Alertă la Paris şi în alte oraşe europene. Apa potabilă este contaminată masiv cu o substanţă chimică toxică
Apa potabilă din Paris şi mai multe oraşe europene este contaminată cu o substanţă chimică, susţine presa franceză.
De Redactia Observator la 11.07.2024, 08:35Analiza a constat în 55 de probe prelevate din 11 ţări în lunile mai şi iunie. Descoperirile sunt îngrijorătoare mai ales că în Paris vor fi găzduite Jocurile Olimpice. Începând cu 26 iulie şi până pe 11 august, milioane de turişti urmează să ajungă în capitala franceză.
Conform unei analize publicate de asociaţia Pesticides Action Network (PAN Europe), o substanţa chimică din familia poluanţilor eterni (PFAS), şi anume acidul trifluoroacetic (TFA), este prezentă în apa de la robinet și în apele minerale consumate de europeni, scrie Le Monde.
Acest studiu vine după ce, la sfârşitul lunii mai, PAN Europe a dezvăluit contaminarea pe scară largă cu TFA a căilor navigabile din Uniunea Europeană. În total, 55 de probe de apă potabilă (36 din apa de la robinet și 19 din apa minerală sau de izvor) au fost prelevate în 11 țări (inclusiv Franța, Germania, Austria, Spania și Belgia) între mai și iunie. Analizele au fost efectuate de centrul de tehnologie a apei din Karlsruhe, Baden-Württemberg, o autoritate în detectarea PFAS.
Pericolul din apa potabilă
- Copilul de 7 ani din Botoşani a murit lângă tatăl său. Era bolnav de pneumonie şi a inhalat vaporii unei...
- Încă un copil ucis de insecticid. Băieţelul de 7 ani a murit sub ochii tatălui său, la o stână din Prăjeni,...
- 16 elevi dintr-o comună din Iaşi, la spital după ce au primit "Masa sănătoasă". Copiii ar fi mâncat...
Rezultatele sunt la fel de îngrijorătoare ca și cele pentru râuri. TFA a fost detectat în 34 din 36 de probe de apă de la robinet (94%) și în 12 din 19 probe de apă îmbuteliată (63%), inclusiv o marcă vândută în Franța.
"Analiza nostru expune o amenințare invizibilă: TFA contaminează masiv apa potabilă în Europa," a remarcat coordonatorul rețelei PAN, Salomé Roynel. TFA găsit în apă provine în principal din degradarea pesticidelor aparținând familiei PFAS (aproximativ 12% din substanțele active din pesticidele sintetice autorizate în UE) și a gazelor fluorurate utilizate în sistemele de răcire (frigidere, aer condiționat). Deversările industriale de la fabricile de TFA și stațiile de tratare a apelor uzate sunt alte surse de contaminare.
Cu o concentrație de 2.100 nanograme pe litru (ng/l), nivelurile de TFA măsurate în apa de la robinet din Paris sunt printre cele mai ridicate din Europa, de patru ori mai mari decât în Salzburg, Austria, sau Potsdam, Germania. Doar o probă, prelevată în Austria Superioară, prezintă un nivel mai ridicat, cu un record de 4.100 ng/l. Proba analizată în Paris implică unitatea de distribuție din zona estică, care furnizează o treime din Paris. Apa din acest sector este extrasă din râurile Sena, Marna și Vanne înainte de a fi tratată.