Video Dimitri, ucraineanul care a fugit din calea războiului şi a fost salvat în Munţii Maramureşului: "A sărutat pământul, ne-a pupat"
Iar odată cu războiul din ţara vecină poveştile de supravieţuire nu se mai scriu doar de pe front, ci şi de la frontiera de stat cu România. De teama războiului, 10.000 de ucrainieni au încercat să se refugieze ilegal pe pământ românesc. Pentru 25 dintre ei, povestea a avut un final tragic. Hadeţi să vedem cum arată viaţa prin ochii unor oameni care şi-au găsit refugiul departe de casă.
Este realitatea crudă cu care se confruntă zilnic sute de ucraineni. Împinşi de frica de a nu ajunge pe front, mai mulţi bărbaţi au ales să-şi riste viaţa încercând să treacă ilegal graniţa în ţara nostră. În 2024, numărul acestora s-a triplat.
"În primele 10 luni ale anului curent, au fost înregistrate 9.500 de trecere frauduluasă a frontierei de stat din Ucraian în România, în care au fost implicaţi 10.700 de cetăţeni ucrainieni", a declarat Florin Coman, inspector șef ITPF Sighetu Marmaţiei.
25 de ucraineni au murit încercând să ajungă în România
Însă, din păcate, destinul multora care au dorit să-şi găsească refugiul în ţara nostră, a avut final dramatic. De la începutul războiului, 25 de ucrainieni şi-au pierdut viaţa, încercând să ajungă în România. 15 dintre aceştia au fost descoperiţi pe malul românesc al râului Tisa şi alţi 10 în Munţii Maramureşului.
- Zelenski propune un armistiţiu parţial cu Rusia: "Ar putea încheia asta faza fierbinte a războiului? Cred că da"
- General ucrainean: Frontul de est a cedat. Nu dezvălui secrete militare. Soldaţii sunt obosiţi
- Primul atac ucrainean în Cecenia: o dronă a lovit Academia Forţelor Speciale, locul unde se antrenează trupele...
Pe de altă parte, mulţi au fost salvaţi la timp. 105 de intervenţii în munţi. Au fost salvaţi peste 200 de cetăţeni ucrainieni.
Poveştile supravieţuitorilor
Printre supravieţuitori s-a numărat şi Dimitri. Un tânăr ucrainean de 27 de ani, care în luna aprilie a acestui an, însoţit de un prieten, a decis să străbată crestele Munţilor Maramureşului. După şapte zile petrecute în pustiu, flămânzi şi îngheţaţi, au apelat numărul unic de urgenţă.
"A fost o situație care pe noi ne-a....emoţionat. S-a aplecat a sărutat pământul şi ne-a pupat", ne-a spus Dan Benga, director Salvamont Maramureș.
Din calea războiului a decis să fugă şi soţul Mariei. Acesta a ajuns în România după ce a traversat înot râul Tisa. "S-a predat la Poliţia de Frontieră şi am venit şi i-am adus actele şi i-a făcut permis de şedere. Lucrăm în România, stăm în chirie, ne este bine", ne-a spus ucraineanca.
Odată ajunşi pe teritoriul ţării noastre, majoritatea acestora cer o formă de protecţie temporară din partea statului român. Procedură se aplică încă din anul 2022.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰