Alegeri în Ungaria. Rezultate parțiale: Fidesz al lui Viktor Orban a obținut 53% din voturi după numărarea a 94% din buletine
Partidul Fidesz (dreapta), al premierului în funcţie Viktor Orban, se clasează pe primul loc în scrutinul parlamentar din Ungaria, la o diferenţă semnificativă de alianţa de opoziţie Uniţi pentru Ungaria, condusă de Péter Márki-Zay, potrivit rezultatelor parţiale.
De Redactia Observator la 04.04.2022, 09:05UPDATE 09:05. După numărarea a 94% din voturi, alianţa Fidesz-KDNP are 53%, în timp ce coaliţia de opoziţie, formată din şase partide are 35%. Alegerile au fost monitorizate de peste 200 de observatori internaţionali, alături de mii de voluntari din tot spectrul politic.
UPDATE 07:58. Alegeri în Ungaria: Fidesz-KDNP, 55,75% din voturi conform rezultatelor parţiale
Alianţa Fidesz-KDNP a obţinut 55,75% din voturi la alegerile legislative din Ungaria de duminică, potrivit rezultatelor parţiale anunţate de Biroul electoral, după numărarea a aproape 60% din buletine. Premierul Viktor Orban şi-a proclamat deja victoria şi se pregăteşte de un nou mandat, notează news.ro. “Dragi prieteni, am obţinut o victorie excepţională – o victorie atât de mare, încât fără îndoială se poate vedea de pe lună şi în mod cert de la Bruxelles”, a spus Orban. Coaliţia de opoziţie formată din şase partide a obţinut 32,55% din sufragii. Analişti preconizau un scor mai strâns. Scrutinul a fost marcat de o participare de 67,7%, o cifră aproape de recordul din urmă cu patru ani, notează AFP.
UPDATE 22:10 Partidul Fidesz, condus de Viktor Orban, se clasează pe primul loc în scrutinul parlamentar din Ungaria cu 59.36% din voturi, potrivit primelor rezultate parțiale. Coaliţia Democratică a obținut 29.44% din voturi, potrivit Telex.hu.
- Medic român condamnat la închisoare pe viaţă, după ce şi-a împuşcat mortal amanta şi l-a rănit grav pe...
- Cehia și Polonia nu participă la reuniunea Grupului de la Vişegrad din cauza legăturilor Ungariei cu Kremlinul
- Un miliardar din Ungaria, impresionat de Oradea după ce i-a fost ridicată maşina de lux din centrul oraşului de...
UPDATE 21:00 Premierul Viktor Orbán şi Péter Márki-Zay, principalul său contracandidat, au mulțumit votanților. La ora 18:30, prezența la vot era de 67,8%, potrivit site-ului Telex.
"Le mulțumesc tuturor cetățenilor care au votat", a scris Péter Márki-Zay, pe Facebook. Acesta a adăugat că a observat "anunţul Comisiei Electorale Naţionale, conform căruia nu poate verifica corectitudinea voturilor din afara graniţelor. Am observat lucrul ăsta din distrugerea voturile opoziției. Sper că victoria nu va depinde de aceste voturi, pentru că ar putea provoca o criză constituțională în Ungaria".
UPDATE 20:00 Secțiile de votare s-au închis oficial.
Știre inițială
Războiul din Ucraina a pus în centrul atenției publice relația prim-ministrului Ungariei cu președintele rus, Vladimir Puțin. Deși a impus, alături de UE, sancțiuni Moscovei în contextul războiului, acesta a refuzat să permită transporturile de armament către Ucraina prin teritoriul ţării sale. "Acesta nu este războiul nostru. Noi trebuie să stăm departe de el", a declarat Viktor Orban.
Acțiunile sale au la bază dependența Ungariei de petrolul și gazele importate din Rusia. "Ucrainenii nu ne pot cere să-i ajutăm distrugându-ne pe noi înșine. Ei nu ne pot spune cum ar trebui să-i ajutăm atunci când ei sunt, de fapt, cei în necaz", a declarat Viktor Orban. Orban s-a remarcat până acum prin poziția sa conscventă pro-Kremlin, iar pentru mulți votanți, premierul maghiar reprezintă o alegere sigură în față amenințării războiului. Fidesz, partidul lui Viktor Orban, este, în acest moment, în fruntea sondajelor, care arată un avans de 6 procente față de opoziția să formată din șase partide, alianța "O Ungarie pentru toți".
Războiul a schimbat, fără îndoială, prioritățile campaniei lui Orban de până acum. Partidul sau este bine cunsocut pentru promovarea acerbă a unei orientări conservatoare. Uniunea Europeană a retras, în trecut, Ungariei fonduri europene şi a amendat Budapesta din cauza legilor considerate în contradicţie cu valorile europene, în ceea ce ține de justiţie, educaţie, libertatea mass-media şi drepturile comunității LGBTQ+.
Pentru acest scrutin, însă, Orban a mers mai degrabă în cheia promisiunilor optimiste pentru protejarea securității țării. Dacă acesta va câştiga, victoria va reprezenta un punct de cotitură în lupta dintre autoritarism și democrație a Ungariei, spun analiştii. Tot astăzi vor fi alegeri și în Serbia, care pare să mențină aceeași direcţie pro-rusă. Președintele Aleksandar Vučić, in funcție deja de 10 ani, este favorit deşi şi el este un apropiat al lui Putin. Serbia este una dintre puţinele state europene în care a avut loc un marş pro-Putin în contextul războiului din Ucraina.