Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 92 LIVE TEXT. Peste 100 de militari ruşi, daţi afară după ce au refuzat să ia parte la războiul din Ucraina

Război Rusia - Ucraina, ziua 92 LIVE TEXT. Sunetul armelor răsună în Ucraina într-o nouă zi de confruntări militare. Luptele se concentrează în regiunea estică Donbas, unde forţele ruse au bombardat peste 40 de oraşe, cu cel puţin cinci victime în rândul civililor, anunţă armata ucraineană. La rândul lor, ruşii susţin că au luat prozonieri aproximativ 8.000 de ucraineni, în Lugansk şi Doneţk. La Severodoneţk, soldaţii lui Putin au încercuit oraşul, fiind "atât de aproape încât pot trage cu mortiere", a declarat guvernatorul regiunii. De altfel, speranţele de pace sunt încă departe. Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a declarat că Vladimir Putin nu va fi de acord cu încetarea focului decât în momentul în care Rusia va fi "la un pas de înfrângere".

de Redactia Observator

la 26.05.2022, 22:51

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici

UPDATE 21:30 Volodimir Zelenski denunţă din nou iniţiativele de pace care ar avantaja Rusia

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a criticat din nou, joi după-amiază, într-un discurs rostit prin videoconferinţă în Parlamentul Letoniei, iniţiativele privind negocieri de pace care în opinia sa ar avantaja Rusia. "Există oameni, iar mulţi dintre ei sunt printre cei mai puternici ai acestei lumi, care consideră că nu contează toate naţiunile, care cred că o naţiune poate fi uitată în încercarea de a menţine pacea, chiar pacea temporară, chiar pacea iluzorie; chiar pacea care a avut preţul a zeci de mii de oameni ucişi, a sute de mii de oameni deportaţi, a milioane de oameni care şi-au părăsit patria. Lor li se pare în regulă acest lucru, o pace cu preţul vieţilor altora. Dar acest lucru nu ar trebui să fie normal", a declarat Volodimir Zelenski în discursul rostit prin videoconferinţă în faţa membrilor Parlamentului Letoniei.

UPDATE 20:45 Peste 100 de militari ruşi, daţi afară din Garda Naţională, după ce au refuzat să ia parte la războiul din Ucraina

Pe acelaşi subiect

Un tribunal militar rus din regiunea Kabardino-Balkaria (sud) confirmă concedierea a 115 militari care şi-au contestat darea afară din armată din cauză că au refuzat să participe la invazia Ucrainei, relatează AFP, citat de news.ro. Acest dosar pare să fie primul caz confirmat în mod oficial al unor militari ruşi care au refuzat să ia parte la invazia Ucrainei, lansată de către Vladimir Putin la 24 februarie.

Acest tribunal militar a conchis că militarii au ”refuzat în mod arbitrar să îndeplinească o misiune oficială” şi le-a respins apelul. Curtea precizează că a examinat ”documentele necesare” şi că a audiat comandanţi ai Gărzii Naţionale, o forţă de securitate internă care participă la operaţiunile din Ucraina, dar care este distinctă de armata rusă.

UPDATE 20:40 Putin îi cere lui Draghi anularea sancţiunilor şi acuză Ucraina că blochează exporturile de cereale

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut joi, într-o conversaţie cu premierul Italiei, Mario Draghi, anularea sancţiunilor antiruse impuse de Occident şi a acuzat autorităţile ucrainene că nu acceptă culoare umanitare pentru exporturile de cereale pe Marea Neagră. Discuţia telefonică a premierului Mario Draghi cu Vladimir Putin s-a concentrat pe situaţia din Ucraina, pe criza alimentară internaţională şi pe criza energetică, anunţă Guvernul de la Roma.

Potrivit Preşedinţiei Rusiei, Vladimir Putin i-a oferit asigurări premierului Mario Draghi că Rusia va continua să furnizeze gaze Italiei "la preţurile prevăzute în contracte". Vladimir Putin a subliniat că Rusia este pregătită să contribuie "semnificativ" la depăşirea crizei alimentare mondiale, condiţionând însă acest lucru de "anularea de către Occident a restricţiilor motivate politic impuse Rusiei", precizează Kremlinul, conform agenţiei italiene Adnkronos.

UPDATE 18:00 USA și UK resping planul Rusiei de a debloca porturile ucrainene: ”Putin ține toată lumea ostatică” 

Ministrul de externe al Marii Britanii, Liz Truss, l-a acuzat pe Vladimir Putin că a transformat foametea într-o armă prin blocarea exporturilor ucrainene de cereale. În timpul unei vizite în Bosnia Herțegovina, Truss a fost întrebată dacă sprijină ridicarea sancțiunilor pentru Rusia în schimbul deblocării porturilor ucrainene de la Marea Neagră. ”Este complet îngrozitor, Putin încearcă să țină lumea ostatică. În esență, el a transformat în arme foametea și lipsa de hrană printre cei mai săraci oameni din întreaga lume. Pur și simplu nu putem permite acest lucru să se întâmple. Putin trebuie să elimine blocada asupra cerealelor ucrainene. Nu putem permite ridicare a sancțiunilor sau acordarea de concesii, care pur și simplu îl va face pe Putin mai puternic pe termen lung.”

Și purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat din SUA a respins joi planul rușilor de a permite un coridor de trecere pentru navele cu cereale ucrainene, dacă Occidentul ridică sancțiunile Rusiei. ”Deci, cu siguranță, nu vom ridica sancțiunile ca răspuns la promisiuni goale și am mai auzit promisiuni goale din partea Federației Ruse.”

UPDATE 17:30 General ucrainean: Rusia este în avantaj în Lugansk

Un înalt oficial militar ucrainean a recunoscut, joi, că Rusia este în prezent în avantaj în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, potrivit Reuters: "Rusia este în avantaj, dar facem tot ce putem”, a spus generalul Oleksiy Gromov. Gromov a mai spus că Ucraina a observat că Rusia a mutat sisteme de rachete Iskander în regiunea Brest din vestul Belarusului, ceea ce ridică posibilitatea unor noi atacuri cu rachete în vestul Ucrainei.

UPDATE 17:25 Lavrov: Planul de pace al Italiei nu este serios

”Politicienii serioși care vor să obțină rezultate și nu vor doar să-și facă imagine în fața electoratului nu pot propune așa ceva”, a declarat de ministrul rus de externe Serghei Lavrov, comentând un plan de pace prous de italieni pentru Ucraina, într-un interviu pentru Russia Today, relatează La Repubblica

Lavrov a reiterat că Italia nu a trimis planul de pace la Moscova, dar că ceea ce apare în presă, referindu-se în special la ipoteza Donbasului și Crimeei sub suveranitatea Ucrainei, cu statut autonom, provoacă un sentiment amar.

UPDATE 17:20 Putin: Occidentul nu va reuşi să ne taie accesul la tehnologie

Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut joi că sancțiunile occidentale perturbă lanțurile de aprovizionare ale Rusiei, dar a spus că nu vor reuși să taie ţara de la accesul la tehnologie, relatează Reuters. Vladimir Putin a declarat joi prin videoconferință în sesiunea plenară a Forumului Economic Eurasiatic de la Bişkek, Kirghizstan, că Rusia va continua să găsească înlocuitori pentru importurile la care nu mai are acces, chiar dacă acest lucru nu este un "panaceu", relatează Reuters.

Rusia a devenit din ce în ce mai izolată de Occident de la invadarea Ucrainei în urmă cu trei luni. Zeci de companii au părăsit țara definitiv, iar sancțiunile occidentale fără precedent i-au afectat economia și afacerile. "Reprezentanții afacerilor noastre se confruntă, desigur, cu probleme, mai ales în domeniul lanțurilor de aprovizionare și al transportului. Dar, cu toate acestea, totul poate fi ajustat, totul poate fi construit într-un mod nou", a spus Putin.

UPDATE 17:00 Încă doi soldați ruși au pledat "vinovat" pentru crime de război

Doi soldaţi ruşi au pledat vinovat, joi, într-un proces pentru crime de război comise în estul Ucrainei, al doilea asemenea proces de la declanşarea agresiunii militare ruse contra ţării vecine, scrie Agerpres. În cadrul procesului desfăşurat la tribunalul districtului Kotelevska, din centrul Ucrainei, procurorii au cerut o pedeapsă de 12 ani de închisoare pentru Aleksandr Bobîkin şi Aleksandr Ivanov, acuzaţi de încălcarea legilor războiului. Avocatul apărării a solicitat clemenţă din partea judecătorului, afirmând că cei doi soldaţi executau ordinele primite şi că ei regretă faptele comise.

UPDATE 16:20 Rusia ar putea înrola în armată ucraineni din teritoriile ocupate

Potrivit Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), Rusia ar putea înrola în armată ucraineni din zonele ocupate. Conform ISW, citat de SkyNews, armata rusă încearcă această "strategie" cu localnicii din Herson, zonă controlată total de Rusia. Miercuri, 25 mai, Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a semnat un decret care simplifică şi facilitează obţinerea cetăţeniei ruse de către ucrainenii din zonele ocupate.

UPDATE 15:57 Luptele în estul Ucrainei au atins o ”intensitate maximă” şi urmează ”o etapă lungă şi extrem de dificilă”, anunţă Kievul

Confruntări armate între trupe ucrainene şi trupe ruse, în estul Ucrainei, au atins o ”intensitate maximă”, estimează joi adjuncta ministrului ucrainean al Apărării Ganna Maliar, relatează AFP, citat de news.ro. ”Luptele au atins intensitatea maximă şi ne aşteaptă o etapă lungă şi extrem de dificilă”, avertizează într-o conferinţă de presă Ganna Maliar.

UPDATE 15:55 Rusia se aşteaptă ca Ucraina să conştientizeze "situaţia reală"

Rusia se aşteaptă ca Ucraina să conştientizeze "situaţia reală" care se creează în prezent pe teren şi, prin urmare, să accepte cererile Moscovei de a negocia o încetare a focului, a declarat joi Kremlinul, citat de EFE şi Interfax. "Moscova aşteaptă de la Kiev să-i accepte cererile şi să conştientizeze situaţia reală, cea care există de facto astăzi", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică, potrivit Agerpres. Reprezentantul Kremlinului a răspuns astfel unei întrebări despre declaraţiile fostului secretar de stat american Henry Kissinger asupra situaţiei în Ucraina şi aşteptările Moscovei, notează EFE. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a respins cu fermitate anterior ideea lansată de unii lideri politici occidentali, printre care şi Kissinger, de a ceda teritorii Rusiei pentru a se ajunge la pace.

UPDATE 15:40 Rușii au atacat cu rachete termobarice un sat din Doneţk

Ministerul Apărării din Ucraina a publicat joi dimineaţă imagini în care susţin că ruşii atacă un sat din Doneţk, aparent cu rachete termobarice de pe sisteme TOS-1. Ruşii continuă atacurile masile asupra a două oraşe cheie din Donețk și Lugansk, Severodonețk şi Lîman.

UPDATE 15:00 Olaf Scholz este convins că Putin nu va câştiga războiul 

Cancelarul federal german Olaf Scholz s-a declarat"convins" joi că Rusia nu va câştiga războiul în Ucraina, afirmând de asemenea că preşedintele rus Vladimir Putin nu va fi autorizat să "dicteze" pacea, informează AFP.

"(Vladimir) Putin nu trebuie să câştige războiul său. Şi eu sunt convins: el nu îl va câştiga", a declarat cancelarul federal în timpul unui discurs susţinut la reuniunea Forumului Economic Mondial de la Davos, în Elveţia.

UPDATE 14:50 Ucraina exclude să cedeze teritorii pentru pacea cu Rusia

Ucraina exclude să cedeze teritoriu pentru a ajunge la pace cu Rusia. Sunt declaraţiile de la Kiev, care solicită mai mult arsenal militar şi acuză NATO că nu face nimic concret. În tot acest timp, bătăliile sunt tot mai intense în Luhansk. Aici Rusia a reuşit temporar să izoleze regiunea de restul Ucrainei, însă armata ucraineană a deblocat căile de acces. Cel puţin 5 civili au murit, 12 au fost răniţi şi 47 de clădiri distruse sau avariate în ultimele 24 de ore. 

Plouă cu obuze în Donbas, unde armata rusă a atacat ieri cel puţin 40 de localităţi şi a obligat forţele ucrainene să se retragă din mai multe poziţii. Temporar ruşii au reuşit să controleze şi drumul principal care face legătura între regiune şi restul teritoriului ucrainean. 

Un armistiţiu între Rusia şi Ucraina pare tot mai departe. Kievul respinge categoric sugestia fostul secretar de stat american Kissinger care sugera ca Ucraina să cedeze o parte din teritoriu Rusiei pentru a face pace. 

"Cei care sfătuiesc Ucraina să dea ceva Rusiei, aceşti "mari geopoliticieni" nu vor întotdeauna să vadă oameni obișnuiți, ucraineni de rând, milioane de oameni care locuiesc pe teritoriul pe care ei îşi propun să îl schimbe pentru o iluzie de pace", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.

Moscova nu este dispusă să renunţe la teritoriile deja ocupate. Rusia a simplificat procedurile legale pentru obţinerea cetăţeniei ruseşti în teritoriile ocupate şi ar putea elimina ucraineana, dar şi limba engleza din şcoli.

UPDATE 14:40 Rușii aruncă în luptă tancuri T-62, vechi de 60 de ani

Mai multe tancuri rusești T-62 din perioada Războiului Rece au fost fotografiate în gara din Melitopol, orașul ocupat de ruși din sud-estul Ucrainei. În prezent, nu este clar dacă tancurile vor fi folosite de forțele ruse sau predate separatiștilor pro-ruși, dar prezența lor ridică semne de întrebare cu privire la situația rezervelor militare ale Rusiei după luni de pierderi semnificative.

UPDATE 14:30 Putin a ordonat o creştere de 10% a pensiilor şi salariului minim

Banca Centrală a Rusiei a decis joi, într-o şedinţă extraordinară, o nouă reducere semnificativă a dobânzii de bază, de la 14% până la 11%, şi a anunţat că "se menţin deschise perspectivele unor noi reduceri la viitoarele reuniuni de politică monetară", potrivit Reuters. Totodată rubla rusească s-a apreciat miercuri la cel mai ridicat nivel, în raport cu dolarul american, din 2018 până în prezent. În raport cu euro este la cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani. Creșterea față de dolar, pentru acest an, a depășit 30%, făcând din moneda rusească cea mai performantă monedă din lume, scrie Reuters. 

UPDATE 14:20. Turcia negociază cu Rusia şi Ucraina deschiderea unui coridor pentru exporturile de cereale

Ankara negociază cu Moscova şi Kiev deschiderea unui coridor prin Turcia pentru exporturile de cereale din Ucraina, a declarat joi, pentru Reuters, un înalt oficial turc. Declinul exporturilor a fost provocat de problemele logistice, după ce Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie şi a blocat accesul la porturile ucrainene la Marea Neagră, principalele rute pentru exporturile de cereale ale Kievului. Peste 20 de tone de cereale aşteaptă în silozuri să fie exportate, iar recolta din acest an este în pericol.

Rusia şi Ucraina erau responsabile pentru aproape o treime din livrările globale de grâu, iar lipsa exporturilor din Ucraina contribuie la creşterea crizei alimentare pe plan mondial. "Turcia negociază atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina în privinţa exporturilor de cereale ucrainene. Dacă va fi deschis un coridor din Turcia, cerealele ar putea ajunge în ţările în care este atât de mare nevoie. Negocierile sunt încă în desfăşurare", a afirmat oficialul turc.

Miercuri, viceministrul rus al Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Andrei Rudenko, a declarat că Moscova este gata să asigure un coridor umanitar pentru ca navele care transportă produse alimentare să poată pleca din Ucraina. Rudenko a cerut în context ridicarea sancţiunilor împotriva Moscovei, ca o condiţie pentru evitarea unei crize alimentare mondiale din cauza blocării exporturilor de cereale ucrainene de la declanşarea ofensivei ruse.

Înainte de invazia Rusiei din 24 februarie, Ucraina exporta lunar până la şase milioane tone de cereale, scrie Agerpres. Războiul a generat volatilitate pe pieţele financiare internaţionale, ducând la creşterea preţurilor la materiilor prime şi afectând logistica. 

UPDATE 13:55. Nou proces pentru crime de război comise în Ucraina. Doi soldaţi ruşi au pledat "vinovat"

Doi soldaţi ruşi au pledat vinovat, joi, într-un proces pentru crime de război comise în estul Ucrainei, al doilea asemenea proces de la declanşarea agresiunii militare ruse contra ţării vecine, transmite Reuters.

În cadrul procesului desfăşurat la tribunalul districtului Kotelevska, din centrul Ucrainei, procurorii au cerut o pedeapsă de 12 ani de închisoare pentru Aleksandr Bobîkin şi Aleksandr Ivanov, acuzaţi de încălcarea legilor războiului.

Avocatul apărării a solicitat clemenţă din partea judecătorului, afirmând că cei doi soldaţi executau ordinele primite şi că ei regretă faptele comise. Bobîkin şi Ivanov făceau parte dintr-o unitate de artilerie care a tras către ţinte din regiunea ucraineană Harkov, dinspre Belgorod, regiune aflată în Rusia. Tirul de artilerie a distrus o instituţie de învăţământ din oraşul Derhaci, au afirmat procurorii. Cei doi soldaţi ruşi au fost capturaţi după ce au trecut frontiera şi au continuat să tragă.

''Sunt complet vinovat de crimele de care sunt acuzat. Am tras către Ucraina dinspre Rusia'', a declarat Bobîkin în sala de judecată. Solicitând să nu primească pedeapsa maximă cu închisoarea, Aleksandr Ivanov a spus: ''Regret şi cer o reducere a sentinţei''. Audierile au durat mai puţin de o oră. Verdictul este aşteptat în data de 31 mai.

Luni, un tribunal din Ucraina a condamnat un soldat rus la închisoare pe viaţă pentru uciderea unui civil neînarmat.

UPDATE 13:40. Acord informal al NATO să nu trimită anumit armament Ucrainei. Zelenski cere mai multe arme

NATO a fost de acord în mod informal să nu furnizeze anumite tancuri de care Ucraina spune că are acum nevoie, au declarat surse din alianța militară pentru dpa. Explicația ar fi că au existat temeri că Rusia ar putea considera livrarea tancurilor de luptă occidentale și a aeronavelor de luptă drept o intrare în război a Vestului. Informația vine fix când Ucraina cere și mai multe arme. Zelenski a anunțat în discursul său de miercuri noapte că trupele rusești ”ne depășesc cu mult numeric” în unele părți din Donbas și a repetat solicitarea ministrului său de Externe, Dmitro Kuleba, adresată la Forumul Economic Mondial de la Davos ca Vestul să trimită mai multe arme, potrivit The Guardian. 

UPDATE 13:20. Liderul cecen Kadîrov, aliatul lui Putin, e gata să atace Polonia

Liderul cecen Ramzan Kadîrov, un aliat cheie al președintelui rus spune că este gata să atace Polonia, dacă primește ordin, potrivit Newsweek.com. Kadîrov a transmis Varșoviei "să-și ia armele înapoi", referindu-se la ajutorul militar trimis în Ucraina. 

Acesta, care a luptat cândva împotriva Moscovei, este acum un aliat-cheie al președintelui Vladimir Putin și este considerat unul dintre cei mai de temut oameni din Rusia. Kadîrov a impus legea islamică - în propria sa interpretare - în regiunea cecenă și este renumit pentru abuzuri și nerespectarea drepturilor omului. 

UPDATE 13:00. Polonia a dat tancuri vechi Ucrainei crezând că primește unele moderne din Germania

Scandal pe cât de bizar, pe atât de jenant între Polonia și Germania din cauza tancurilor livrate Ucrainei. Varșovia aproape și-a golit stocurile de tancuri din perioada sovietică, trimițându-le armatei ucrainene. A crezut că va primi la schimb tancuri mai moderne din Germania, dar nemții spun că nu au de unde să le dea. Președintele polonez Andrzej Duda a acuzat marți guvernul german că și-a încălcat cuvântul. 

UPDATE 12:30. Zelenski sprijină petiţia care solicită introducerea de vize pentru cetăţenii ruşi

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat sprijinul pentru petiţia prin care se solicită introducerea obligativităţii vizei pentru cetăţenii ruşi care intenţionează să intre în Ucraina, transmit Reuters şi DPA. Începând din februarie până miercuri noaptea, petiţia online strânsese aproximativ 27.000 de semnături. ''Din cauza agresiunii Rusiei, problema ridicată este importantă şi urgentă'', a scris Zelenski. Liderul ucrainean a afirmat că este necesară înăsprirea controlului asupra intrării cetăţenilor ruşi pe teritoriul Ucrainei.

Guvernul de la Kiev, condus de premierul Denis Şmîhal, a fost mandatat să elaboreze un regulament în această privinţă. În principiu, între Ucraina şi Rusia există un regim fără vize. Totuşi, în anii anteriori au existat deja unele restricţii asupra intrării ruşilor în Ucraina, iar multor indivizi le-a fost refuzat accesul pe teritoriul ucrainean. Reuters aminteşte că, în cursul lunii aprilie, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care se introduc restricţii de intrare în Rusia pentru cetăţenii ţărilor pe care Moscova le consideră "ostile", printre care Ucraina. 

UPDATE 12:00. Procuratura Generală a Ucrainei: Peste 150 de copii, ucişi în regiunea separatistă Doneţk

Peste 150 de copii au fost ucişi, până în prezent, în războiul din Ucraina, în regiunea separatistă Doneţk, a anunţat Procuratura Generală ucraineană, relatează The Kiev Independent. Se estimează că cifrele sunt mai mari, deoarece nu includ victimele din rândul copiilor din zonele în care au loc ostilităţi şi în zonele ocupate, a mai precizat Procuratura Generală.

Cifra este semnificativ mai mare decât în orice altă regiune a ţării, relatează BBC. Numărul copiilor ucişi la nivel naţional este de cel puţin 240.

UPDATE 11:20. Ruşii susţin că au luat 8.000 de prizonieri de război în Donbas

Numărul prizonierilor de război ucraineni din Republicile Populare Lugansk şi Doneţk este în prezent de aproximativ 8.000 şi este în creştere, a declarat, joi, ambasadorul Republicii Populare Lugansk în Rusia, Rodion Miroşnik, pentru Soloviev Live, relatează agenţia de presă rusă TASS. "Există o mulţime de prizonieri de război (n.r. - ucraineni). Desigur, sunt mai mulţi pe teritoriul Republicii Populare Doneţk, dar şi noi avem o mulţime, iar în prezent, numărul total este în jur de 8.000. Sunt o mulţime, şi literalmente apar sute zilnic”, a declarat Rodion Miroşnik.

Potrivit diplomatului citat de news.ro, numărul militarilor ucraineni prinşi şi ucişi în Donbas va creşte, deoarece comandanţii ucraineni desfăşoară unităţi de apărare teritorială din rândul populaţiei civile. În prezent, există o avansare activă spre Sloviansk, Kramatorsk, a mai spus el, subliniind că numărul prizonierilor de război şi al celor ucişi va creşte, având în vedere că ”batalioanele de apărare teritorială sunt trimise în prima linie”.

Oficialul rus a mai explicat că soldaţii ucraineni ”nu sunt pregătiţi să poarte acest război”, fiind vorba despre civili cărora li s-au înmânat arme şi ”li s-a promis că îşi vor apăra loturile de pământ, vor apăra blocadele într-o zonă la aproximativ două mii de kilometri distanţă de linia frontului”.

UPDATE 10:50. Lupte grele la periferia oraşului Severodoneţk

Luptele cu forţele ruse au ajuns la periferia Severodoneţk, oraş din estul Ucrainei, unde situaţia este "extrem de dificilă", a anunţat guvernatorul ucrainean al regiunii, Serhii Gaidai, citat de AFP, în timp ce miliţiile proruse din autoproclamata "republică populară" Lugansk, care luptă împreună cu armata rusă în regiunea Donbas, s-au grăbit să anunţe că oraşul Severodoneţk a fost încercuit "operaţional", potrivit EFE, care citează Interfax.

"Trupele ruse au avansat într-atât de aproape încât pot trage cu mortiere" asupra Severodoneţk, a indicat Gaidai pe contul său Telegram, adăugând că oraşul "este pe cale de a fi pur şi simplu distrus". Responsabilul ucrainean a acuzat armata rusă de bombardarea "constantă" a oraşului cu ajutorul lansatoarelor de rachete multiple Smerci şi Tornado. Potrivit acestuia, atacurile vizează, între altele, uzina Azot, unde în buncărele antiaeriene s-au refugiat civili. "Situaţia din oraş este foarte dificilă. Ieri (marţi) au fost deja lupte la periferia" Severodoneţk, a spus Gaidai, care a apreciat că "săptămâna viitoare va fi decisivă".

Severodoneţk, oraş cu circa 100.000 de locuitori înainte de războiul declanşat de Rusia, se află sub presiunea trupelor ruse şi a combatanţilor separatişti de mai multe săptămâni. La 6 mai, primarul Oleksandr Striuk anunţase că urbea este "aproape încercuită". Zeci de civili au fost ucişi de bombardamentele ruseşti în cursul ultimelor săptămâni. Severodoneţk este un oraş important în această regiune aflat încă sub control ucrainean, împreună cu oraşul geamăn Lisiceansk. Ele sunt situate la peste 80 km est de Kramatorsk, devenit centrul administrativ al Donbasului ucrainean de când separatiştii susţinuţi de Moscova au ocupat partea de est a acestui mare bazin carbonifer în 2014.

Ucraina se luptă pentru a menţine controlul asupra unei autostrăzi-cheie care duce spre Severodoneţk, aflat în prima linie a frontului, a indicat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik, citat de Reuters. Motuzianik a subliniat că există rute alternative pentru aprovizionarea unităţilor ucrainene din Severodoneţk, atacat din trei părţi de forţele ruse. Obiectivul Rusiei este de a încercui complet unităţile ucrainene din Severodoneţk, precum şi pe cele din Lisiceansk, aflat în apropiere, a spus el.

"În acest moment se poate spune că Severodoneţk este într-o încercuire operaţională", a anunţat un reprezentant al forţelor proruse, citat de Interfax, confirmând că oraşul este blocat din trei părţi. "Tranzitul dinspre Severodoneţk se efectuează pe un singur pod, care se află sub controlul focului nostru", a indicat sursa citată de agenţia de presă rusă.

Forţele armate ruse şi miliţiile proruse din Donbas au încercuit de asemenea localităţile Zolotoe şi Gorskoe, potrivit EFE. "Ieri au fost 'eliberate' patru localităţi, inclusiv oraşul Toşkovka, ceea ce ne-a permis să încercuim operaţional Zolotoe şi Gorskoe", a indicat acelaşi combatant prorus.

Situaţia de pe front este foarte dinamică, iar informaţia că armata ucraineană pare să se retragă nu corespunde realităţii, a subliniat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik, citat de agenţia de presă ucraineană oficială Ukrinform. "Desigur, în unele zone, grupările ruseşti au un succes tactic temporar şi, în principiu, acesta nu este un secret. Dar faptul că trupele ucrainene se retrag este o interpretare complet greşită a acestor acţiuni", a declarat el, explicând că, în unele sectoare, unităţile ucrainene desfăşoară o apărare poziţională, iar, când sunt condiţii favorabile, lansează acţiuni contraofensive.

UPDATE 10:15. Marea Britanie, UE şi SUA documentează crimele de război din Ucraina

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunţat lansarea unui nou grup comun alcătuit Marea Britanie, Uniunea Europeană şi SUA cu scopul de a sprijini eforturile Procuraturii Generale a Ucrainei de documentare a crimelor de război şi a altor atrocităţi comise în Ucraina, relatează CNN. Noul mecanism, numit Grupul consultativ privind crimele de atrocitate (Atrocity Crimes Advisory Group-ACA), va ”oferi consiliere strategică şi asistenţă operaţională unităţilor privind crimele de război ale Procuraturii Generale a Ucrainei, autoritatea legal constituită responsabilă de urmărirea penală a crimelor de război şi a altor atrocităţi din Ucraina”, a declarat Antony Blinken.

El a subliniat că, deşi Statele Unite şi partenerii săi ”susţin o serie de eforturi internaţionale în vederea tragerii la răspundere în contextul atrocităţilor”, Procuratura Generală ucraineană este cea care va juca un rol ”crucial” şi se va asigura că ”responsabilii de crime de război şi alte atrocităţi sunt traşi la răspundere”. Oficialul american a adăugat că ”ACA va menţine legătura cu Departamentul de Justiţie în timp urmăreşte vinovaţii în instanţele din SUA”. Pe lângă eficientizarea eforturilor, ACA va aloca fonduri extinse echipei de procurori internaţionali şi altor experţi în crime de război care sunt desfăşuraţi în regiune la momentul actual, a mai spus Blinken.

La începutul acestei săptămâni, un militar rus în vârstă de 21 de ani a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru uciderea unui civil neînarmat, reprezentând primul proces cu privire la crime de război al Ucrainei de la începutul invaziei Rusiei în luna februarie.

UPDATE 09:30. "Marea Azov e pierdută pe veci pentru Ucraina", susţine un oficial din Crimeea

Georgy Muradov, oficial al Guvernului din Crimeea, a declarat că "Marea Azov e pierdută pe veci pentru Ucraina", potrivit agenţiei de presă ruse RIA Novosti. "Porturile din Zaporojie şi Herson nu vor mai aparţine niciodată Ucrainei. Sunt sigur că, după reunificarea regiunilor noastre cu Rusia, Marea Azov va fi, la fel ca înainte, una exclusiv interioară a Federaţiei Ruse", a afirmat acesta, conform The Guardian. Rusia a anexat Crimeea dîn urma invaziei din 2014.

UPDATE 07:30. Dmitro Kuleba: Rusia va fi de acord cu încetarea focului "când va fi la un pas de înfrângere"

Rusia se concentrează acum asupra războiului şi va fi de acord cu o încetare a focului doar atunci când va fi la un pas de înfrângere în războiul împotriva Ucrainei, a declarat ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, potrivit Ukrinform. "Suntem de acord că o încetare a focului este necesară, dar vă garantez 100% că atunci când Rusia va fi de acord cu o încetare a focului, va fi momentul în care va fi la un pas de înfrângerea sa în război. Şi vor fi de acord cu încetarea focului cu singurul scop de a scăpa de înfrângere, iar înainte de asta războiul va continua", a declarat ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, în cadrul unui briefing după participarea sa la Forumul Economic Mondial.  

Kuleba a adăugat că Kievul salută cu sinceritate orice eforturi care duc la o soluţie diplomatică. În acelaşi timp, ministrul a subliniat că, având în vedere situaţia de pe teren şi o analiză a deciziilor Kremlinului, Rusia se concentrează pe război, mai degrabă decât pe diplomaţie. Kuleba a declarat anterior, la 25 mai, că Ucraina nu va face nicio concesie lui Putin, deoarece strategia de pacificare a acestuia din 2014 până la începutul invaziei la scară largă a eşuat deja şi nu are nicio şansă de succes în viitor. 

UPDATE 07:00. Armata rusă bombardează peste 40 de oraşe în Donbas, anunţă ucrainenii

Forţele ruse au bombardat peste 40 de oraşe din regiunea Donbas, în estul Ucrainei, a declarat armata ucraineană, ameninţând să închidă ultima cale principală de scăpare pentru civilii prinşi în calea invaziei lor, aflată acum în a patra lună, transmite Reuters.

Dacă nu a reuşit să cucerească capitala Ucrainei, Kiev, sau al doilea oraş al acesteia, Harkov, Rusia încearcă să preia controlul deplin asupra Donbasului, format din două provincii estice pe care Moscova le revendică în numele separatiştilor. Rusia a trimis mii de trupe în regiune, atacând din trei părţi în încercarea de a încercui forţele ucrainene care rezistă în oraşul Sievierodonetsk şi în oraşul geamăn Lysychansk. Căderea acestora ar lăsa întreaga provincie Luhansk sub control rusesc, un obiectiv de război cheie al Kremlinului. 

"Ocupanţii au bombardat peste 40 de oraşe din Doneţk şi regiunea Luhansk, distrugând sau deteriorând 47 de situri civile, inclusiv 38 de case şi o şcoală. Ca urmare a acestui bombardament, cinci civili au murit şi 12 au fost răniţi", a precizat pe Facebook Armata ucraineană.  În comunicat se precizează că au fost respinse 10 atacuri inamice, au fost distruse patru tancuri şi patru drone şi au fost ucişi 62 de "soldaţi inamici". 

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că trupele ruseşti "ne depăşesc puternic numeric" în unele părţi din estul ţării. Reuters nu a putut confirma în mod independent rapoartele privind câmpul de luptă. 

 În timp ce Moscova încearcă să îşi consolideze controlul asupra teritoriului pe care l-a cucerit, preşedintele Vladimir Putin a semnat un decret care simplifică procesul de obţinere a cetăţeniei şi paşapoartelor ruseşti pentru locuitorii din districtele nou capturate. Parlamentul rus a eliminat miercuri limita superioară de vârstă pentru serviciul contractual în armată, subliniind necesitatea de a înlocui trupele pierdute. citiţi mai departe 

Rusia numeşte acţiunile sale în Ucraina o "operaţiune specială" pentru a dezarma Ucraina şi a o proteja de fascişti. Ucraina şi Occidentul spun că acuzaţia de fascism este nefondată şi că războiul este un act de agresiune neprovocat.  

Război Rusia - Ucraina. Volodimir Zelenski, atac la adresa lui Kissinger, care a declarat că "o bucată din Ucraina ar trebui să fie dată Rusiei"

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lansat un atac virulent la adresa fostului secretar de stat american Henry Kissinger, care a sugerat, marţi, că negocierile de pace ar trebui să vizeze crearea de graniţe de-a lungul "liniei de contact" în Donbas, aşa cum exista în ajunul invaziei ruseşti, transmite CNN.

În ultimul mesaj video postat pe reţelele de socializare,  Zelenski a declarat: ”Indiferent de ceea ce face statul rus, există cineva care spune: «Să luăm în considerare interesele sale». Anul acesta, la Davos, s-a auzit din nou. În ciuda miilor de rachete ruseşti care lovesc Ucraina. În ciuda faptului că zeci de mii de ucraineni au fost ucişi. În ciuda a ceea ce s-a întâmplat la Bucha şi Mariupol. În ciuda oraşelor distruse. Şi în ciuda "lagărelor de filtrare" construite de statul rus, în care se ucide, se torturează, se violează şi se umileşte ca pe bandă rulantă”"Rusia a făcut toate acestea în Europa, dar, totuşi, la Davos, de exemplu, domnul Kissinger (fostului secretar de stat american Henry Kissinge – n.r.) iese din trecutul profund şi spune că o bucată din Ucraina ar trebui să fie dată Rusiei", a adăugat preşedintele ucrainean, potrivit news.ro

Kissinger a vorbit prin legătură video la Forumul de la Davos.  În comentariile sale, Kissinger a spus că: "Nu este vorba de un conflict de stat. Negocierile trebuie să înceapă în următoarele două luni, înainte de a crea tulburări şi tensiuni care nu vor fi uşor de depăşit. În mod ideal, linia de demarcaţie ar trebui să fie o revenire la status quo ante", sugerând aparent că Ucraina ar trebui să accepte să renunţe la o mare parte din Donbas şi Crimeea. "Continuarea războiului dincolo de acest punct nu ar fi despre libertatea Ucrainei, ci un nou război împotriva Rusiei însăşi", a declarat Kissinger. 

Zelenski a comparat opiniile lui Kissinger cu împăcarea Germaniei naziste în 1938. "Domnul Kissinger iese din trecutul profund şi spune că o bucată din Ucraina ar trebui să fie dată Rusiei. Ca să nu existe o înstrăinare a Rusiei de Europa. Calendarul domnului Kissinger se pare că nu este 2022, ci 1938, iar el a crezut că vorbeşte cu o audienţă nu la Davos, ci în ceea ce era atunci Munchen", a spus el. "Apropo, în anul real 1938, când familia domnului Kissinger fugea din Germania nazistă, acesta avea 15 ani", a adăugat Zelenski.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 92 LIVE TEXT. Peste 100 de militari ruşi, daţi afară după ce au refuzat să ia parte la războiul din Ucraina