Antena LIVE

Curs valutar

Anonymous a șters datele din aplicaţiile de monitorizare a menstruaţiei pentru a le ajuta pe femeile care fac avort

Grupul de hackeri Anonymous susține într-un mesaj pe Twitter că a "atacat" aplicaţiile de monitorizare a menstruaţiei și a "șters” datele colectate pentru a ajuta la protejarea identităţilor femeilor care solicită sau fac avort după recenta decizie a Curții Supreme din SUA de a anula decizia Roe vs Wade.

De la 01.07.2022, 13:04
WhatsApp
Anonymous a șters datele din aplicaţiile de monitorizare a menstruaţiei pentru a le ajuta pe femeile care fac avort Profimedia

După ce Curtea Supremă din SUA a anulat dreptul constituțional al femeilor de a face avort, au apărut îngrijorări cu privire la protecția datelor, în special în cele 13 state care au luat deja măsuri pentru a face ilegală întreruprea unei sarcini

"Datele din aplicațiile de monitorizare a menstruației au fost piratate și șterse pentru a evita identificarea unor avorturi în statele în care avortul este acum interzis", au scris pe Twitter hackerii de la Anonymous.

Există zeci de aplicaţii de monitorizare a menstruației, precum Flo, Clue, Stardust sau Apple Health, care ajută femeile fie să prevină o sarcină, fie să le anunțe perioada optimă de fertilitate pentru a rămâne însărcinate. În ultimele zile s-au răspândit temeri că aplicațiile ar putea fi folosite pentru a le pedepsi pe cele care fac avort, dacă autoritățile au acces la datele colectate, relatează BBC.

Pericolele legate de confidențialitatea avortului online

Pe acelaşi subiect

”În acest moment și mă refer chiar acum, ștergeți fiecare urmă digitală din aplicațiile de monitorizare a menstruației”, a scris pe Twitter Gina Neff, profesor la Universitatea din Oxford, a doua zi după anularea deciziei Roe vs Wade. Mesajul ei a fost redistribuit de zeci de mii de ori. 

Există îngrijorări că persoanele care trăiesc într-un stat în care avortul este interzis, dar călătoresc în afara statului pentru a face unul, ar putea fi urmărite penal când se întorc. Pentru moment nu este clar dacă asta s-ar întâmpla în cazul avorturilor, relatează BBC

Aplicaţia Natural Cycles, care este considerată o formă digitală de contracepție, a insistat luna trecută că toate datele pe care le-a stocat sunt "sigure și vor fi protejate", dar a declarat pentru BBC că ia în considerare o formă de criptare a datelor. "Scopul este ca nimeni - nici măcar Natural Cycles - să nu poată identifica utilizatorul”, au precizat reprezentanţii aplicaţiie. 

În SUA, poliția are nevoie de un mandat pentru a percheziționa un dispozitiv electronic, cum ar fi un telefon sau un laptop. Dar, poliția americană are şi dreptul de a percheziționa fără mandat dacă "are motive să creadă că există dovezi incriminatoare în casă sau pe un dispozitiv electronic care sunt sub amenințare imediată de a fi distruse”. Conform celui de-al cincilea amendament, dreptul individului de a nu se autoincrimina, o persoană poate refuza să deblocheze un dispozitiv chiar dacă confiscat de poliţie, dar lucrurile sunt neclere în realitate potrivit avocaților. 

Profesorul Alan Woodward, de la Universitatea din Surrey, susține că este puțin probabil ca autoritățile să înceapă în mod speculativ să caute date personale online despre femei. ”Cel mai probabil nu vor urmări femeile care se gândesc să facă un avort. Dar dacă adună dovezi după eveniment, dacă au arestat pe cineva, acele dovezi ar putea include istoricul browserului, e-mailurile și mesajele”, a spus acesta. 

Ar putea fi restricţionate şi anumite măsuri contraceptive: pilula de a doua zi și steriletul

Şi accesul la contracepție ar putea fi sever restricționat în urma deciziei Curții Supreme, au avertizat săptămâna trecută mai mulţi experți americani, citaţi de Business Insider. Unele metode de contracepţie ar putea fi interzise dacă sunt considerate mai mult metode de inducere a avortului decât de prevenire a unei sarcini, a declarat Seema Mohapatra, profesor de drept. 

De exemplu pilula de a doua zi și steriletul (dispozitivul intrauterin) sunt văzute adesea mai mult ca metode de a induce un avort, decât tehnici de prevenire a sarcinilor nedorite, care este adevărata lor funcție. Mai mulţi retaileri americani au limitat în ultimele zile cantitatea de contraceptive de urgență care pot fi cumpărate după ce americanii, speriaţi că vor fi interzise, au început să facă stocuri. 

Pilulele contraceptive în SUA

Pilulele contraceptive pot costa între 0 și 50 dolari pe lună în SUA. Pot fi complet gratuite în cazul majoritaţii asigurărilor de sănătate sau dacă persoana respectivă se înacadrează în anumite programe guvernamentale. O femeie poate obține o rețetă pentru pilula anticonceptivă de la un cabinet medical, o clinică sau un centru al organizaţiei Planned Parenthood. În câteva state, o reţetă se poate obține online sau direct de la un farmacist. În anumite cazuri este nevoie de o consultaţie medicală care poate costa între 35 şi 250 de dolari (dar poate fi gratuită dacă persoana are asigurare de sănătate). Reţeta trebuie reînnoită la fiecare 3 luni în majoritatea situaţiilor.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

avort pilula contraceptiva sarcina sua
Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unei înşelătorii pe WhatsApp?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Singura propoziție din limba română care se citește la fel din ambele capete....
Fanatik.ro
Publicat 16.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Zelenski: Rusia se pregătește să trimită 100.000 de soldați în Belarus,...
spotmedia.ro
Publicat 13.02.2025
Iluzie optică virală | În această imagine sunt 4 lei, nu doar 2. Găsiți-i pe...
Gandul
Publicat 16.02.2025
Care este probabilitatea ca asteroidul Bennu să lovească Pământul şi să...
Adevărul
Publicat 16.02.2025
Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie Corina Caciuc! Cum a reacționat...
A1
Publicat 16.02.2025
Horoscopul zilei de 17 februarie 2025. Racii sunt sfătuiți să gândească...
CaTine
Publicat 16.02.2025
Ce ținute poartă Alexandru Papadopol și Cristiana Luca la nunta lor! Actorul...
spynews.ro
Publicat 14.02.2025
Începe procesul Simonei Halep la New York! Avocații româncei au obținut o...
GSP
Publicat 11.02.2025
Care sunt cele mai „inutile” facultăți din România. Cu greu îți găsești...
Click.ro
Publicat 15.02.2025
Singurul mamifer cu sânge rece a uimit experții. Creatura neobișnuită a...
Useit
Publicat 16.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Schema banală prin care contabila și casiera au furat 360.000 de lei din bugetul...
libertatea.ro
Publicat 16.02.2025
Sam Asghari a vorbit despre relația lui cu Britney Spears. Cei doi s-au cunoscut...
ZU
Publicat 16.02.2025
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde
Hello taste
Publicat 12.02.2025
Cum să sprijini copilul prin validarea emoțiilor sale
Deparinti
Publicat 15.02.2025
Fiica regretatei Lorena Rojas are 11 ani. Cum a crescut Lucianna alături de sora...
Happy
Publicat 14.02.2025
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele...
BZI
Publicat 12.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Rinita alergică sau „febra fânului”. Cauze, simptome și tratament
Medicool
Publicat 16.02.2025