Antena Meniu Search
x

Milioane de oameni se îndreaptă către foamete, în timp ce Putin dezlănțuie o catastrofă alimentară globală - oficial ONU

David Beasley, șeful Programului Alimentar Umanitar al ONU a ținut un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos în care a avertizat că războiul din Ucraina creează condițiile pentru "cea mai gravă criză umanitară de la cel de Al Doilea Război Mondial". Estimările sale arată că 325 milioane de persoane riscă să sufere de foame, notează The Telegraph.

de Adrian Popovici

la 24.05.2022, 14:16

Un oficoal al OMS estimează că o criză alimetară va afecta 1,9 miliarde de oameni.
Limitarea exporturilor de cereale ar putea duce la un nou val de migrație către Europa. - Profimedia

Pe lângă avertismentul legat de o viitoarecriză, David Beasley a condamnat invazia rusească asupra Ucrainei și a explicat că reprezintă "o declarație de război la adresa securității mondiale alimentare". În plus, el a mai explicat că pe lângă cele 325 milioane de persoane care vor fi afectate de foamete, în jur de 43 de milioane se află deja în această situație.

Invazia asupra Ucrainei a dus la blocarea porturilor prin care avea loc exportul de cereale și floarea soarelui, dar și la distrugerea deliberată a echipamentelor agricole și depozitelor folosite de fermieri, după cum anunță oficialii europeni. În acest context, din zonele în care nu va mai fi hrană suficientă ar putea începe un nou val de migrație către Europa.

"Ce credeți că se va întâmpla când iei o națiune care în mod normal crește suficientă hrană pentru a hrăni 400 de milioane de oameni și o țineți pe tușă? Adăugați costurile legate de combustibil, costurile de transport - iar rezultatul este devastator", a mai adăugat David Beasley.

David Nabarro, specialist al organizației Mondiale a Sănătății, a oferit o serie de cifra mai clare despre viitoarea criza alimentară. Astfel, el estimează că 1,7  miliarde de persoane, din 94 de țări, sunt în pragul foametei odată cu creșterea prețurilor. "Această criză a costului vieții ar putea duce la cel mai grav set de provocări economice și sociale pe care le-am văzut în ultimele patru sau cinci decenii", adaugă acesta.

Pe acelaşi subiect

Ucraina cere ajutorul occidentalilor pentru a-și relua exporturile și a evita o criză globală

Ultimele estimări indicau faptul că Ucraina avea în depozite în jur de 25 de milioane de tone de cereale, pe care încearcă să le exporte până la noua recoltă. Pentru a facilita acest proces, Volodimir Zelenski a anunțat că țara sa a negociat cu vecinii din vest o serie de coridoare care să permită transportarea acestor produse în restul lumii.

Președintele Ucrainei a explicat la Davos că porturile de la Marea Baltică ar putea fi folosite pentru reluarea exporturilor, alături de transporturile pe calea ferată prin țările din vest cu care Kievul cooperează.

Blocarea exporturilor din Ucraina este dublată de o scădere semnificativă a celor din Rusia, agenția de știri Interfax anunțând că acestea ar fi scăzut cu aproximativ 20%, ajungând la aproximativ 38,5 milioane de tone. În acest context, la nivel global, prețurile cerealelor au crescut, în medie, cu 60%, criza alimentară urmând să fie cauzată de o reducere a stocurilor disponibile, dar și de creșterea alarmantă a prețurilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Milioane de oameni se îndreaptă către foamete, în timp ce Putin dezlănțuie o catastrofă alimentară globală - oficial ONU