Au început alegerile parlamentare anticipate în Bulgaria. Este al şaptelea scrutin în trei ani
Bulgarii sunt chemaţi astăzi la urne pentru a alege un nou Parlament. Este al şaptelea scrutin organizat în ultimii trei ani, însă sondajele de opinie arată că niciun partid nu are şanse să obţină o majoritate clară. La alegerile din iunie, doar 34% dintre alegători au mers la vot, fiind cel mai scăzut nivel din ultimele decenii. Bulgaria, cu mai puțin de 7 milioane de oameni, a fost cuprinsă de instabilitate politică din 2020, când au izbucnit proteste la nivel național împotriva politicienilor corupți.
De Redactia Observator la 27.10.2024, 07:57Cetăţenii bulgari vor vota duminică pentru a alege Parlamentul, cu ocazia celui de-al șaptelea scrutin legislativ din 2021, fără nicio speranță reală de a scăpa de extrema dreaptă pro-rusă. Sondajele de opinie arată că peste 60% dintre bulgari consideră situația "extrem de îngrijorătoare".
Bulgarii, din nou la urne pentru legislative
Secțiile de votare se deschid la ora 7:00 (5:00 GMT), estimările inițiale ale exit-poll-urilor urmând să fie publicate în jurul orei 20:00 (18:00 GMT).
Un sondaj Gallup International Balkan publicat vineri de Radioul Naţional Bulgar plasează coaliţia Gerb (partid condus de fostul prim-ministru Boïko Borissov) şi Uniunea Forţelor Democratice (Gerb-UDF) în frunte, cu 26,1% din intenţiile de vot, urmată de două partide aflate la egalitate pentru locul al doilea, scrie News.ro. Coaliţia reformistă CC/BD a obţinut 16,2% din intenţiile de vot, iar partidul ultranaţionalist pro-rus "Revival" 14,9%. Acelaşi sondaj prevedea o prezenţă la vot de 31,1%.
- SONDAJ: Mergeţi să votaţi la alegerile parlamentare?
- Alegeri în Georgia. Atât partidul de guvernământ, cât şi opoziţia revendică victoria. Exit-poll-urile dau...
- Cum a influențat Barron Trump cursa prezidențială a tatălui său. Metoda prin care l-a ajutat să ajungă la...
- Agenți ruși, acuzați că au falsificat un filmuleț viral în care mai multe buletine de vot din SUA sunt distruse
În urmă cu cinci luni, doar 34% dintre alegători s-au prezentat la urne, cel mai scăzut nivel de la căderea comunismului în țară, în urmă cu 35 de ani.
Planurile de aderare la zona euro, amânate de două ori
Planurile de aderare la zona euro au fost deja amânate de două ori din cauza inflaţiei ridicate din Bulgaria, care vizează acum ianuarie 2025.
"Un parlament fragmentat şi rivalităţi politice de lungă durată vor complica formarea unui guvern funcţional şi stabil. Haosul politic prelungit ar putea duce la creşterea dezamăgirii alegătorilor faţă de principalele partide politice, în beneficiul partidelor populiste, naţionaliste şi pro-ruse", a declarat joi, într-o notă, compania de consultanţă în domeniul riscului politic Teneo. Alegerile anticipate au fost convocate din cauza eşecului partidelor politice din Bulgaria de a ajunge la un acord privind formarea unui guvern de coaliţie după alegerile parlamentare anterioare din 9 iunie.