Autorul unui jaf bancar a fost identificat după 52 de ani. Nimeni nu i-a dat de urmă în tot acest timp, acum poliția din SUA nu are ce să-i facă
Autorul unuia dintre cele mai faimoase jafuri bancare din SUA a fost identificat după 52 de ani de la comiterea faptei. Theodore John Conrad avea 20 de ani când, în calitate de casier la o bancă din Cleveland, a plecat într-o zi de la serviciu cu 215.000 de dolari îndesați într-o pungă de hârtie, echivalentul a 1,7 milioane de dolari în zilele noastre.
De Ana Maria Ghiarasim la 15.11.2021, 09:41- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Theodore John Conrad lucra la banca Society National Bank din Cleveland, Ohio, când și-a jefuit angajatorul în iulie 1969. La finalul unei zi de vineri, tânărul de aproape 20 de ani a pus într-o pungă de hârtie 215.000 de dolari și a dispărut. S-a întâmplat într-o zi de iulie a anului 1969, iar el a furat ceea ce astăzi ar însemna 1,7 milioane de dolari, scrie CNN.
Timp de 52 de ani, nimeni n-a știut ce s-a întâmplat cu tânărul casier. Abia săptămâna trecută, după 52 de ani de la comiterea faptei, autoritățile americane au anunțat că l-au identificat pe bărbat.
Conrad locuia în Boston din 1970 sub numele de Thomas Randele. Ca o ironie, casa lui era aproape de locul unde a fost filmat filmul „The Thomas Crown Affair” în care personajul principal a furat peste 2 milioane de dolari de la o bancă.
Casierul a dat lovitura la bancă într-o zi de vineri
- Românii folosesc cardul bancar cu prudenţă. Motivele pentru care apelează la plata cu cardul şi care e...
- Mâncăm săptămânal 5 grame de microplastic, echivalentul unui card bancar, din cauză că nu știm să colectăm...
- Furt de sute de mii de euro. Cicliştii italieni au rămas fără biciclete la o zi după ce au câştigat un titlu...
Lovitura lui Conrad a avut loc într-o zi de vineri. Banca nu a știut că banii lipsesc din seif până luni, când el nu s-a prezentat la serviciu. Zeci de ani, anchetatorii l-au căutat în California, Hawaii, Texas sau Oregon. Cazul său a fost prezentat și în emisiunile „America's Most Wanted” și „Unsolved Mysteries”.
După ani de investigații, autoritățile federale au călătorit în Massachusetts săptămâna trecută și au confirmat că Theodore John Conrad a trăit o viață liniștită sub un nume fictiv în Boston.
Autorul jafului din 1969 a murit de cancer în luna mai, la 71 de ani
Ca parte a investigației, ei au comparat documentele din anii 1960 cu documentele pe care acesta le completase sub numele Randele, inclusiv o declarație de faliment din 2014 la un tribunal federal din Boston.
Însă anchetatorii au ajuns puțin cam târziu la autorul jafului din 1969. Theodore John Conrad a murit de cancer pulmonar în luna mai a acestui an la Lynnfield, Massachusetts, la vârsta de 71 de ani.
Un tată și fiul lui, pe urmele autorului jafului bancar din 1969
Unul dintre investigatorii cheie ai cazului a fost Peter J. Elliott, un mareșal american din nordul Ohio, a cărui familie locuia lângă Conrad la sfârșitul anilor 1960.
„Acesta este un caz pe care îl cunosc prea bine. Tatăl meu, John K. Elliott, a fost mareșal adjunct al Statelor Unite la Cleveland din 1969 până la pensionarea sa în 1990”, a spus el. „Tatăl meu nu a încetat niciodată să-l caute pe Conrad și și-a dorit întotdeauna să fie închis, până la moartea sa în 2020.”
Unele dintre documentele descoperite de bătrânul Elliott au jucat un rol important în confirmarea identificării lui Conrad, a spus fiul.
„Sper că tatăl meu se odihnește liniștit știind că ancheta lui... a adus rezolvarea acestui mister de zeci de ani”, a spus mai tânărul Elliott. ”Însă nu toate cele din viața reală se termină ca în filme”.
Ana-Maria Ghiarasim are o experienţă în presa online de mai bine de 10 ani, iar din martie 2020 este Editor de Content la Observatornews.ro. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și