot.

UPDATE 09:40. Chişinăul a notificat câteva ţări UE, inclusiv România, că Rusia intenţionează să perturbe votul diasporei. Republica Moldova a notificat mai multe ţări ale Uniunii Europene că este de părere că Rusia va încerca să perturbe votul diasporei la secţiile de vot din afara ţării, inclusiv în România, în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, a declarat pentru Reuters o sursă din guvernul de la Chişinău.

Sursa din guvernul Republicii Moldova, care a cerut să nu fie identificată, a declarat duminică pentru Reuters că secţiile de votare din Italia, Franţa, Germania, Spania, Canada, România, SUA şi Regatul Unit ar putea fi vizate de Moscova, inclusiv prin alerte false cu bombă.

Echipaje de poliţie în fiecare secţie de votare

UPDATE 09:30. Echipaje de poliție, prezente la fiecare secție de votare. La fiecare secție de votare din țară patrulează câte un echipaj de poliție. Măsura a fost întreprinsă pentru a descuraja și a împiedica coruperea alegătorilor, relatează jurnal.md.

"În aceste zile, mai ales astăzi, a fost sporit nivelul de activitate al poliției, mai ales în adiacentul secțiilor de votare, unde, cu regret, în ultima perioadă au existat derapaje din partea unor cetățeni. Este și obligativitatea noastră de a asigura un scrutin corect, să nu admitem niciun fel de încălcare sau infracțiune. În fiecare secție de votare avem suplinite forțe ca să putem interveni cât mai prompt", a precizat șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, în cadrul ediției speciale de la Jurnal TV. Șeful IGP a mai îndemnat oamenii care observă vreun caz de corupere să se adreseze echipajului de poliție sau să telefoneze la 112.

UPDATE 09:00. Cozi la secțiile de votare din Rusia, la primele ore ale dimineții. Cele două secții de votare din Rusia au fost asaltate de moldoveni încă de la primele ore ale dimineții. Presa rusă scrie că la ambasada R.Moldova la Moscova coada s-ar întinde pe mai mult de 200 de metri, relatează agora.md. Presa rusă scrie că, duminică dimineață, la ambasada R.Moldova la Moscova, coada se întinde pe mai mult de 200 de metri, la fel ca în primul tur al alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional.

UPDATE 07:50. Primele voturi au fost exprimate în Japonia, de un grup de 11 turiști moldoveni, anunță Ambasada Republicii Moldova din Japonia. "11 turiști moldoveni au votat în Japonia: Un vot de departe, o speranță pentru Moldova. Astăzi (duminică - n.r.), primele voturi pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova au fost exprimate la Tokio, unde un grup de 11 turiști moldoveni, deși aflați departe de casă, au ales să-și facă datoria civică. Provenind din profesii diferite (business, IT, etc.), dar uniți de dragostea pentru țară, acești oameni au adăugat în programul turistic și sediul Ambasadei Republicii Moldova din Tokyo. Le mulțumim pentru dedicația cu care au votat cu încredere pentru un viitor frumos al Republicii Moldova! Fiecare vot contează și fiecare gest ne aduce mai aproape de o țară mai puternică și unită", anunță Ambasada R. Moldova la Tokyo.

Alegeri în R. Moldova. Moment crucial pentru viitorul ţării

Turul al doilea este un moment crucial pentru viitorul Republicii Moldova, ţara fiind ţinta interferenţelor ruseşti cu precădere după izbucnirea războiului Rusiei în Ucraina, dar şi după ce referendumul privind aderarea ţării la UE a fost validat pe muchie de cuţit.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale a avut loc în data de 20 octombrie. La scurt timp după închiderea urnelor, preşedinta Maia Sandu a anunţat că există dovezi care arată că a existat o schemă orchestrată de entităţile afiliate Kremlinului, prin care se urmărea mituirea a aproximativ 300.000 de alegători - aproximativ 10% din populaţie – pentru a boicota referendumul şi de a vota în favoarea unui anumit candidat.

Înaintea primului tur de alegeri, sondajele îl cotau pe Stoianoglo cu 10% din voturi, însă el a obţinut 26% din acestea. Atât Kremlinul, cât şi oligarhul pro-rus Ilan Şor au negat interferenţa, însă oficialii moldoveni au avertizat că şi al doilea scrutin ar putea fi vizat de scheme similare.

Alegeri în R. Moldova. Ce spun ultimele sondaje

Ultimele sondaje arată un scor strâns între cei doi candidaţi de la Chişinău. "3.3 milioane de moldoveni au drept de vot.În primul tur au ieşit să voteze puţin peste 1.5 milioane, dintre care peste 650.000 au pus ştampila pe Maia Sandu iar alţi peste 400.000 pe contracandidatul Stoianoglo. Un cuvânt important de spus il au şi moldovenii din diaspora, care în primul tur au înclinat balanţa spre pro-europeni".

Într-o anchetă jurnalistică, o publicaţie de peste Prut arată cum, pentru o anumită sumă de bani, oamenii sunt îndemnaţi să voteze la comanda oligarhului Ilan Şor. "Nu trebuie să boicotăm, dar trebuie să venim pe 3 noiembrie şi să votăm împotriva lui Sandu. Dar este doar un singur al doilea candidat, Stoianoglo, da? Da, da, da, da. Asta înseamnă că trebuie să votăm pentru el? Da, da, da", potrivit unei discuţii telefonice.

Mai multe mesaje ar fi fost trimise către oameni, pe Telegram. Alegătorii sunt invitaţi să meargă şi să voteze în secţii din Azerbaijan, Belarus sau Turcia. Zilele trecute au avul loc percheziţii în mai multe localităţii din Moldova, la persoane bănuite de fraudă la vot. 

"Cu unul sau altul la putere sunt multe necunoscute. Cert e faptul că rezultatul va genera un curs de evenimente în ceea ce ţin preferinţele politice pentru partid. Lucrurile se pot complica destul de mult, indiferent cine va castiga mandatul de preşedinte şi asta pentru că nemultumirile populaţiei sunt foarte mari", potrivit analistului politic Doru Petruţi.

Între timp, pozele cu postările moldovenii din diaspora se mobilizează pe reţelele de socializare. Votul lor ar putea înclina balanţa. "Educaţia este prioritară, pentru a nu ne trezi in situaţia in care suntem acum cu o generatie care se cumpără pentru 1000 de lei. Calitatea vieţii mai bună, încredere în ziua de mâine şi să trecem de pragul de a fi pe pasul ăsta - plecăm sau rămânem?"

"Dacă câştigă Maia Sandu pentru noi înseamnă continuitatea reformelor, progres şi o ţară mult mai prosperă în care cu siguranţă ne-am dori să ne întoarcem. În caz contrar, dacă ia opoziţia puterea, pentru noi înseamnă regres şi instabilitate. cu siguranţă nimeni nu şi-ar dori să se întoarcă acasă, în asemenea condiţii", spune Natalia, o moldoveancă stabilită în Germania. 

Vineri, Maia Sandu şi Alexandru Stoianoglo au transmis şi ultimele mesaje pentru susţinători. Preşedinta în exerciţiu le-a mulţumit simpatizanţilor într-o postare pe internet. Contracandidatul ei a ţinut o conferinţă de presă. "Pe 3 noiembrie, poporul Moldovei va lua decizia finală: în ce direcție va merge țara mai departe". În diaspora, primele secţii de votare s-au deschis aseară în Noua Zeelandă.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

alegeri republica moldova maia sandu alexandru stoianoglo
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în ciorba falsă de burtă ca să aibă un gust deosebit. Ingredientul...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
De ce nu ar trebui să-ți faci patul imediat după ce te-ai trezit, dimineața
spotmedia.ro
Publicat 19.11.2024
Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza pentru zilele alegerilor 2024. Cum...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 2024. Ce tradiții, obiceiuri și...
A1
Publicat 20.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului...
Redacţia.ro
Publicat 20.11.2024
Unde s-ar fi ascuns milionarul Dorel Tamaș, care a scăpat prin prescriere. El a...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024