Blocajul financiar al guvernului Statelor Unite a durat numai trei zile
Senatul şi Camera Reprezentanţilor au aprobat, ieri seară, reluarea finanţării activităţilor guvernamentale.
De Redactia Observator la 23.01.2018, 08:31Senatul şi Camera Reprezentanţilor au aprobat, ieri seară, reluarea finanţării activităţilor guvernamentale. Măsura este, însă, una temporară, valabilă până la 8 februarie. Până atunci, republicanii majoritari în Congres s-au angajat să negocieze cu opoziţia democrată o reformă a politicii cu privire la tinerii imigranţi.
Guvernul federal american îşi poate relua activitatea normală, în urma compromisului negociat de liderii republicani şi democraţi din Senat. Blocajul instituţiilor bugetare trimisese în şomaj tehnic peste 100 de mii de funcţionari consideraţi "neesenţiali".
Şi Ambasada Statelor Unite de la Bucureşti îşi redusese activitatea, la fel ca oficiile diplomatice americane din toată lumea. Parcurile naţionale şi monumentele îşi închiseseră porţile, spre dezamăgirea turiştilor. Statuia Libertăţii rămăsese deschisă doar după ce statul New York se oferise să acopere din propriul buget cheltuielile de 65 de mii de dolari pe zi.
O primă tentativă de conciliere a eşuat, vineri, deşi era condusă chiar de preşedintele Donald Trump care se mândreşte cu talentul său de negociator. Blocajul a fost generat de decizia lui Trump de a anula protecţia juridică a aşa-numiţilor "visători", imigranţii fără acte aduşi în Statele Unite când erau copii.
Democraţii au blocat adoptarea bugetului până la negocierea unei legi favorabile "visătorilor". Republicanii promit acum că vor căuta să obţină un compromis în acest sens, chiar şi fără avizul Casei Albe.
Preşedintele a acceptat cu greu soluţia, printr-o declaraţie citită de purtătorul său de cuvânt.
Ultima criză bugetară din Statele Unite a avut loc în 2013, în timpul administraţiei Obama şi a durat 16 zile. Economia Statelor Unite a pierdut, atunci, 24 de miliarde de dolari.