Antena Meniu Search
x

Cine este liderul suprem al talibanilor, cum a luat naștere gruparea islamistă și cine îi finanțează

Statele Unite au cheltuit miliarde de dolari aprovizionând armata afgană cu armele necesare pentru a-i învinge pe talibani, dar dezintegrarea forțelor armate naționale înseamnă că tot armamentul lăsat în urmă de SUA și aliați ajunge în mâinile insurgenților. Liderii grupării islamice sunt învăluiți în mister. 

de Redactia Observator

la 07.09.2021, 18:29

Cine este liderul suprem al talibanilor, cum a luat naștere gruparea islamistă și cine îi finanțează
Haibatullah Akhundzada și Mullah Abdul Ghani Baradar, lideri ai talibanilor - Profimedia

Cine sunt talibanii și cum au luat ei naștere? 

Talibanii din Afganistan reprezintă o mișcare musulmană sunnită și fundamentalistă care luptă împotriva împotriva guvernului de la Kabul, susținut de occident, de când au fost înlăturați de la putere în 2001. Talibanii sau „studenții” în limba afgană, au apărut la începutul anilor 1990 în nordul Pakistanului, după retragerea trupelor sovietice din Afganistan. Se crede că mișcarea a apărut pentru prima dată în cadrul seminariilor religioase - majoritatea plătite de Arabia Saudită - care predicau o formă dură a islamului sunnit.

Obiectivul talibanilor - în zonele pashtun care se întind între Pakistan și Afganistan - a fost acela de a restabili pacea și securitatea și de a-și aplica propria versiune, una dură a Shariei sau a legii islamice, odată ajunși la putere.

Au atras inițial membri din așa-numiții luptători „mujahedini” (n.r. așa era numit orice persoană care apară islamul) care, sprijiniți și antrenați de Statelor Unite, au respins forțele sovietice în anii 80. Grupul a apărut în 1994 ca una dintre facțiunile care luptau în războiul civil și a continuat să controleze majoritatea țării până în 1996, când a impus legea islamică strictă - sharia.

Pe acelaşi subiect

Din sud-vestul Afganistanului, talibanii și-au extins rapid influența. În septembrie 1995 au capturat provincia Herat, la granița cu Iranul, și exact un an mai târziu au capturat capitala afgană, Kabul, răsturnând regimul președintelui Burhanuddin Rabbani - unul dintre părinții fondatori ai mujahedinilor afgani, care au rezistat ocupației sovietice. Până în 1998, talibanii dețineau controlul asupra a aproape 90% din Afganistan.

Civilii, obosiți de războaie, i-au primit cu bine pe talibani când au apărut pentru prima dată pe scenă. Popularitatea lor  la început s-a datorat în mare măsură succesului în a elimina corupția și de a asigura drumurile și zonele aflate sub control pentru comerț.

Apoi au introdus și pedepse în conformitate cu interpretarea lor strictă a legii Sharia - cum ar fi execuțiile publice ale criminalilor și adulterilor, amputări pentru cei găsiți vinovați de furt. Bărbaților li se cerea să aibă barbă, iar femeile trebuiau să poarte burka. Talibanii au interzis, de asemenea, televiziunea, muzica și cinematograful și interziceau ca fetele peste 10 ani să meargă la școală. Oponenții și țările occidentale i-au criticat atunci pentru că au instaurat a variantă extrem de dură de sharia și că a suprimat minoritățile religioase.

Cine-i finanțează pe talibani

Fondatorul și liderul original a fost Mullah Mohammad Omar, care s-a ascuns după ce talibanii au fost înfrânți de forțele locale susținute de SUA, în urma atacurilor din 11 septembrie 2001.

Locul în care se ascundea era atât de secret încât moartea sa, în 2013, a fost confirmată de abia doi ani mai târziu de fiul său. Din mai încoace, de când trupele străine au început să se retragă, talibanii au cucerit cea mai mare parte a teritoriului țării și acum controlează un teritoriu mai mare din Afganistan decât 2001.

Timp de zeci de ani, Pakistanul a servit ca un sanctuar pentru talibanii afgani, care au traversat cu ușurință, de multe ori, granița nerecunoscută local, dintre cele două țări. Oficialii au recunoscut că luptătorii talibani au case și familii în Pakistan, la o distanță sigură de câmpurile de luptă.

Unii critici, în special din Afganistan, acuză Pakistanul că a susținut activ ofensiva talibanilor, spunând că insurgenții nu ar fi putut depune un efort atât de mare fără ajutor. Pe rețelele de socializare, diaspora a cerut sancționarea Pakistanului. 

Talibanii au fost acuzați că au oferit un sanctuar pentru primii suspecți ai atentatelor de la 11 septembrie  2001 - Osama Bin Laden și mișcarea sa al-Qaeda.

Figurile cheie ale talibanilor în prezent

Haibatullah Akhundzada. Cunoscut drept „Liderul credincioșilor”, acesta are educație în drept și este liderul suprem al talibanilor. Practic deține autoritatea finală asupra afacerilor politice, religioase și militare ale grupului. Akhundzada a preluat puterea după ce predecesorul său, Akhtar Mansour, a fost ucis într-un atac amarican cu drone lângă granița afgano-pakistaneză în 2016. Timp de 15 ani, până la dispariția sa bruscă în mai 2016, Akhundzada a predat și a predicat la o moschee din Kuchlak, un oraș din sud-vestul Pakistanului, scrie Reuters. Se crede că are aproximativ 60 de ani și nu se știe unde se află.

Mullah Mohammad Yaqoob. Este fiul fondatorului Mullah Omar. Yaqoob supraveghează operațiunile militare ale grupului și s-ar afla în Afganistan. El a fost propus ca lider suprem al mișcării în timpul diferitelor lupte de succesiune, dar l-a indicat pe Akhundzada în 2016, deoarece a simțit că nu are experiență pe câmpul de luptă și că este prea tânăr. Yaqoob ar avea 30 de ani iar rolul său în mișcare ar fi mai mult unul cosmetic.

Sirajuddin Haqqani. Fiul unui proeminent comandant al mujahidinilor Jalaluddin Haqqani, Sirajuddin conduce rețeaua Haqqani, un grup care supraveghează bunurile financiare și militare ale talibanilor de-a lungul frontierei cu Pakistanul. Unii experți cred că Haqqani a introdus bombe sinucigașe în Afganistan și a fost acuzat de mai multe atacuri majore în Afganistan, inclusiv un atac asupra unui important hotel din Kabul. Tot Haqqani ar fi în spatele unei tentative de asasinat asupra președintelui Hamid Karzai. Ar avea 40-50 de ani. Nu se cunoaște public locul în care se află.

Mullah Abdul Ghani Baradar. Unul dintre cofondatorii mișcării talibane, Baradar conduce acum biroul politic al talibanilor și face parte din echipa de negocieri pe care grupul o are la Doha. Baradar, considerat a fi unul dintre cei mai de încredere comandanți ai lui Mullah Omar, a fost capturat în 2010 de forțele de securitate din orașul Karachi din sudul Pakistanului și eliberat în 2018. Apoi s-a mutat în Qatar. Baradar și Mullah Omar au fondat mișcarea talibană la începutul anilor 90.

Sher Mohammad Abbas Stanekzai. Fost viceministru în guvernul talibanilor înainte de 2001, Stanekzai a locuit în Doha  aproape un deceniu și a devenit șeful biroului politic al grupului de acolo în 2015. El a luat parte la negocierile cu guvernul afgan și a reprezentat talibanii în călătorii diplomatice în mai multe țări.

Abdul Hakim Haqqani. Este șeful echipei de negocieri a talibanilor. Fost ”judecător” șef al talibanilor, acesta conduce puternicul consiliu de erudiți religioși. Este persoana în care Akhundzada are cea mai mare încredere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Cine este liderul suprem al talibanilor, cum a luat naștere gruparea islamistă și cine îi finanțează