Ariane 6, rivala europeană a SpaceX, a trecut testul crucial înainte de zborul inaugural. Lansarea este planificată pentru 2024
Racheta europeană Ariane 6 a trecut joi printr-o repetiţie generală "pe scară largă", la portul spaţial european din Kourou, în Guyana Franceză, în vederea zborului său inaugural planificat pentru 2024, pornirea motorului Vulcain 2.1 al treptei principale a lansatorului fiind încununată de succes, scrie Agerpres.
De Redactia Observator la 24.11.2023, 09:13"Testul de lansare de lungă durată al rachetei Ariane 6, pe rampa sa de lansare de la Centrul Spaţial din Guyana, a avut loc cu succes", a declarat ArianeGroup, producătorul Ariane 6, într-un comunicat dat publicităţii în urma testului.
Aprinderea motorului Vulcain 2.1, care a durat aproximativ opt minute, "a făcut posibilă validarea integralităţii fazei de zbor a treptei principale a lui Ariane 6 prin simularea unei cronologii complete a lansării", potrivit ArianeGroup.
"Echipele au finalizat acum fiecare etapă a zborului lansatorului, fără ca acesta să părăsească Pământul", a declarat Josef Aschbacher, directorul general al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). Acest pas, descris drept crucial, "ne aduce puţin mai aproape de zborul inaugural al lui Ariane 6", a spus preşedintele executiv al ArianeGroup, Martin Sion.
Înaintea zborului inaugural mai rămân de efectuat teste suplimentare, în special pentru a "demonstra toleranţa la cazurile de pană", a spus el.
- SpaceX a lansat cea mai mare rachetă construită vreodată. Starship a explodat, după ce a ajuns la 148 km...
- SpaceX a primit undă verde să-şi lanseze vineri racheta Starship. Este a doua încercare după eşecul din aprilie
- Satelitul românesc ROM-3 va fi lansat cu o rachetă Falcon 9 de la SpaceX. Ce tehnologie are
Zborul inaugural, programat în 2024
Rezultatele complete ale testului de joi nu vor fi, însă, comunicate înainte de data de 30 noiembrie, după ce va fi încheiată analiza tuturor parametrilor. "Întrebarea fundamentală va fi să aflăm dacă trebuie să repetăm testul", a explicat pentru AFP Domenico Resta, responsabil cu proiectarea sistemului de lansare Ariane 6 la ESA.
Aprinderea motorului motorului Vulcain 2.1 a început în jurul orei 21:30, ora Parisului, ora 17:30 la Kourou, cu câteva minute întârziere din cauza unei "uşoare" anomalii, care a fost corectată de echipele de la faţa locului, a indicat ESA.
Succesul acestui test, considerat un pas important în campania de calificare a Ariane 6, determină stabilirea unei date pentru lansarea inaugurală a lansatorului, programată pentru 2024.
Testul a fost programat iniţial pentru data de 3 octombrie, însă a trebuit amânat după depistarea unei defecţiuni la circuitul hidraulic al sistemului care controlează orientarea duzei motorului treptei principale. Planificat iniţial pentru 2020, primul zbor al rachetei Ariane 6, concepută pentru a face faţă concurenţei din partea lansatorului american Space X, a fost amânat de mai multe ori din cauza pandemiei de COVID-19 şi a dificultăţilor apărute în cadrul procesului de dezvoltare.