Antena LIVE

Curs valutar

Arestarea lui Pavel Durov dă peste cap comunicațiile militare ale Kremlinului: "Practic l-au reținut pe șeful de comunicare al armatei ruse”

Autoritățile franceze l-au arestat pe Pavel Durov după ce au apărut acuzații conform cărora platforma Telegram a fost folosită pentru pornografia infantilă, trafic de droguri și crimă organizată, dar cei care au reacționat cel mai dur au fost rușii. Asta pentru că Telegram este utilizat pe scară largă de armata rusă pentru comunicațiile pe câmpul de luptă, din cauza problemelor legate de lansarea propriului sistem de comunicații securizat. Este, de asemenea, vehiculul principal pentru bloggerii pro-război – precum și pentru milioane de ruși obișnuiți. „Practic l-au reținut pe șeful de comunicare al armatei ruse”, a declarat bloggerul rus care administrează canalul de Telegram Povernutie na Z Voine, scrie Politico.

De la 28.08.2024, 09:56
WhatsApp
Arestarea lui Pavel Durov dă peste cap comunicațiile militare ale Kremlinului Instagram / Pavel Durov

Site-ul Dva Mayora a spus că specialiștii ruși lucrează la o alternativă la Telegram, dar că Direcția Principală de Comunicații a armatei ruse „nu și-a manifestat niciun interes real” în a aduce un astfel de sistem trupelor ruse. Site-ul a spus că arestarea lui Pavel Durov ar putea accelera de fapt dezvoltarea unui sistem independent de comunicații.  Deputații ruși sunt alarmați de arestarea lui Durov și au cerut deja eliberarea sa imediată.

Oficialii ruși au primit ordin să-și șteargă mesajele de pe Telegram

„Arestarea lui [Durov] poate avea motive politice și poate fi un instrument pentru a obține acces la informațiile personale ale utilizatorilor Telegram.Acest lucru nu poate fi permis. Dacă autoritățile franceze refuză să-l elibereze pe Pavel Durov din arest, propun să depunem toate eforturile pentru a-l muta în Emiratele Arabe Unite sau în Federația Rusă. Cu acordul lui, desigur”, a declarat vicepreședintele Dumei Ruse, Vladislav Davankov, pe Telegram.

Marea îngrijorare a rușilor este că Durov va fi obligat de francezi să le pună la dispoziție codul sursă care permit accesul la platformă și la toate comunicațiile între utilizatorii platformei. Președintele francez a anunțat luni că arestarea lui Durov nu a fost o decizie politică.

Pe acelaşi subiect

Ambasada rusă a cerut să intre în contact cu Durov, însă Kremlinul nu a oferit până acum nicio declarație despre arestarea fondatorului Telegram. Oficialii și agențiile de menținere a ordinii au primit, însă, instrucțiuni clare să își șteargă toate mesajele sensibile de pe Telegram, potrivit canalului pro-Kremlin Baza.

„Durov a fost închis pentru a se obține codul sursă. Iar el îl va da”, a avertizat și Margarita Simonian, propagandista Kremlinului, într-o postare Telegram.

„Înainte de a spune ceva, ar trebui să așteptăm ca situația să devină mai clară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Lipsa de moderare a platformei Telegram a transformat-o într-un paradis online pentru traficanții de arme și droguri din Occident și un instrument de comunicare, recrutare de sabotori și propagandă în Est, potrivit lui Nazar Tokar, șeful Kremlingram, un grup de activiști care studiază securitatea Telegram și legăturile platformei cu Kremlinul.

Pavel Durov, fugar în 2014

„Rușii fac totul prin Telegram. Ei recrutează agenți și oameni pentru contra-activități. Azi în Ucraina, o campanie populară recrutează oameni care să incendieze mașini militare ucrainene. Și a funcționat cu destul de mare succes. Își coordonează eforturile militare folosind [Telegram]”, a spus Tokar. Telegram a negat acuzațiile că permite publicarea de conținut periculos, spunând că respectă legile UE, inclusiv Regulamentul privind serviciile digitale.

„Este absurd să pretinzi că o platformă sau proprietarul ei este responsabil pentru abuzarea acelei platforme. Aproape 1 miliard de utilizatori la nivel global folosesc Telegram ca pe o cale de comunicare și sursă de informații vitale”, a transmis Telegram.

Tokar susține că Telegram a devenit atât de popular nu doar pentru că este convenabil și rapid, precum și pentru că are propria sa criptomonedă și multe funcții gratuite, ci pentru că permite accesul la o lume interlopă agitată de activități ilicite.

„Doar instalați aplicația gratuită și obțineți acces ușor la cumpărarea de arme, droguri, conținut explicit și violent... orice. Totul este disponibil doar prin căutare. Și acest lucru nu este atât de ușor disponibil în oricare alte aplicații”, a spus Tokar.

În ciuda faptului că platforma este folosită de armata rusă, Telegram neagă orice legătură cu guvernul rus, adăugând că este „esențială pentru libertatea de exprimare”.

În timp ce Kremlinul a luat măsuri restrictive asupra majorității altor platforme de social media, Telegram nu a fost interzis sau limitat, a spus Tokar. Asta în ciuda faptului că Durov a spus că a fugit din Rusia în 2014, după ce Kremlinul a cerut acces la datele de pe anterioara platformă de socializare Vkontakte despre protestatarii ucraineni pro-democrație care au luat parte la revoluția din 2014. Armata ucraineană folosește în mare măsură platforma Signal pentru comunicațiile sale, dar majoritatea agențiilor guvernamentale, inclusiv biroul președintelui, au canale de Telegram.

Maria Dogaru
pavel durov telegram arest rusia franta sua
Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unei înşelătorii pe WhatsApp?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Singura propoziție din limba română care se citește la fel din ambele capete....
Fanatik.ro
Publicat 16.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Zelenski: Rusia se pregătește să trimită 100.000 de soldați în Belarus,...
spotmedia.ro
Publicat 13.02.2025
Iluzie optică virală | În această imagine sunt 4 lei, nu doar 2. Găsiți-i pe...
Gandul
Publicat 16.02.2025
Care este probabilitatea ca asteroidul Bennu să lovească Pământul şi să...
Adevărul
Publicat 16.02.2025
Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie Corina Caciuc! Cum a reacționat...
A1
Publicat 16.02.2025
Horoscopul zilei de 17 februarie 2025. Racii sunt sfătuiți să gândească...
CaTine
Publicat 16.02.2025
Ce ținute poartă Alexandru Papadopol și Cristiana Luca la nunta lor! Actorul...
spynews.ro
Publicat 14.02.2025
Începe procesul Simonei Halep la New York! Avocații româncei au obținut o...
GSP
Publicat 11.02.2025
Care sunt cele mai „inutile” facultăți din România. Cu greu îți găsești...
Click.ro
Publicat 15.02.2025
Singurul mamifer cu sânge rece a uimit experții. Creatura neobișnuită a...
Useit
Publicat 16.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Schema banală prin care contabila și casiera au furat 360.000 de lei din bugetul...
libertatea.ro
Publicat 16.02.2025
Sam Asghari a vorbit despre relația lui cu Britney Spears. Cei doi s-au cunoscut...
ZU
Publicat 16.02.2025
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde
Hello taste
Publicat 12.02.2025
Cum să sprijini copilul prin validarea emoțiilor sale
Deparinti
Publicat 15.02.2025
Fiica regretatei Lorena Rojas are 11 ani. Cum a crescut Lucianna alături de sora...
Happy
Publicat 14.02.2025
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele...
BZI
Publicat 12.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Rinita alergică sau „febra fânului”. Cauze, simptome și tratament
Medicool
Publicat 16.02.2025