Antena LIVE
Video

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum arată aglomerația de 300 de nave blocate la Canalul Suez. Economia mondială pierde 400 de milioane de dolari pe oră

Nava gigant de containere, blocată de 4 zile în Canalul Suez ar putea fi eliberată sâmbătă seară, au promis proprietarii japonezi, scrie BBC. Dacă eforturile eșuează din nou atunci va fi nevoie de scoaterea încărcăturii  - un proces care ar dura câteva săptămâni.

De la 27.03.2021, 12:59
Twitter / Jon Hansen

Yukito Higaki, președintele companiei Shoei Kisen, a declarat vineri într-o conferință de presă că au fost trimise 10 remorchere pentru dragarea malurilor și a fundului canalului. SUA s-au oferit, de asemenea, să trimită ajutor, inclusiv o echipă de experți a Marinei Americane, scrie BBC.

Nava MV Ever Given, cu o lungime de 400 de metri și o capacitate de peste 220.000 de tone de încărcătură, a rămas blocată marți, 22 martie, de-a curmezișul în canal. A fost lansată în 2018 de compania japoneză Imabari Shipbuilding, fiind una dintre cele mai mari transportatoare de containere din lume.

Nava, cu un echipaj indian și operată de compania de transport taiwaneză Evergreen Marine, a plecat din Malaezia și urma să ajungă în Olanda. A naufragiat marți dimineață din cauza vântului puternic și a unei furtuni de nisip care a afectat vizibilitatea.

Președintele companiei Shoei Kisen, o subsidiară a Imabari Shipbuilding, a declarat într-o conferință de presă, în orașul vestic japonez Imabari, că ”operațiunea continuă și se lucrează pentru îndepărtarea sedimentelor cu echipamente suplimentare de dragare”. A menționat că echipajele speră să elibereze nava sâmbătă seară, ora Japoniei, potrivit ziarului Asahi Shimbun.

Pe acelaşi subiect

„Nava nu ia apă. Nu există nicio problemă la cârmele și elicele sale. Odată ce va pluti din nou, ar trebui să poată funcționa.” a explicat el.

Joe Reynolds, inginer șef la Maersk Ohio, a declarat vineri pentru BBC că numărul de nave care așteaptă la intrarea sudică a canalului „crește exponențial”. „Va afecta programele de transport din întreaga lume”, a avertizat el. Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM), managerul tehnic al navei, a declarat vineri că încercarea de a debloca nava a eșuat. Joi, a fost adus un sistem special de dragare cu capacitatea de a aspira și muta 2000 de metri cubi de material săpat pe oră.

În ultimele zile mai multe companii specializate au fost aduse pentru a repune vasul pe linia de plutire iar un consilier al președintelui egiptean a spus că speră că situația va fi rezolvată în termen de două-trei zile.  Dar experții au spus că ar putea dura săptămâni dacă containerele navei trebuie scoase. Dacă dragarea și remorcarea nu pot debloca nava, atunci echipele trebuie să recurgă la un alt procedeu mai lent. Cu macarale speciale containerele vor fi scoase pentru ca încărcătura să scadă și nava să devină mai ușoară.

300 de nave blocate. Economia mondială pierde 400 de milioane de dolari pe oră

Companiile de transport maritim au raportat peste 300 de nave care stau blocate pe ambele capete ale canalului care leagă Marea Mediterană de Marea Roșie și este o rută crucială pentru comerțul global și transportul de energie.  În ultimele 4 zile în timp ce autoritățile egiptene au încercat să deblocheze canalul, operatorii au dezbătut dacă să schimbe ruta riscând întârzieri de câteva săptămâni și pierderi financiare - sau să aștepte ca acesta să se elibereze din nou.

Blocarea canalului Suez a forțat transportatorii să folosească vechea rută, ocolind Africa prin sud, pe la capul Bunei Speranței. Traficul pe această rută s-a intensificat în ultimele zile în timp ce economia mondială pierde, conform estimărilor, 400 milioane de dolari pe oră din cauza acestui blocaj, scrie WSJ.

Cum arată în prezent traficul pe canal. ANIMAȚIE GRAFICĂ

Un reporter american a postat pe Twitter imagini cu aglomerația de la capetele canalului Suez, surprinsă cu o aplicație de monitorizare a traficului maritim - Marine Traffic.

Operatorii de nave au început să redirecționeze cisternele și containere din zona Canalului Suez. Unii le trimit să ocolească Africa, o călătorie care provoacă întârzieri de peste două săptămâni - deoarece se tem din ce în ce mai mult de o suspendare prelungită a navigației pe canalul Suez. „Acum se pare că va dura câteva săptămâni”, a spus Anoop Singh, expert în transport maritim la compania Braemar ACM, din Singapore.

Financial Times a realizat o animație grafică care arată cum a fost redus la zero traficul pe canalul Suez de blocarea navei Ever Given.

Aproximativ 12% din totalul comerţului mondial circulă prin canalul de 163 de km lungime. 

Lloyd’s List estimează că mărfuri în valoare de 9,6 miliarde de dolari trec prin canal în fiecare zi: 5,1 miliarde de dolari se îndreaptă spre vest şi 4,5 miliarde de dolari, către est. Peste 50 de nave traversează canalul în medie în fiecare zi. Timpul de tranzit de la capăt la capăt este în medie de aproximativ 13 până la 15 ore, potrivit globalSecurity.org.

Cum a rămas blocată nava în canal. ANIMAȚIE GRAFICĂ

Nava, cu 20.000 de containere la bord, a eşuat din cauza rafalelor puternice de vânt. Din cauza greutăţii, infrastructura ei a suferit deteriorări semnificative.

Ți-a plăcut acest articol?

blocata canal suez nava trafic
Întrebarea zilei
Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

În vacanţă, în ţară

În vacanţă, în străinătate

Acasă, cu familia

Cu prietenii

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
I se spune “a doua Coreea de Nord”. Țara aflată sub sărăcie și dictatură...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Locul din România unde se găsește cea mai pură apă. Se află la trei ore de...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Orașul din România în care este cel mai frig. Meteorologii Accuweather anunță...
Gandul
Publicat 05.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care...
Useit
Publicat 05.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024