Video Milioane de femei din SUA pierd dreptul la avort legal. Curtea Supremă a anulat o hotărâre veche de 50 de ani
Curtea Supremă a Statelor Unite a revocat vineri, într-o decizie considerată a fi istorică, cu votul unei majorităţi a judecătorilor conservatori, hotărârea Roe v. Wade din 1973, care garanta la nivel federal de aproape o jumătate de secol dreptul americancelor de a avorta, relatează AFP.
Această hotărâre nu face întreruperea sarcinii ilegală, însă aruncă Statele Unite în situaţia în care se aflau înaintea acestei hotărâri emblematice "Roe v. Wade", când fiecare stat era liber să autorizeze sau nu avortul.
Numeroase state "roșii", cu guvernatori republicani, ar putea interzice avortul
Milioane de femei din SUA vor pierde dreptul legal la avort, după ce Curtea Supremă a anulat hotărârea veche de 50 de ani. Instanța a respins decizia Roe v. Wade, la câteva săptămâni după scurgerea în presă a unui document fără precedent.
Hotărârea va transforma drepturile la avort în America, statele individuale putând acum să interzică procedura. Se așteaptă ca jumătate dintre statele americane să introducă noi restricții sau interdicții.
Treisprezece state au adoptat deja așa-numitele legi care vor interzice automat avortul în urma deciziei Curții Supreme, iar altele ar putea urma aceeași cale.
În total, accesul la avort este de așteptat să fie restricționat pentru aproximativ 36 de milioane de femei de vârstă reproductivă, potrivit cercetărilor de la Planned Parenthood, o organizație de asistență medicală care facilitează avortul, transmite BBC.
Ce este hotărârea Roe v. Wade și de ce a fost anulată
Curtea Supremă, într-o decizie cu 6-3, alimentată de majoritatea sa conservatoare, a confirmat o lege din Mississippi, susținută de republicani, care interzice avortul după 15 săptămâni. Decizia Roe v. Wade din 1973 garanta dreptul femeilor de a avorta, dar nu a fost acceptată de către dreapta religioasă.
Judecătorii au susținut că decizia Roe vs. Wade a fost luată greșit, deoarece Constituția SUA nu menționează în mod specific dreptul la avort.
O versiune preliminară a hotărârii scrisă de judecătorul conservator Samuel Alito, care indica faptul că este probabil ca instanța să anuleze Roe, a fost dezvăluită în luna mai, declanșând o furtună politică. "Constituția nu face nicio referire la avort, iar un astfel de drept nu este protejat implicit de nicio prevedere constituțională", a scris Alito în hotărârea pronunțată.
Potrivit MEDIAFAX, în cauza Roe vs. Wade s-a recunoscut că dreptul la intimitate personală prevăzut de Constituția SUA protejează capacitatea unei femei de a întrerupe sarcina.
Într-o hotărâre din 1992, numită Planned Parenthood of Southeastern Pennsylvania v. Casey, Curtea Supremă a reafirmat dreptul la avort și a interzis legile care impun o "povară excesivă" asupra accesului la avort.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰