Antena LIVE

Curs valutar

Armata ucraineană a eliberat peste 100 de km² pe frontul de sud. Satul pentru care ucrainenii şi ruşii duc lupte aprige de 2 zile

Război în Ucraina. Armata ucraineană a anunţat miercuri noi progrese, între 200 şi 1.400 de metri, în diferite zone ale frontului. Trupele ucrainene ar fi eliberat încă 3 kilometri pătraţi de teritoriu în cursul zilei trecute, conform noului bilanţ al contraofensivei ucrainene prezentat de purtătorul de cuvânt al Statului Major General ucrainean, Andrii Kovalev. Acesta a raportat ieri dimineaţă că forțele ucrainene au eliberat peste 100 de kilometri pătrați de teritoriu pe frontul de sud de la începutul operațiunilor de contraofensivă.

De la 14.06.2023, 17:29
WhatsApp
Armata ucraineană a eliberat peste 100 de km² pe frontul de sud. Satul pentru care ucrainenii şi ruşii duc lupte aprige de 2 zile Twitter

''În direcţia Berdiansk, luptele continuă în zona localităţii Makarivka'', a declarat azi purtătorul de cuvânt militar de la Kiev. Berdiansk este un port ucrainean la Marea Azov, situat în regiunea ucraineană Zaporojie, ocupată de Rusia. Makarivka este o mică aşezare în regiunea Doneţk, la graniţa cu Zaporojie, situată la aproximativ 140 de kilometri nord de Berdiansk şi la 7 km sud de Velika Novosilka. Este un sat pe care trupele ucrainene l-au recucerit în urmă cu câteva zile. Potrivit lui Kovalev, lupte se dau şi în zona localităţilor Novodanilivka şi Novopokrovka din regiunea Zaporojie.

Ministerul ucrainean al Apărării a informat luni că Ucraina a reuşit să elibereze şapte localităţi, inclusiv Makarivka, iar marţi a transmis că a eliberat peste 100 de kilometri pătraţi în sud de la debutul contraofensivei, care se concentrează deocamdată pe trei sectoare ale frontului în Doneţk, Zaporojie şi pe intersecţia dintre aceste două regiuni.

Forțele de Apărare ale Ucrainei continuă să desfășoare o operațiune ofensivă și au succes parțial în unele zone, potrivit ministrului adjunct al Apărării. Hanna Maliar a raportat miercuri că trupele ucrainene au avansat cu 300-350 m în direcția Zaporojie. În direcția Bakhmut, în diferite secțiuni, au avansat 200-500 m. În direcția Berdiansk, luptele continuă lângă satul Makarivka. În Mariupol, luptele continuă în districtele Novodanilivka și Novopokrovsk. 

Pe acelaşi subiect

Situația de la Velika Novosilka este dificilă pentru ruşi. Lupte apringe lângă satul Makarivka

Corespondenţii ruşi de război recunosc că situația de la Velika Novosilka este dificilă şi că ruşii s-au retras de două ori în ultimele două zile din satul Makarivka. "Până acum, fără a trece prin Makarivka, inamicul își scoate echipamentul din raza de acțiune a artileriei noastre. Luptele active continuă în sat. În timpul nopții, linia frontului în această direcție nu s-a schimbat semnificativ, retragerea echipamentului greu și concentrarea forței de luptă sugerează că inamicul se pregătește din nou să atace cu forțe mari.

Cel mai probabil, așteaptă sosirea uneia dintre formațiunile lor din eșalonul doi, întărită cu tancuri și alte vehicule blindate, capabile să spargă frontul cu o lovitură masivă. Ei bine, atunci problema va rămâne la infanterie, ucrainenii încearcă să aducă oameni aici de câteva zile", potrivit bloggerului militar rus War Gonzo.

Ministerul rus al Apărării susţine că forțele ucrainene au încercat fără succes să organizeze ofensive în trei direcții în ultimele 24 de ore

12 morţi după atacul asupra oraşului Krivoi Rog

În acelaşi timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat în ultimul său discurs către naţiune marţi seara faptul că una dintre rachetele utilizate de Rusia în atacul de marţi, care a ucis 12 persoane în oraşul ucrainean Krivoi Rog, oraşul său de baştină, conţinea componente fabricate în ţări aliate Ucrainei.

"Dacă luăm, de exemplu, una dintre rachetele care au lovit Krivoi Rog, aproximativ 50 dintre componentele sale, în principal microelectronice, au fost produse în alte ţări", a declarat Zelenski, adăugând că unele dintre companiile care furnizează aceste componente Rusiei sunt din ţări partenere ale Ucrainei.

La rândul său, şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Andrii Iermak, a denunţat miercuri că nu mai puţin de 40 de componente de fabricaţie străină fac parte din cele patru rachete de croazieră Kalibr folosite de Rusia în cursul dimineţii, care au ucis trei persoane şi au distrus obiective comerciale şi educaţionale în Odesa.

"Fără microelectronica (importată), Rusia nu ar fi capabilă să construiască astfel de rachete", a scris Iermak într-o postare, ataşând fotografii cu o parte din distrugerile provocate. Zelenski şi-a exprimat regretul în legătură cu faptul că Rusia continuă să aibă acces la acest tip de piese esenţiale pentru industria sa de război, în pofida sancţiunilor internaţionale care ar trebui să facă acest lucru imposibil.

Preşedintele ucrainean a precizat că înalţi oficiali ucraineni s-au întâlnit marţi cu diplomaţi din ţările din care provin componentele de fabricaţie non-rusă găsite în racheta lansată împotriva Krivoi Rog pentru a le cere măsuri de întrerupere a fluxului acestor piese către Rusia.

"Toţi aliaţii au o listă cu companii care aprovizionează Rusia cu componente pentru a ucide", a declarat Zelenski, care a cerut înăsprirea cât mai mult posibil a controalelor la export pentru a împiedica Moscova să continue să producă rachete pentru a ucide şi distruge în Ucraina.

Zelenski a subliniat că "este mult mai ieftin să blochezi o dată pentru totdeauna aprovizionarea teroriştilor cu componente pentru teroare decât să se cheltuiască constant noi sume de bani pentru noi apărări antiaeriene", cum ar fi cele pe care Occidentul le trimite în Ucraina pentru a-şi proteja infrastructura şi populaţia de atacurile aeriene ruseşt

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în butoiul cu varză murată ca să nu se acrească prea tare. Trucul...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024