"Arată ca o zonă de război". Un oraş întreg a fost ras de pe hartă de incendiile de vegetaţie din Canada. Pompierii cedează nervos, după ce au luptat cu focul zile în şir
Incendii puternice în Europa şi ploi torenţiale peste Ocean. Pompierii din Grecia luptă cu flăcările în cinci zone. Un om a murit deja acolo şi cel puţin opt au fost răniţi. Şi în Tenerife mii de hectare de vegetaţie au fost distruse. În schimb în SUA, guvernatorii a două state au decretat stare de urgenţă din cauza furtunii Hilary.
De Redactia Observator la 21.08.2023, 20:08Incendiul din Insula Evia e doar unul dintre cele care fac iar ravagii în Grecia. Sute de pompieri şi zeci de elicoptere şi avioane intervin să stingă flăcările. Un cioban care încerca să îşi salveze animalele a căzut victimă pârjolului. Iar lângă Alexandroupolis, 13 sate au fost deja evacuate. Acolo va ajunge şi o echipă de pompieri români, la solicitarea autorităţilor locale.
Vremea a făcut ravagii în lume
În Tenerife, pompierii spun că sunt pe cale să controleze un incendiu care a distrus până acum 13.000 de hectare de vegetaţie. Cinci mii de oameni sunt încă evacuaţi, iar Garda Civilă a deschis o anchetă după ce s-a descoperit că focul a fost pus.
Peste Ocean, Hilary este prima furtună tropicală care loveşte California în ultimii 84 de ani. În unele zone de deşert, a plouat într-o zi cât jumătate din cantitatea medie anuală. Torenţii au coborât de pe versanţi şi au luat cu ei pietre şi copaci. "Am mai avut parte de furtuni şi în trecut, dar niciodată nu a bătut vântul atât de tare şi nu a plouat atât de mult în acelaşi timp", spune un american.
- Pompierii români se întorc în Grecia, în zonele cuprinse de noi incendii de vegetaţie. Un om a murit, alţi 8 au...
- Autoritățile din Canada, împiedicate să stingă incendiile de turiștii care merg special în zonele afectate ca...
- "Dumnezeule! Nu, nu, nu!" Provincia canadiană Columbia Britanică, devastată de incendii cum nu au mai fost vreodată
Sute de zboruri au fost anulate în Los Angeles, Las Vegas şi San Diego. Şcolile au fost închise în sudul Californiei şi Nevadei, iar 20.000 de locuinţe au rămas fără curent electric. Mulţi localnici au fost forţaţi să îşi abandoneze locuinţele. "E greu să văd (n.r.casa) că e distrusă, dar vieţile nu pot fi înlocuite, pe când lucrurile materiale, da", mărturiseşte un american. În Los Angeles, zeci de maşini au fost luate de viitură prin canale.
Oraş din Canada, ras de pe hartă
Mai la nord, incendiile de vegetaţie din Canada au lăsat în urma lor un peisaj apocaliptic. Oraşul Scotch Creek a fost practic ras de pe hartă: "Arată ca o zonă de război, ceva ce vezi în filme".
După săptămâni de luptă cu flăcările, pompierii încep să cedeze nervos. "Au fost câteva zile lungi. Am oameni care lucrează ture de 36 sau 48 de ore şi le-a fost foarte greu", spune Darren Lee, şef brigadă pompieri.
După ce au ordonat evacuarea a 30.000 de oameni, pompierii spun că incendiul este pe cale să fie lichidat.