Asaltul asupra Capitoliului SUA. Donald Trump află dacă comisia de anchetă recomandă anchetarea sa pentru insurecție
Este punctul culminant a 18 luni de anchetă şi dezvăluiri uneori explozive: comisia parlamentară de anchetă privind asaltul asupra Capitoliului îşi prezintă luni concluziile şi urmează să voteze pentru a recomanda sau nu proceduri penale împotriva lui Donald Trump şi a unor apropiaţi ai acestuia, comentează AFP, citat de Agerpres.
De Redactia Observator la 19.12.2022, 08:01Aleşii care o alcătuiesc - şapte democraţi şi doi republicani - organizează o audiere publică la orele 13.00 (18.00 GMT) pentru a prezenta cele opt capitole ale lungii lor anchete asupra zilei de 6 ianuarie 2021. În acea zi, partizani ai fostului preşedinte Donald Trump, afirmând ca şi el că prezidenţialele din 2020 i-au fost "furate" de Joe Biden, au atacat violent sediul Congresului de la Washington, provocând o undă de şoc în întreaga ţară şi în străinătate.
Membrii comisiei urmează să mai decidă luni dacă recomandă Departamentului de Justiţie să-l inculpe pe Donald Trump de apel la insurecţie, de obstrucţionare a unei proceduri oficiale (certificarea alegerilor prezidenţiale) şi de complot împotriva statului american.
Ce pedeapsă riscă Donald Trump?
Trei capete de acuzare putând duce la pedepse cu închisoarea şi interzicerea de a ocupa orice funcţie publică în Statele Unite, în timp ce fostul preşedinte a anunţat că se relansează în cursa pentru Casa Albă în perspectiva alegerilor din 2024.
- "Ar fi un cadou grozav de Crăciun". Donald Trump şi-a lansat colecţia de NFT-uri: cât costă un cartonaş
- Trump Organisation a făcut evaziune fiscală. Pedeapsa primită de firma care gestionează afacerile fostului...
- Donald Trump, în mijlocul unui nou scandal după ce a sugerat abrogarea Constituţiei SUA ca urmare a fraudelor...
Alte persoane din anturajul lui Donald Trump ar urma să fie menţionate. Raportul final al anchetei va fi publicat pe 21 decembrie. Fără a fi obligatoriu, votul comisiei este în mare măsură simbolic, deoarece membrii acesteia nu îl pot inculpa ei pe fostul magnat imobiliar. Departamentul de Justiţie, care a desemnat un procuror special care să-l ancheteze independent pe Donald Trump, va urma să decidă dacă îl va urmări penal pe fostul preşedinte.
"Cred că există dovezi că Donald Trump a comis infracţiuni penale în cadrul eforturilor sale de a răsturna alegerile", a declarat duminică la CNN democratul Adam Schiff, membru al comisiei.
Schiff nu a dorit să ofere detalii despre capetele de acuzare asupra cărora se va vota ori să spună cum va vota el. "Dar cred că preşedintele a încălcat mai multe legi penale. Şi cred că ar trebui să fie tratat ca orice alt american care încalcă legea, adică ar trebui să fie urmărit penal", a subliniat el.
Donald Trump s-a dezlănţuit de mai multe ori pe platforma sa, Truth Social, împotriva posibilei recomandări emise de comisie, aceasta fiind descrisă în stilul obişnuit al miliardarului ca un grup de "democraţi, cazuri sociale şi golani".
Trump şi-a apărat în special discursul din 6 ianuarie 2021 şi celelalte acţiuni ale sale din acea zi ca fiind "moderate şi pline de dragoste". La vremea respectivă, el îi îndemnase pe partizanii săi "să se lupte ca diavolii".
Cu misiunea de a face lumină asupra actelor şi gesturilor fostului preşedinte înainte şi în cursul zilei de 6 ianuarie 2021, aleşii au strâns timp de un an şi jumătate o mie de mărturii căutând să arate că Donald Trump a încercat să păstreze puterea cu toate că ştia că a fost învins.
Donald Trump s-a aflat "în centrul" unei "tentative de lovitură de stat", a spus şeful aşa-numitei comisii "6 ianuarie", Bennie Thompson. Într-o serie de audieri foarte mediatizate, comisia a dat asigurări că este imposibil ca republicanul să nu fi ştiut că a pierdut alegerile în faţa lui Joe Biden.
Procurorul său general, o serie de consilieri şi chiar şi propria sa fiică, Ivanka... În mărturii în faţa camerei video, mai mulţi membri ai cercului apropiat al lui Donald Trump au spus că nu au crezut în teoriile sale de "fraudă electorală".
Pentru a încerca să invalideze prezidenţialele, Donald Trump a făcut presiuni asupra vicepreşedintelui său, Mike Pence, şi asupra unor responsabili electorali, în special în Georgia şi Arizona. Comisia a dezvăluit amploarea acestei intimidări, invitându-i pe mai mulţi dintre ei să depună mărturie personal. Şi, potrivit unei foste consiliere de la Casa Albă, Cassidy Hutchinson, preşedintele ştia că, în mulţimea adunată nu departe de Casa Albă, unii manifestanţi erau înarmaţi şi potenţial periculoşi.
Potrivit mărturiei explozive a acestei tinere, Trump a căutat, totuşi, să se alăture mulţimii în drum spre Congres, încercând chiar să ia volanul maşinii prezidenţiale de la un agent al serviciului său de protecţie.