Agenți ruși, acuzați că au falsificat un filmuleț viral în care mai multe buletine de vot din SUA sunt distruse
Agenţi ruşi sunt la originea unui material video fals, ajuns viral, în care se arată cum sunt distruse buletine de vot prin corespondenţă în favoarea lui Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia Statelor Unite, au acuzat vineri oficialităţi americane, conform AFP.
Videoclipul a fost vizualizat de milioane de ori pe platforme online, cum ar fi reţeaua X. În imagini se vede un bărbat care triază buletine de vot şi le rupe pe cele pentru Trump, în comitatul Bucks din Pennsylvania, unul din statele unde rezultatul scrutinului prezidenţial din SUA este nedecis.
Într-o declaraţie comună, Biroul Directorului pentru Informaţiile Naţionale (ODNI), Biroul Federal de Investigaţii (FBI) şi Agenţia pentru Securitatea Informatică şi a Infrastructurii (CISA) au afirmat că materialul respectiv face parte dintr-o operaţiune rusă de dezinformare.
- Alegeri SUA 2024. Barack Obama a pus tunurile pe Donald Trump: "Nu avem nevoie de încă 4 ani cu un om care vrea să...
- Donald Trump va câștiga alegerile, anunţă cel mai important analist al Americii
- Conversațiile secrete ale lui Elon Musk cu Vladimir Putin. Cum "a trecut de partea Rusiei" cel mai bogat om din lume...
- Suma uriașă pariată de un francez pe victoria lui Donald Trump în alegeri
Agenții ruși ar fi în spatele unui video viral cu buletine de vot distruse în SUA
"Agenţi ruşi au fabricat şi amplificat un video recent în care se arată, fals, un individ care rupe buletine de vot în Pennsylvania", arată comunicatul. "Această activitate rusească se înscrie într-un efort mai larg al Moscovei de a pune întrebări nefondate despre validitatea alegerilor americane şi de a alimenta diviziunile între americani", iar Rusia ar putea crea şi difuza mai multe astfel de materiale, avertizează instituţiile citate.
Consiliul electoral din Bucks afirmaseră încă de joi că videoclipul este fals, iar plicul şi alte documente care se văd în imagini nu sunt autentice.
Mai mulţi cercetători, printre care Darren Linvill de la Centrul de Criminalistică Media al Universităţii Clemson, au atribuit falsul unei reţele de dezinformare afiiliate Kremlinului, cunoscută ca Storm-1516, care a mai produs deja videoclipuri false pentru discreditarea campaniei candidatei democrate la preşedinţie, vicepreşedinta SUA Kamala Harris.
AFP menţionează că autorităţile americane se aşteaptă la intensificarea dezinformărilor în ultimele zile dinaintea alegerilor din 5 noiembrie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰