Colorant roşu controversat, interzis în SUA. Ar provoca diverse tipuri de cancer la animale
Autorităţile americane au anunţat miercuri că au decis să interzică utilizarea în produse alimentare şi în medicamente a unui colorant roşu controversat, cunoscut de peste 30 de ani pentru faptul că provoacă diverse tipuri de cancer la animale, informează AFP, citat de Agerpres.
Decizia de miercuri este considerată o mare victorie pentru asociaţiile consumatorilor din Statele Unite. Denumit Eritrozină, acest colorant de sinteză, creat pe bază de petrol, este cunoscut şi sub numele de E127 în Europa şi Red 3 (Roşu 3) în Statele Unite. El este folosit pentru a da alimentelor sau capsulelor de medicamente o culoare ce variază de la roz la roşu aprins.
Până în prezent, el putea fi găsit în aproximativ 3.000 de produse alimentare comercializate în Statele Unite, potrivit bazei de date a asociaţiei de mediu EWG: în bomboane, fructe la conservă, băuturi sau ca substitut vegetarian pentru şuncă.
Riscuri de alergie şi cancer
Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) "a revocat autorizarea de utilizare a Red 3 în alimentele şi medicamentele ingerate", precizează un document oficial publicat miercuri.
- Planul Rusiei de a duce războiul în SUA. Cum l-au ameninţat americanii pe Putin să nu provoace o catastrofă...
- Muncitor român mort în Italia, în prima lui zi pe şantier. Petre a sfârşit sub ochii fiului, strivit de...
- Iranul susţine că nu a complotat niciodată să-l ucidă pe Donald Trump
- Un armistițiu în Fâșia Gaza ar putea fi la câteva ore distanță. Ultimele negocieri SUA-Israel-Hamas-Egipt la...
- Rusia a lansat un atac masiv asupra Ucrainei după cel mai mare bombardament al Kievului. Explozii în Liov,...
Deja, acest colorant nu mai putea fi utilizat în Statele Unite în produsele cosmetice şi medicamentele aplicate direct pe piele încă din 1990, din cauza riscurilor de alergie şi a suspiciunilor legate de caracterul său cancerigen, după ce mai multe studii au arătat că a provocat cancere la rozătoare.
Utilizare restrânsă şi în UE
În alte zone ale lumii, mai multe ţări, în special cele din Uniunea Europeană, au restrâns sever utilizarea sa.
Asociaţii americane ale consumatorilor au depus în 2022 o cerere la FDA pentru a cere interzicerea acestui aditiv în produsele alimentare şi medicamentele administrate pe cale orală. În cele din urmă, autorităţile din SUA au decis să răspundă favorabil acelei solicitări.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰