Antena Meniu Search
x

A apărut un al doilea presupus balon de spionaj chinez deasupra Canadei, după cel din SUA. Reacția Beijingului

Departamentul Apărării Naționale din Canada urmărește traiectoria unui presupus balon de spionaj chinez, după ce, joi, Pentagonul a detectat un prim astfel de dispozitiv deasupra deasupra Americii de Nord. Beijingul a anunțat, vineri, că verifică informaţiile şi a îndemnat SUA "să nu tensioneze situaţia".

de Redactia Observator

la 03.02.2023, 11:49

- Twitter

Comandamentul apărării aerospaţiale ale SUA şi Canadei și Departamentul canadian al Apărării Naționale au confirmat că un al doilea balon-spion este urmărit deasupra statului canadian. Joi, Pentagonul a anunțat că urmăreşte un balon de spionaj chinez care zboară deasupra Statelor Unite. Washingtonul a urmărit balonul de când a intrat în spaţiul aerian al SUA în urmă cu câteva zile, inclusiv prin observarea lui cu avioane militare cu echipaj.

Înalţi lideri militari americani au luat în calcul doborârea balonului spion deasupra statului Montana, dar în cele din urmă au recomandat să nu se facă acest lucru din cauza riscului potenţial de siguranţă pe care l-ar putea reprezenta resturile pentru cei de la sol.

Washingtonul a discutat incidentul cu autorităţile chineze. "Le-am comunicat gravitatea incidentului", a afirmat un responsabil american, scrie Agerpres. "Le-am spus clar că vom face tot ce este necesar pentru a ne proteja populaţia şi teritoriul", a adăugat acesta.

Reacția Chinei, în urma acuzațiilor de spionaj

Pe acelaşi subiect

"O verificare este în curs", a afirmat în faţa presei o purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe chinez, Mao Ning, apreciind că "a face speculaţii şi a tensiona lucrurile, înainte chiar ca faptele să fie stabilite, nu ajută la o soluţionare corespunzătoare a dosarului".

Înainte de reacţia oficială a Beijingului, publicaţia Global Times, finanţată de Partidul Comunist Chinez fără a fi însă un organ oficial de presă, a luat în râs incidentul.

"Balonul însuşi este o ţintă mare. Dacă baloane provenind din alte ţări pot să pătrundă fără probleme pe teritoriul continental american sau chiar să survoleze unele state, aceasta nu face decât să demonstreze că sistemul de apărare aerian al SUA nu este unul de încredere", a ironizat Global Times.

Nu este prima dată când un balon de spionaj intră în spaţiul aerian al SUA, însă de data aceasta el a rămas în acest spaţiu mult mai mult timp. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » A apărut un al doilea presupus balon de spionaj chinez deasupra Canadei, după cel din SUA. Reacția Beijingului