Avertismentul SUA: Militarii nord-coreeni vor pleca înapoi "în saci mortuari", dacă vor intra în Ucraina
Statele Unite şi Coreea de Sud cer Coreei de Nord să-şi retragă trupele din Rusia, de teamă că pot fi folosite în lupte în Războiul din Ucraina, iar ambasadorul rus la ONU Vasili Nebenzia cataloghează drept "simple afirmaţii" datele cu privire la prezenţa acestora pe teritoriul rus, relatează AFP.
De Redactia Observator la 31.10.2024, 15:17Potrvit Washingtonului şi Seulului, aproximativ 10.000 de militari nord-coreeni se află în Rusia, fără ca misiunea lor să fie clar identificată. Însă Pentagonul a anunţat marţi că a detectat un "număr mic" de militari nord-coreeni în regiunea rusă Kursk, la frontiera cu Ucraina.
"Este vorba despre simple afirmaţii care, în absenţa unor probe convingătoare, există doar pentru a deturna atenţia de la probleme cu adevărat importante care ameninţă pacea şi securitatea internaţionale", a declarat miercuri ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia.
El a acuzat Statele Unite de faptul că ating un nou vârf al "dezinformării".
"Dacă, să zicem, tot ceea ce spun colegii noştri occidentali despre cooperarea între Rusia şi Coreea de Nord ar fi adevărat, atunci cum se face că Statele Unite şi aliaţii lor încearcă să impună o logică failibilă susţinând că au dreptul să ajute regimul lui Zelenski, să mobilizeze apărarea şi spionajul NATO, iar aliaţii Rusiei nu au dreptul să facă la fel?", a tunat el.
- Dezertorii nord-coreeni vor să ajute Ucraina. Război psihologic contra trupelor trimise de Phenian în Rusia
- Soldaţii nord-coreeni se chinuie se înveţe cuvinte în rusă. Ce i-au instruit ruşii: "Înapoi la poziţia ta",...
- Seulul condamnă cooperarea militară dintre Rusia şi Coreea de Nord: Este o ameninţare la adresa securităţii...
- Generali nord-coreeni, așteptați să inspecteze frontul rus din Ucraina. Sud-coreenii se tem că nord-coreenii vor...
Tonul a urcat la ONU. Adjunctul ambasadoarei americane la ONU, Robert Wood, a ameninţat apoi că militarii nord-coreeni vor pleca înapoi "neapărat în saci mortuari", dacă vor intra în Ucraina pentru a susţine Rusia.
"Atunci l-aş sfătui pe preşedintele (nord-coreean) Kim (Jong Un) să se gândească de două ori înainte să facă ceva atât de nechizbuit şi periculos", a declarat în Consiliul de Securitate al ONU Robert Wood.
Escaladare
Ambasadorul ucrainean la ONU, Serghii Kisliţia, a reiterat acuzaţiile Kievului cu privire la prezenţa a 12.000 de militari nord-coreeni în Rusia şi a adăugat că aceştia urmează "să înceapă să participe direct la operaţiuni de luptă împotriva Ucrainei în noiembrie".
Secretarul american al Apărării Lloyd Austin a susţinut anterior o conferinţă de presă comună cu omologul său sud-coreean Kim Yong-hyun, în care au cerut Phenianului "să-şi retragă trupele din Rusia".
Câteva ore mai târziu, Phenianul - care nu a confirmat şi nici nu a infirmat prezenţa unor trupe în Rusia - a tras, potrivit armatei siud-coreene, o "rachetă balistică cu rază lungă de acţiune (...) către Marea de Est", cunoscută şi sub numele de Marea Japoniei.
Această rachetă, potrivit Ministerului japonez al Apărării, face parte din "clasa rachetelor balistice intercontinentale" (ICBM).
Ministrul sud-coreean al Apărării consideră că desfăşurarea nord-coreeană ar putea "antrena o escaladare a ameninţărilor la adresa securităţii Peninsulei coreene", transmite News.ro.
Statele Unite "vor continua să coopereze cu aliaţii şi partenerii cu scopul de a descuraja Rusia să folosească aceste trupe în lupte", a declarat Austin, care a subliniat că există "şanse puternice" ca acest lucru să se fi întâmplat deja.
El a relevat că militarilor nord-coreeni li se distribuie "uniforme şi echipamente ruseşti" - o acuzaţie susţinută de Kiev.
Dacă trupe nord-coreene sunt efectiv desfăşurate în Rusia, atunci "acest lucru ar constituie o escaladare suplimentară în susţinerea nord-coreeană a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei", a subliniat ambasadorul francez la ONU Nicolas de Rivière.
Balet diplomatic
ONU a anunţat la rândul său că nu poate să confirme aceste acuzaţii, prin vocea subsecretarului general al ONU însărcinat cu Europa, Miroslav Jenca.
Această desfăşurare intervine după ce Ucraina a anunţat marţi mobilizarea a 160.000 de oameni, în contextul în care Kievul se confruntă cu o accelerare a avansării ruse. Un balet diplomatic se intensifică.
Diplomaţia rusă a anunţat miercuri venirea la Moscova a ministrului nord-coreean de Externe Choe Son Hui, în vederea unor discuţii "strategice".
Există o "posibilitate puternică" ca Phenianul să ceară Rusiei transferuri de tehnologie pentru a-şi susţine programele de înarmare şi sateliţii de spionaj, în schimbul desfăşurării forţelor sale, potrivit ministrului sud-coreean al Apărării.
Şeful diplomaţiei chineze Wang Yi a discutat miercuri, la Beijing, despre războiul din Ucraina cu un adjunct al ministrului rus de Externe, Andrei Rudenko.
Rusia şi Coreea de Nord şi-au consolidat alianţa politică şi militară de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, în februarie 2022. Ambele sunt vizate de sancţiuni - Phenianul din cauza programului înarmării nucleare, iar Moscova din cauza războiului din Ucraina.