Antena LIVE

Curs valutar

Banca Mondială: ”Războiul ar putea declanşa o recesiune globală”. FMI anunță un alt pericol: ”Mă înspăimântă”

Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, a sugerat miercuri că invadarea Ucrainei de către Rusia şi impactul asupra preţurilor energiei şi alimentelor, precum şi asupra disponibilităţii îngrăşămintelor, ar putea duce la o recesiune globală, relatează Reuters, citat de Agerpres.

De la 26.05.2022, 14:01
WhatsApp
Banca Mondială: ”Războiul ar putea declanşa o recesiune globală”. FMI anunță un alt pericol: ”Mă înspăimântă” Shutterstock

La un eveniment găzduit de Camera de Comerţ a SUA, preşedintele Băncii Mondiale a explicat că Germania, a patra mare economie mondială, a încetinit deja semnificativ din cauza preţurilor mai ridicate la energie, iar reducerea producţiei de îngrăşăminte ar putea înrăutăţi condiţiile pe plan global. "Dacă privim datele privind PIB-ul, este dificil acum să vedem cum am putea evita recesiunea", a declarat David Malpass, fără a prezenta estimări privind evoluţia economiei mondiale.

El a apreciat că economia rusă şi cea ucraineană ar urma să înregistreze scăderi semnificative, în timp ce Europa, China şi Statele Unite se vor confrunta cu o încetinire a creşterii. Cele mai afectate vor fi statele în curs de dezvoltare, din cauza lipsei îngrăşămintelor, a livrărilor de alimente şi de energie. "Ideea dublării preţului energiei este suficientă pentru a declanşa o recesiune", a avertizat preşedintele Băncii Mondiale. Instituţia a înrăutăţit luna trecută previziunile privind creşterea economiei globale în 2022 la 3,2%, de la 4,1%, din cauza impactului războiului. 

Kristalina Georgieva (FMI): Tendinţa de fragmentare este puternică

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat miercuri că este mai puţin îngrijorată de riscul ca războiul din Ucraina şi încetinirea suplimentară a economiei chineze să ducă la o recesiune globală decât este în privinţa consolidării tendinţei spre fragmentarea economică şi politică, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Pe acelaşi subiect

Luna trecută, FMI a înrăutăţit estimările privind avansul economiei mondiale în 2022, la 3,6%, de la un nivel de 4,4%, a doua revizuire în scădere din acest an, iar Georgieva a repetat avertismentul ei că evenimentele în derulare ar putea determina instituţia financiară să reducă din nou previziunile. Totuşi, nu este cel mai important lucru care contează în prezent, a explicat şefa FMI în timpul discuţiilor la Forumul economic mondial (WEF) de la Davos.

"Ceea ce ne îngrijorează mai mult nu este faptul că avem aceste revizuiri în scădere, deoarece ar fi cale lungă pentru economia mondială să ajungă în teritoriu negativ de la 3,6%. Ceea ce ne îngrijorează mai mult, este riscul să intrăm într-o lume cu mai multă fragmentare, cu blocuri comerciale şi blocuri valutare, separând ceea ce a fost până acum o economie globală integrată", a declarat Georgieva.

Oficialul a adăugat: "Tendinţa de fragmentare este puternică. Am crescut de cealaltă parte a cortinei de fier, am urât asta. Şi pot să vă spun că mă înspăimântă că poate ne îndreptăm ca un somnambul după războiul fierbinte într-un alt război rece".

Economia Germaniei a evitat recesiunea în T1, dar sporeşte impactul războiului din Ucraina

Economia Germaniei a înregistrat o creştere uşoară în primul trimestru din 2022, investiţiile mai ridicate compensând efectele războiului din Ucraina şi ale restricţiilor impuse în China, dar experţii avertizează că acestea se vor resimţi semnificativ în perioada aprilie - iunie 2022, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Cea mai mare economie europeană a înregistrat un avans de 0,2% în primele trei luni din acest an, comparativ cu trimestrul patru din 2021, arată datele publicate miercuri de Oficiul federal de statistică (Destatis). Comparativ cu primul trimestru din 2021, PIB-ul Germaniei a crescut cu 3,8%. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un avans trimestrial de 0,2% şi un avans anual de 3,7%.

Datele indică faptul că Germania a evitat recesiunea, după ce în trimestrul patru din 2021 a fost raportat un declin al economiei de 0,3%. Deşi cheltuielile gospodăriilor şi cele guvernamentale au rămas în general la acelaşi nivel ca în trimestrul precedent, iar exporturile au scăzut la începutul anului, investiţiile au crescut.

Vremea favorabilă a sprijinit creşterea investiţiilor în construcţii cu 4,6% în primele trei luni din acest an, comparativ cu trimestrul patru din 2021, în pofida majorării preţurilor, în timp ce investiţiile în utilaje şi echipamente au urcat cu 2,5%.

Încrederea oamenilor de afaceri din Germania a crescut neaşteptat în mai, după ce economia a arătat rezilienţă, conform studiului publicat săptămâna aceasta de Institutul Ifo, care nu a găsit semne vizibile de recesiune.

Sebastian Dullien, director Institutului IMK, previzionează că efectele războiului din Ucraina şi ale restricţiilor impuse în China - cel mai mare partener comercial al Germaniei anul trecut, vor fi mult mai mari în trimestrul doi din 2022. Economistul ING Carsten Brzeski îşi menţine previziunile anterioare, conform cărora Germania va înregistra un uşor declin al economiei în perioada aprilie - iunie 2022.

Luna trecută, Guvernul de la Berlin a înrăutăţit prognoza de creştere a economiei în 2022 la 2,2%, faţă de un nivel de 3,6% previzionat în ianuarie. De asemenea, a fost revizuită în creştere, la 6,1%, prognoza privind rata inflaţiei în acest an.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

banca mondiala economie fmi recesiune
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025