Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Sorin, un voluntar român din Spania, a străbătut 70 de kilometri ca să-i ajute pe cei afectaţi de inundaţii. "Solidaritatea nu are frontiere"

Românii sunt în prima linie a volunarilor veniţi să îi ajute pe sinistraţii din Valencia. Spun că solidaritatea nu cunoaşte graniţe şi printre localnicii loviţi de cea mai cruntă furtună a secolului şi-au câştigat renumele de îngeri. Însă, furia faţă de autorităţi creşte. Regele Felipe şi premierul Pedro Sanchez au fost loviţi cu noroi şi pietre în timpul vizitei în zonlele calamitate. Între timp, bilanţul morţilor a crescut la 217. Iar printre sutele de dispăruţi se numără 9 români. Spaniolii se pregătesc de noi furtuni de cod roşu în Valencia şi Almeria.

de Cristi Popovici

la 03.11.2024 , 19:18

Vizita regelui a stârnit furie în loc de consolare, în zonele sinistrate. Oamenii reclamă că avertizările pentru furtuna secolului au venit prea târziu. La fel şi ajutoarele. Forţele de ordine i-au stăpânit cu greu pe oamenii care au aruncat cu noroi, sticle şi pietre către monarh.

Nici maşina premierului Pedro Sanchez nu a scăpat de furia mulţimii.

Val de critici la adresa premierului

Vezi și

Vizita regelui şi a premierului a venit la cinci zile de la dezastru. Cei doi au plecat cu hainele pătate de noroi, după ce orice încercare de a calma spiritele a eşuat.

Pe acelaşi subiect

"Pedro Sanchez, pune-ţi bocancii, pune mâna pe lopată, tovarăşe! Neputinciosule", spune un bărbat.

Dacă încrederea în autorităţi a fost zdruncinată, cea în voluntari creşte în fiecare zi. Printre cei veniţi să scoată la lumină suburbiile acoperite de mâl din Valencia se aud tot mai des voci de români.

Voluntarii merg pe străzile îmbâcsite de noroaie şi acolo unde localnicii le cer ajutorul nu stau absolut deloc pe gânduri, pun mâna pe lopeţi, pe găleţi, pe mături şi trec la muncă. Toată lumea are nevoie de ajutor, aici.

Voluntarii români au venit să dea o mână de ajutor

Sorin Nicodim locuieşte de 20 de ani în Spania. A străbătut 70 de kilometri până în zonele calamitate pentru a da o mână de ajutor.

Reporter: N-aţi putut să staţi de-o parte, adică aţi vrut să veniţi?

Sorin Nicodim, voluntar român: E normal. Solidaritatea nu are frontiere. Este un dezastru. Aşa că rugăm toată lumea care poate să dea o mână de ajutor.

Lorenzo este student la Arhitectură şi locuieşte de şapte ani în Valencia. Alături de iubita spaniolă munceşte zi-lumină pentru a scoate noroiul din case şi magazine.

"Am avut norocul să nu fie afectată familia mea şi casa mea. Dar norocul acesta se transformă şi într-o obligaţie. Să vii să ajuţi pe cei afectaţi", spune Lorenzo, student român voluntar.

La cinci zile de la viitură, străzile sunt încă pline de aluviuni

Locuitorii din zonele afectate de dezastru se confruntă cu riscul apariţiei unor epidemii din cauza mizeriei. Nu există apă potabilă, canalizările sunt înfundate cu nămol, iar aerul devine tot mai irespirabil. Este un miros greu pe multe străzi, motiv pentru care mulţi oameni poartă măşti de protecţie pe care le au încă din perioada pandemiei.

Veştile proaste nu se termină pentru spanioli. În regiunea Almeria a fost anunţat cod roşu de furtună. Oamenii au fost avertizaţi să evite călătoriile, în special în zonele unde sunt râuri care pot ieşi din matcă.

Cristi Popovici Like

Nu poți să fii jurnalist dacă nu iubești adrenalina, provocările și, mai ales, oamenii. Este una dintre cele mai palpitante meserii din lume.

Întrebarea zilei
Aţi pornit încălzirea în locuinţă?
Observator » Ştiri externe » Sorin, un voluntar român din Spania, a străbătut 70 de kilometri ca să-i ajute pe cei afectaţi de inundaţii. "Solidaritatea nu are frontiere"