Antena Meniu Search
x

Prima conferinţă a talibanilor de la prelurea puterii: "Cine a murit ajutând inamicul, a fost vina lui". Promit că femeile şi cei care au ajutat americanii nu vor avea de suferit

Talibanii au susţinut prima conferinţa de presă de la preluarea puterii în Afganistan. Un reprezentant al talibanilor a ţinut un discurs în faţa naţiunii şi a făcut apel la calm.

de Redactia Observator

la 17.08.2021, 18:59

Prima conferinţă a talibanilor de la prelurea puterii: "Cine a murit ajutând inamicul, a fost vina lui". Promit că femeile şi cei care au ajutat americanii nu vor avea de suferit
- Profimedia

"După ce vom forma guvernul, vom decide ce legi vom prezenta în faţa oamenilor. Un lucru e clar şi trebuie spus răspicat: lucrăm la formarea unui guvern care va fi anunţat oficial imedit ce va fi format. Avem toate graniţele sub control", a declarat Zabihullah Mujahid.

"Cei care şi-au pierdut viaţa luptând pentru inamic, ei bine, a fost vina lor. Noi am cucerit întreaga ţară în doar câteva zile. După ce va fi format guvernul, totul va fi clar pentru toată lumea", a mai adăugat acesta.

"Nimeni nu va fi interogat"

Zabihullah Mujahid a declarat că nu vor exista repercusiuni pentru cei care au lucrat cu armata americană şi aliaţii, fie ca translatori, fie contractori: "Nu ne vom răzbuna pe nimeni".

Pe acelaşi subiect

"Nu vrem ca tinerii care au crescut aici să plece. Ei reprezintă cel mai mare avantaj al nostru. Nimeni nu o să bată la uşile lor să-i întrebe pentru cine au lucrat înainte. Vor fi în siguranţă, nimeni nu va fi interogat sau urmărit", a mai precizat liderul taliban.

Femeile nu vor fi lăsate la marginea societăţii

Zabihullah Mujahid a vorbit şi despre una dintre cele mai sensibile probleme ridicate de comunitatea internaţională: cum vor fi tratate femeile în noul regim? Liderul taliban a declarat că acestea îşi vor putea continua activităţile, dacă respectă anumite reguli.

"Vom permite femeilor să studieze şi să muncească, dacă vor respecta anumite standarde. Femeile vor fi foarte active în societatea noastră, dacă se vor încadra în regulile impuse. Susţinem drepturile femeilor, în sistemul sharia. Ele trebuie să lucreze alături de noi. Asigurăm comunitatea internaţională că nu vor exista discriminări. Asigurăm comunitatea internaţională că nimeni nu va avea de suferit. Nu vrem să avem nici cea mai mică problemă cu comunitatea internaţională. Avem însp dreptul de a acţiona conform principiilor noastre religioase. Alte ţări au diferite abordări, reguli şi legislaţii. Afganii au dreptul să aibă propriile reguli şi legislaţii în acord cu credinţele noastre", a afirmat acesta.

De asemenea, talibanii vor ca presa să fie liberă în Afganistan: "Media privată va fi în continuare liberă şi independentă. Media nu ar trebui să fie împotriva noastră, ar trebui să lucreze alături de noi pentru a uni naţiunea".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Prima conferinţă a talibanilor de la prelurea puterii: "Cine a murit ajutând inamicul, a fost vina lui". Promit că femeile şi cei care au ajutat americanii nu vor avea de suferit