România se pregăteşte pentru o decizie controversată. Ambasada din Israel ar putea fi mutată din Tel Aviv, la Ierusalim
România ar putea fi primul stat european care îşi mută ambasada din Israel, de la Tel Aviv, la Ierusalim.
De Redactia Observator la 20.04.2018, 22:25România ar putea fi primul stat european care îşi mută ambasada din Israel, de la Tel Aviv, la Ierusalim. Guvernul a adoptat un memorandum în acest sens. Anunţul făcut de Liviu Dragnea a stârnit reacţii aprinse şi a înroşit linia telefonică dintre preşedinte şi premier.
Klaus Iohannis a sunat-o pe Viorica Dăncilă însă aceasta nu i-a putut răspunde imediat la telefon. Premierul a anunţat că, înainte de o decizie finală, se vor purta discuţii cu mai multe instituţii.
La câteva ore după ce şeful PSD a anunţat decizia luată de Guvern, Klaus Iohannis a transmis că nu a fost informat sau consultat în prealabil.
"Relocarea ambasadei României la Ierusalim ar reprezenta o încălcare a dreptului internaţional relevant. Președintele Klaus Iohannis subliniază, din nou, necesitatea rezolvării juste și de durată a conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea „soluției celor două state", Israel și Palestina", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.
Şeful statului a sunat-o pe Viorica Dăncilă dimineaţă. Aceasta a transmis că era la un eveniment în Piteşti şi nu a auzit telefonul, dar l-a sunat imediat înapoi.
Ministerul de Externe susţine că în acest moment a fost lansat un proces de analiză şi evaluare privind relocarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.
Fuad Kokaly, ambasadorul Palestinei la Bucureşti: "Situaţia Ierusalimului este sub negocieri şi nicio parte nu are dreptul să hotărască asupra sorţii oraşului. Este o decizie pripită şi se contrazice cu poziţia tradiţională a României."
Problema recunoaşterii Ierusalimului drept capitală a statului Israel reprezintă un punct sensibil în conflictul Israeliano-Palestinian, motiv pentru care Organizaţia Naţiunilor Unite a solicitat statelor membre să nu-şi mute misiunile diplomatice. Primul care a făcut acest pas, a fost însă preşedintele SUA, Donald Trump.
Premierul Benjamin Netanyahu a declarat recent că sunt cel puţin şase state care discută cu Israelul despre relocarea ambasadelor la Ierusalim, iar primele zece care fac acest pas ar urma să primească un tratament preferenţial.