Alimentatia viitorului: hamburger din celule stem
Trei cercetatori au degustat, in Londra, un hamburger care costa un sfert de milion de euro. De ce e asa de scump? Pentru ca a fost realizat in intregime in laborator, din celule stem
De Redactia Observator la 06.08.2013, 08:57- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Sase saptamani. Atat au muncit in laborator cercetatorii pentru a produce aceasta bucata de burger. Au pornit de la celule stem de vaca, cultivate in laborator, peste care au adaugat pesmet, sare, praf de ou, suc de sfecla rosie si sofran, pentru a obtine o culoare naturala. Si, pentru a demonstra ca burgerul in vitro este cat se poate de real, oamenii de stiinta au facut o degustare in premiera, in vazul a zeci de mii de spectatori.
Prima care a gustat din carnea realizata in laborator a fost o cercetatoare care si-a dedicat cariera tendintelor culinare. “Are o aroma intensa, asemanatoare cu cea a carnii, dar nu este atat de suculenta. Dar consistenta este perfecta. I-ar fi trebuit sare si piper!”, a spus femeia. “Are un miros mai subtil pentru ca mirosul este dat, de obicei, de aromele din grasime. Cum nu exista grasime in acest burger, mirosul sau este mult mai subtil”, a adaugat un profesor.
Nu are acelasi gust ca un burger de vita si nici acelasi miros, insa ar putea revolutiona industria alimentara. Deocamdata, cel mai mare dezavantaj este pretul, 250 de mii de dolari costa un astfel de burger. Frankenburger, cum este supranumit in presa londoneza, ar putea ajunge in magazine abia peste zece ani, bineinteles, mult mai ieftin.