Antena Meniu Search
x

Video Trei milioane de români deţin un card de credit. Specialiştii avertizează în ce condiţii poate deveni o adevărată povară

Fără un împrumut bancar ne este aproape imposibil să facem achiziţii de valoare. Aproape trei milioane de români deţin şi folosesc un card de credit. Experţii ne sfătuiesc să fim totuşi atenţi la dobânzi şi comisioane. Şi să folosim inteligent cardul. Pentru că altfel poate deveni o povară.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 31.10.2021, 20:22

Vezi și

Trei din zece români folosesc cardul de credit pentru cumpărăturile curente. Pe primul loc sunt achizițiile de electrocasnice, urmate de plățile la supermarket și achizițiile online. Mulţi însă scot şi bani de la bancomat de pe cardurile de credit.

''Când am nevoie să îmi acopar cheltuielile, da, temporar ma împrumut.''

''Când nu ai, să ai pur şi simplu o sumă deoparte și sa îți poți cumpăra în rate ceva. Este mult mai simplu.''

Principalul beneficiu al cardurilor de credit este perioada de graţie, adică acel termen de 45 - 60 de zile, în care dacă suma este achitată integral nu se plăteşte dobânda. 

Pe acelaşi subiect

Adrian Mitroi, profesor de economie: Este un instrument care poate fi foarte periculos dacă nu îl plăteşti la timp şi nu îl administrezi cu mare grijă, dar este și foarte folositor mai ales în vremurile astea complicate când vin facturile, vin utilităţile.

În ce condiţii poate deveni cardul de credit o adevarată povară

Pentru a nu plăti dobânzi penalizatoare uriaşe, care pot ajunge chiar şi 40 la sută, este obligatoriu să rambursăm lunar băncii cam între 2% şi 10% din suma folosită. Spre exemplu, pentru 6.000 lei folosiţi o singură dată de pe cardul de credit, dacă dăm înapoi doar suma minimă de 2%, vom reuşi să acoperim creditul în 18 ani şi vom plăti băncii în plus încă 6000 lei pe dobânzi.

Irina Chiţu, analist financiar: În momentul în care ai folosit trebuie să fii foarte atent cum dai banii înapoi să nu plătești foarte multe dobânzi și comisioane.

Atenţie însă: cardul de credit poate deveni o adevarată povară. Dacă va gândiți sa scoateți bani de la bancomat de pe un card de credit, sa stiţi că veţi pierde de trei ori: nu veţi mai beneficia de perioada de graţie, veți plăti un comision pentru retragerea de numerar, iar dobânda este cu mult mai mare decât cea percepută dacă ați plăti direct la comerciant. Potrivit Băncii Naţionale, românii deţin aproape trei milioane de carduri de credit. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Trei milioane de români deţin un card de credit. Specialiştii avertizează în ce condiţii poate deveni o adevărată povară