Americanii vor să confişte banii Rusiei pentru a-l forţa pe Putin la negocieri. De ce nu susţin europenii planul
În ultima săptămână de la Casa Albă, administrația Biden a depus eforturi pentru a-i convinge pe aliaţii europeni să confişte activele rusești înghețate, în valoare de 300 de miliarde de dolari, pentru a le folosi ca pârghie în negocierile de pace în Ucraina. Planul pare a fi susţinut de echipa lui Trump, dar a fost întâmpinat cu scepticism de europeni, dezvăluie CNN.
De Redactia Observator la 15.01.2025, 18:36Active financiare ruseşti în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari au fost îngheţate la scurt timp după ce Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022, dar ele nu au fost confiscate niciodată. Liderii statelor din G7 au convenit în vara lui 2024 asupra folosirii doar a veniturilor rezultate din activele rusești înghețate ca garanții pentru un împrumut de 50 de miliarde de dolari destinat Ucrainei.
Practic, SUA şi UE au blocat accesul Rusiei la cele 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur, măsură descrisă de Moscova drept un ''furt''. Cea mai mare parte din bani este depozitată în Belgia şi gestionată de casa de compensare Euroclear. Restul activelor rusești înghețate în afara UE se află în special în SUA, Japonia, Regatul Unit și Elveția.
"Dacă vrei banii înapoi, va trebui să vii să discutăm"
Administrația Biden a propus recent aliaţilor europeni să folosească aceste active rusești înghețate ca pârghie asupra Rusiei în negocierile de pace, relatează CNN. Consilierii lui Joe Biden au sugerat ca țările UE să transfere o parte din activele înghețat într-un cont special la care Rusia va avea acces numai după încheierea unui acord de pace. Echipa lui Donald Trump susține ideea, considerând că confiscarea banilor Băncii Centrale Ruse va forţa Moscova să negocieze și să contribuie la încheierea rapidă a războiului ruso-ucrainean.
Confiscarea banilor Rusiei ar avea rolul să trimită un mesaj simplu Moscovei, a declarat un înalt oficial al administrației Biden pentru CNN: "Dacă vrei banii înapoi, va trebui să vii să discutăm". Înalți oficiali ai lui Biden s-au consultat îndeaproape cu echipa de securitate națională a președintelui ales Donald Trump, inclusiv cu senatorul Marco Rubio, viitorul secretar de stat, și Mike Waltz, propus consilier pentru securitate națională în noul mandat al lui Trump.
Europenii nu sunt încântaţi de idee
Potrivit surselor CNN, tabăra lui Trump susține, în general, strategia, însă europenii nu sunt încântaţi de idee și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la încălcarea dreptului internațional dacă vor confisca banii Rusiei. De mai bine de un an, oficialii americani au lucrat pentru a atenua aceste preocupări și pentru a găsi o modalitate de a folosi banii înghețați ai ruşilor în beneficiul Ucrainei. Cu câteva zile înainte de tranziția de la Washington, europenii rămân sceptici cu privire la confiscarea acestor fonduri.
Înalți oficiali americani au sugerat că Friedrich Merz, favorit să devină noul cancelar al Germaniei, este deschis la această idee, dar alegerile anticipate sunt pe 23 februarie. Președintele Joe Biden urma să discute această problemă cu liderii italieni și cu președintele ucrainean Zelenski în timpul unei întâlniri de la Roma săptămâna aceasta, pe care SUA au anulat-o din cauza incendiilor din Los Angeles.
"Acești bani ne-au fost furați, iar blocarea activelor noastre este absolut ilegală, încălcând toate normele și regulile", a declarat luna trecută purtătorul de cuvânt al lui Putin.