Antena LIVE

Curs valutar

Balonul spion de dimensiunea a 3 autobuze aruncă în aer relaţiile SUA-China. Ce spionau chinezii deasupra Montanei şi cum funcţionează baloanele

SUA și Canada au transmis că au depistat două presupuse baloane de spionaj chinezești deasupra teritoriilor lor. Beijingul a anunțat, vineri, că va verifica informațiile americane și a cerut Washingtonului să renunțe la speculații și să nu "tensioneze" situația. Folosirea baloanelor de mare altitudine pentru spionaj și alte misiuni militare nu este o practică nouă, fiind utilizată încă de la mijlocul secolului trecut, scrie Reuters.

De la 07.02.2023, 08:43
WhatsApp
Balonul spion de dimensiunea a 3 autobuze aruncă în aer relaţiile SUA-China. Ce spionau chinezii deasupra Montanei şi cum funcţionează baloanele Profimedia Images

În timpul celui De-al Doilea Război Mondial, armata japoneză a încercat să lanseze dispozitive incendiare pe teritoriul american, folosind baloane care puteau să plutească în curenți de aer, la mare altitudine, cu viteze ce pot depăși 200 km/h. Nicio țintă militară nu a fost lovită, în schimb, mai mulți civili au murit când baloanele s-au prăbușit într-o pădure din Oregon.

După încheierea celui De-al Doilea Război Mondial, armata americană a început să folosească baloane de mare altitudine în misiuni de spionaj, în cadrul “Project Genetrix”. Mai multe astfel de dispositive au fost lansate deasupra teritoriului Uniunii Sovietice, în anii 50. 

Aceste baloane operau, de regulă, de la altitudini de 37.000m. Cele mai performante avioane militare ating altitudini de aproape 20.000m. De exemplu, avioanele de spionaj U-2 pot ajunge și la altitudini de peste 24.000m. 

Avantajele acestor baloane față de sateliți includ capacitatea de a scana zone vaste, de mai aproape, și de a putea staționa mai mult timp deasupra unei ținte, conform unui raport din 2009 al Colegiului de Comandă și Stat Major al Forțelor Aeriene din SUA. Spre deosebire de sateliți, care necesită lansatoare spațiale care costă sute de milioane de dolari, baloanele pot fi lansate prin modalități mult mai ieftine. Baloanele pot fi ghidate, cu aproximație, către o zonă țintă prin schimbarea altitudinilor pentru a prinde diferiți curenți de aer.

Pe acelaşi subiect

Americanii, surprinși de presupusa metodă de spionaj folosită de Beijing

Comandamentul apărării aerospaţiale ale SUA şi Canadei și Departamentul canadian al Apărării Naționale au confirmat că un al doilea balon-spion este urmărit deasupra statului canadian. Joi, Pentagonul a anunțat că urmăreşte un balon de spionaj chinez care zboară deasupra statului Montana, unde se află unul dintre cele silozuri de rachete nucleare. Washingtonul a urmărit balonul de când a intrat în spaţiul aerian al SUA în urmă cu câteva zile, inclusiv prin observarea lui cu avioane militare cu echipaj. Incidentul a apărut pe fondul tensiunilor legate de vizita secretarului de stat Antony Blinken, în acest weekend, în China, despre care reprezentanții Ministerului chinez de Externe spun că nu au nicio informație oficială, scrie AP.

SUA consideră că sateliții spion ai Chinei, aflaţi pe orbita joasă a Pământului, sunt capabili să strângă informații în mod similar sau mai bine decât un balon de mare altitudine, care are dimensiunea a trei autobuze, potrivit unui alt oficial din Apărare, citat de CNN.

Beijingul a anunțat, vineri, că verifică informaţiile şi a îndemnat SUA "să nu tensioneze situaţia". "O verificare este în curs", a afirmat în faţa presei o purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe chinez, Mao Ning, apreciind că "a face speculaţii şi a tensiona lucrurile, înainte chiar ca faptele să fie stabilite, nu ajută la o soluţionare corespunzătoare a dosarului".

Nu este prima dată când un balon de spionaj intră în spaţiul aerian al SUA, însă de data aceasta el a rămas în acest spaţiu mult mai mult timp. 

Iulia Iancu
sua china balon spionaj armata sateliti spion
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu interzicerea completă a telefoanelor mobile la şcoală?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025