Bilanţul inundaţiilor apocaliptice din Spania a ajuns la 217 morţi. Ţara nu mai scapă de blestemul apelor: Cod roşu de furtună în Almeria
A plouat din nou abundent în mai multe regiuni din Spania. Românii sunt în prima linie a voluntarilor veniţi să-i ajute pe sinistraţii din Valencia. Spun că solidaritatea nu cunoaşte graniţe, iar printre localnicii loviţi de năpastă şi-au câştigat renumele de îngeri. În schimb, furia faţă de autorităţi creşte. Regele Felipe, regina Letizia şi premierul Pedro Sanchez au fost loviţi cu noroi şi pietre în timpul vizitei din zonelele calamitate. Între timp, bilanţul morţilor a crescut la 217. Iar printre sutele de dispăruţi sunt şi patru români. Autorităţile spaniole au început să intre în mai multe parcari subterane inundate. Cei implicați în operaţiuni se tem că nu vor găsi niciun supravieţuitor.
De Redactia Observator la 04.11.2024, 09:10
"Nenorocitule! Ne-ai minţit! Ne-ai minţit. Se ştia. Se ştia şi nimeni nu a făcut nimic pentru a ne avertiza", i-au strigat localnicii regelui Felipe. Vizita regelui a stârnit furie în loc de consolare, în zonele sinistrate. Oamenii reclamă că avertizările pentru furtuna secolului au venit prea târziu. La fel şi ajutoarele. Forţele de ordine i-au stăpânit cu greu pe oamenii care au aruncat cu noroi, sticle şi pietre către monarh. Nici maşina premierului Pedro Sanchez nu a scăpat de furia mulţimii.
Vizita regelui şi a premierului a venit la cinci zile de la dezastru. Cei doi au plecat cu hainele pătate de noroi, după ce orice încercare de a calma spiritele a eşuat. "Pedro Sanchez, pune-ţi bocancii, pune mâna pe lopată, tovarăşe! Ai mai puţină ruşine ca un...", i-a strigat un şofer şefului Executivului. La câteva ore, a venit şi o reacţie din partea lui Pedro Sanchez. "Scopul este de a salva vieţi, de a recupera corpurile celor care au murit şi, în cele din urmă, de a începe reconstrucţia provinciei Valencia. Nu ne vom abate în ciuda unor persoane violente".
Nici regele nu a rămas indiferent. "Trebuie să înţelegem furia şi frustrarea multor oameni din cauza gravităţii situaţiei. Trebuie să le dăm speranţă , să facem faţă situaţiei, dar şi să le dăm speranţă şi să le garantăm că statul este prezent".
Voluntarii, îngeri păzitori pentru sinistraţi
- Reacţia reginei Letizia după ce ea şi regele Felipe au fost atacaţi cu noroi de protestatari. "Cum să nu fie...
- Sorin, un voluntar român din Spania, a străbătut 70 de kilometri ca să-i ajute pe cei afectaţi de inundaţii....
- Cinci dintre românii daţi dispăruţi în Spania au fost găsiţi în viaţă. MAE: Patru sunt în continuare...
Dacă încrederea în autorităţi a fost zdruncinată, cea în voluntari creşte în fiecare zi. Printre cei veniţi să scoată la lumină suburbiile acoperite de mâl din Valencia se aud tot mai des voci de români. Voluntarii merg pe străzile îmbâcsite de noroaie şi acolo unde localnicii le cer ajutorul nu stau absolut deloc pe gânduri, pun mâna pe lopeţi, pe găleţi, pe mături şi trec la muncă. Toată lumea are nevoie de ajutor, aici.
Sorin Nicodim locuieşte de 20 de ani în Spania. A străbătut 70 de kilometri până în zonele calamitate pentru a da o mână de ajutor. "E normal. Solidaritatea nu are frontiere. Este un dezastru. Aşa că rugăm toată lumea care poate să dea o mână de ajutor".
Lorenzo este student la Arhitectură şi locuieşte de şapte ani în Valencia. Alături de iubita spaniolă munceşte zi-lumină pentru a scoate noroiul din case şi magazine. "Am avut norocul să nu fie afectată familia mea şi casa mea. Dar norocul acesta se transformă şi într-o obligaţie. Să vii să ajuţi pe cei afectaţi". La cinci zile de la viitură, străzile sunt încă pline de aluviuni. Locuitorii din zonele afectate de dezastru se confruntă cu riscul apariţiei unor epidemii din cauza mizeriei.
Un nou episod de ploi abundente a lovit aseară oraşul Altea. Străzile s-au transformat din nou în capcane mortale. Pe reţelele sociale, au apărut noi imagini dramatice. Iar veştile proaste nu se termină aici. În regiunea Almeria a fost anunţat cod roşu de furtună. Oamenii au fost avertizaţi să evite călătoriile, în special în zonele unde sunt râuri care pot ieşi din matcă. Autorităţile spaniole au început sa intre în mai multe parcări subterane inundate. Cei implicaţi în operaţiuni se tem de numărul mare de cadavre pe care le vor găsi.