Atac în Moscova la Crocus City Hall. Cine este ISIS-K şi de ce ar ataca Rusia
Atac în Rusia la Crocus City Hall. Atacul armat de la sala de concerte din Moscova, unde cel puţin 93 de persoane au murit şi alte 140 au fost rănite a fost revendicat la câteva ore de gruparea teroristă ISIS, însă ruşii aruncă toată vina pe Ucraina! De ce ar ataca însă Statul Islamic Rusia?
De Redactia Observator la 25.03.2024, 12:45Dacă se dovedeşte că ISIS a stat în spatele atacului armat, acesta ar fi încă unul din atentantele pe care Statul Islamic le-a făcut împotriva Rusiei în ultimii ani.
De ce ar ataca însă Statul Islamic Rusia
În 2015, un avion rusesc a fost aruncat în aer deasupra deșertului Sinai din Egipt, cu 224 de persoane la bord, majoritatea cetățeni ruși. Atacul a fost revendicat de Statul Islamic, care a publicat ulterior o fotografie a dispozitivului exploziv.
În 2017, un atac cu bombă la metroul din Sankt Petersburg, care a ucis 15 persoane, a fost, de asemenea, legat de islamiştii radicali. De zeci de ani, grupurile de militanți luptă cu forțele ruse în regiunea Caucazului de Nord a țării. Un număr mare dintre aceștia s-au adunat în Siria pentru a se alătura Statului Islamic atunci când grupul a fost format acum 10 ani. Unii militanți care operează în Caucazul de Nord rus și-au declarat loialitate față de Statul Islamic, spun experții.
- Filmul atacului armat de la Crocus City Hall din Moscova, unde cel puţin 60 de persoane au murit şi alte 140 au...
- ISIS revendică atacul armat de lângă Moscova, soldat cu 40 de morți și peste 100 de răniți. Mai multe persoane...
- Casa Albă a reacţionat după atacul armat din Rusia. Masacru cu zeci de morţi lângă Moscova: "Imaginile sunt...
Dar grupul specific care a revendicat atacul de astăzi, ISIS-K, este afiliatul Statului Islamic din Khorasan - un termen vechi pentru o regiune care include părți din Iran, Turkmenistan și Afganistan.
Experții în lupta împotriva terorismului spun că Rusia a fost „ţintă” al ISIS-K, care îl critică frecvent pe președintele Putin în propaganda sa. Acesta acuză Kremlinul de atrocități împotriva musulmanilor în campaniile militare din Cecenia și Siria, precum și în invazia sovietică a Afganistanului, scrie BBC.
Cine este ISIS-K
Statul Islamic Khorasan (ISIS-K), numit după un termen vechi pentru regiunea care includea părți din Iran, Turkmenistan și Afganistan, a apărut în estul Afganistanului la sfârșitul anului 2014 și și-a stabilit rapid o reputație de brutalitate extremă.
Una dintre cele mai active afiliate regionale ale organizației teroriste, ISIS-K a înregistrat în timp o scădere a numărului de membri, vânați fiind de militarii SUA, dar și de talibanii afgani.
Statele Unite au declarat însă că abilitatea lor de a aduna informații împotriva grupurilor extremiste din Afganistan, cum ar fi ISIS-K, a fost redusă de la retragerea trupelor americane din țară, în 2021, scrie Reuters.
ISIS-K are un istoric de atacuri teroriste, inclusiv împotriva moscheilor, în interiorul și în afara Afganistanului. La începutul acestui an, SUA au interceptat comunicații care confirmă că grupul a organizat două atentate gemene cu bombă în Iran, în urma cărora au murit aproape 100 de persoane.
În septembrie 2022, militanții ISIS-K au revendicat responsabilitatea pentru un atentat sinucigaș mortal cu bombă la ambasada Rusiei din Kabul. Grupul a fost responsabil pentru un atac asupra aeroportului internațional din Kabul în 2021, care a ucis 13 soldați americani și zeci de civili în timpul evacuării haotice a SUA din țară.
La începutul acestei luni, cel mai important general american din Orientul Mijlociu a declarat că ISIS-K ar putea ataca interesele americane și occidentale din afara Afganistanului „în doar șase luni și cu un avertisment mic sau deloc”.