Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Dreptul la avort împarte lumea în două. Cum ar mai putea fi schimbată decizia istorică

Într-o decizie în premieră, Curtea Supremă controlată de republicani a hotărât să lase fiecare stat în parte să adopte propriile legi în ce priveşte întreruperile de sarcină. 13 state americane au legi anti-avort care intră în vigoare în următoarele 30 de zile, în timp ce alte 4 ar putea reveni la legislaţie veche care interzicea avortul. Zeci de protestatari au fost arestaţi ieri în urma manifestărilor de nemulţumire care au avut loc în marile oraşe americane.

de Redactia Observator

la 25.06.2022 , 21:08

La aflarea deciziei Curţii Supreme, mii de oameni au ieşit să proteseteze în Los Angeles şi au blocat traficul pe o autostradă. Spiritele au început să se încingă atunci când poliţia a declarat mişcarea lor ilegală. Manifestaţii  similare au avut loc la New York, Washington D.C. şi în alte mari oraşe. Zeci de oameni au fost arestaţi după ciocniri cu forţele de ordine. La Phoenix, oamenii legii au împrăştiat gaze lacrimogene în protestatarii chiar de la ferestrele clădirilor guvernamentale. 

Cinci din cei nouă judecători ai Curţii Supreme au fost de partea celor care consideră avorturile o crimă şi au anulat legea federală intrată în vigoare în urmă cu 50 de ani. 

''Am plâns de fericire când am aflat. Mai avem multe de făcut pentru ca toate statele să interzică avortul, dar este un pas important.''

Vezi și

13 state americane, printre care Texas, Louisiana sau Tennesse au legi anti-avort, care vor intra în vigoare în următoarea lună. Alte patru state, Alabama, Arizona, Wisconsin sau Florida ar putea reveni la precedentele legi anti-avort.

Pe acelaşi subiect

Situaţia este de neconceput pentru victimele violului.

''Când am fost tânără am fost violată. Nu am putut să spun nu, nu mi s-a permis să avortez. Am renunţat la şcoală. Am avut un copil care a crescut sărăc. Mă întreba mereu: Unde este tata?''

Hotărârea nu poate fi schimbată decât prin vot în Congresul american, dar acum nu ar avea susţinerea necasară. Democraţii încearcă să se asigure că femeile vor putea călători pentru avort în statele unde va fi permis.

Joe Biden, preşedintele SUA: Curtea Supremă a trimis Statele Unite în urmă cu 150 de ani. Este o zi tristă pentru ţară dar asta nu înseamnă că lupta s-a încheiat.

Reacţii la scară largă după decizia Curţii Supreme privind avortul

Decizia a lansat o undă de şoc în toată lumea. 

Boris Johnson, premier Regatul Unit: Are un impact uriaş asupra modului de gândire al oamenilor din lumea întreagă. Este o decizie foarte importantă. Cred că este un mare pas înapoi. 

Pe scena Festivalul de la Glastonbury cel mai tânăr headliner din istoria evenimentului cântăreaţa Billie Eillish a protestat faţă de decizia de a abroga dreptul la avort.

''Este o zi neagră pentru femeile din Statele Unite. Nu puteam să rămân tăcută pentru că nu mai pot rezista să continui doar să mă gândesc la asta.''

În timp ce în Statele Unite avortul devine neconstituţional, Germania abrogă o lege din perioada nazistă care limita informaţiile despre avort şi a care a dus la condamnarea mai multor medici ginecologi.

Iar Guvernul francez vrea să înscrie dreptul la avort în Constituţie.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Dreptul la avort împarte lumea în două. Cum ar mai putea fi schimbată decizia istorică