Analiză Der Spiegel: Cum s-au infiltrat talibanii în Kabul încă din luna aprilie. ”Când va fi momentul potrivit, locul va fi plin de talibani”
Un jurnalist de la Der Spiegel a relatat într-un articol amplu despre prăbușirea Afganistanului, intitulat ”Eșecul complet previzibil al Occidentului în Afganistan” cum s-au infltrat talibanii în capitala Kabul încă din luna iulie când americanii dădeau asigurări că armata afgană va rezista luni, ba chiar ani în fața talibanilor.
De Redactia Observator la 24.08.2021, 16:35La începutul lunii iulie, înainte ca Afganistanul să cadă complet în mâinile islamiștilor, Kabulul era deja înconjurat de talibani, doar că nimeni nu știa asta. Localnicii povestesc cum talibanii se adunaseră în satele de pe dealurile din apropiere, inclusiv lângă lac unde se află și un parc de distracții, popular printre locuitorii capitalei. ”Am întrebat în iulie pe un lider militar al talibanilor când vor ajunge luptătorii săi la Kabul. Răspunsul lui a fost: „Sunt deja acolo””, mărturisește jurnalistul Christoph Reuter. ”Luptătorii sunt deja acolo. Ei sunt agenții de pază la restaurante, operatori de turism, personalul de curățenie. Când va fi momentul potrivit, locul va fi plin de talibani” a asigurat în iulie liderul militar.
Cum s-au infiltrat talibanii în Kabul încă din aprilie
”La șase săptămâni după acestă mărturisire, la mijlocul lunii august, același comandant militar a ajuns la Palatul Prezidențial împreună cu 10 gărzi de corp și comandantul superior responsabil cu cucerirea Kabulului. Nu a mințit când a spus că oamenii lui s-au infiltrat deja în parcul de distracții. Ceea ce nu reușise să menționeze, totuși, era că talibanii se aflau deja în inima orașului.” relatează jurnalistul.
Mai mulți localnici din diferite cartiere ale Kabulului au spus povești similare. „A început din aprilie. Din ce în ce mai mulți străini au ajuns brusc în cartier. Unii aveau barbă, alții nu. Unii erau bine îmbrăcați, alții purtau cârpe. Erau complet diferiți. Acest lucru i-a făcut greu de observat. Dar toți localnicii au realizat: Nu sunt de aici." a povestit un localnic din vestul Kabulului.
- Cine este liderul suprem al talibanilor, cum a luat naștere gruparea islamistă și cine îi finanțează
- Cronologia cuceririi Afganistanului. Țara a căzut în mâinile talibanilor în doar 7 zile
- Prima conferinţă a talibanilor de la prelurea puterii: "Cine a murit ajutând inamicul, a fost vina lui". Promit...
Talibanii se infiltraseră în tăcere în Kabul. ”Străini” au apărut și în zonele de nord și de est ale orașului, spunându-le celor care îi întrebau de unde sunt că au venit la Kabul să muncească sau pentru afaceri.
Apoi, duminică dimineața, pe 15 august, „au ieșit din clădiri ținând steaguri albe talibane, unii erau înarmați cu pistoale”, povestește un localnic din vestul orașului. A fost victoria supremă asupra armatei puternic tehnologizate a americanilor, care s-a dovedit neputincioasă în a supraveghea din aer mulțimea de pietoni și motocicliști care urma să invadeze Kabulul în orele următoare. Mai târziu în aceeași zi, talibanii circulau pe străzile orașului cu mașini de poliție capturate - menționează jurnalistul german.
Eșecul din Afganistan - un lanț al amăgirilor din Occident până la Kabul
Cum a fost posibil să pierdem Afganistanul în fața aceluiași grup care a fost învins - ba chiar distrus - în doar două luni în 2001?, se întreabă jurnalistul. Se pare că toate eforturile depuse în ultimele două decenii - drumurile, școlile și clădirile construite, cele peste 1000 de miliarde de dolari revărsate în țară - nu au fost suficiente pentru a atrage în mod decisiv majoritatea afganilor de partea occidentalilor.
Cine este vinovat pentru acest dezastru? Este vinovat președintele Joe Biden, așa cum a trâmbițat Donald Trump imediat? "Va ajunge una dintre cele mai mari înfrângeri din istoria americană", a spus Trump, ignorând faptul că acordul pe care chiar el l-a semnat cu talibanii în februarie 2020 a deschis calea retragerii americane din Afganistan.
Alții au văzut căderea Kabulului drept „rezultatul unei mari conspirații”, așa cum a numit-o Atta Mohammad Noor, un lider de gherilă și fost guvernator al Mazar-e-Sharif. Ashraf Ghani, fostul președinte al Afganistanului, s-a plâns într-un interviu acordat pentru Der Spiegel în luna mai de existența unui „sistem organizat” operat de Pakistan care îi destabiliza țara. "Talibanii primesc logistică de acolo. De acolo sunt finanțați și recrutați", a spus Ghani.
Lista vinovaților ar putea continua. Dar cauzele acestui eșec au rădăcini până la începutul invaziei occidentale. Criticii de astăzi au fost și ei implicați în acest dezastru numit ”cel mai scump act de autoînșelare al secolului până acum.”
Concepțiile greșite ale Occidentului au fost vizibile de la începutul intervenției, când Washingtonul a crezut că armata va fi suficientă pentru a pacifica țara, până la sfârșit, când Berlinul afirma că mai va dura doar puțin pentru a inversa situația. O altă eroare a fost presupunerea că o națiune ar putea fi construită și protejată doar cu bani și antrenament.
Și afganii s-au mințit singuri, guvernul și o mare parte din populație au crezut timp de două decenii că americanii nu se vor retrage niciodată, este de părere jurnalistul care concluzionează cu ironie că: ”În curând, situația umanitară din țară ar putea forța Occidentul să facă ceea ce a încercat să evite cu orice preț timp de 20 de ani: să sprijine guvernarea talibanilor în Afganistan.”