Boala care l-a ucis pe David Sassoli, preşedintele Parlamentului European. Ce este Legionella. ”Sper să vă îmbrățișez din nou”
David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, a murit noaptea trecută, la vârsta de 65 de ani. Sassoli era internat de pe 26 decembrie într-un spital din Italia, pentru a doua oară în ultimele luni. În urmă cu șase luni, Sassoli fusese afectat de o pneumonie cauzată de Legionella: și-a revenit și chiar a filmat un videoclip pentru a nega orice legătură între boală și Covid. Înainte de Crăciun, a suferit o recidivă și o disfuncție a sistemului imunitar.
De Redactia Observator la 11.01.2022, 13:14- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
În luna septembrie, David Sassoli fusese spitalizat pentru pneumonie Legionella, iar în decembrie revenise în spital din cauza unor complicaţii grave, provocate de o deficienţă a sistemului său imunitar. În trecut, acesta suferise de leucemie Deputat de orientare social-democrată, Sassoli a fost ales preşedinte al parlamentului în 2019, în urma unui acord între cele mai mari grupuri politice din forul legislativ european.
Pe 9 noiembrie 2021 David Sassoli a explicat pe Twitter că a fost lovit în septembrie de „o urâtă pneumonie Legionella”. „Am avut febră foarte mare – spune atunci președintele Parlamentului European – am fost internat la Strasbourg, apoi m-am întors în Italia pentru convalescență, dar din păcate am suferit o recădere”. ”Sper să vă îmbrățișez din nou” transmitea el atunci. Apoi le-a mulțumit medicilor „pentru competența lor”.
Sassoli a murit luni seară la vârsta de 65 de ani la Centrul Oncologic Aviano, în provincia Pordenone, unde a fost internat pentru o formă gravă de disfuncție a sistemului imunitar. În decembrie, Sassoli a postat ceea ce avea să fie ultimul său mesaj video, în care și-a exprimat speranța pentru drepturile femeilor.
- Cine este Roberta Metsola. Eurodeputata malteză este favorită la preşedinţia Parlamentului European, după...
- Klaus Iohannis, mesaj după moartea lui David Sassoli: "A fost prietenul României, moștenirea sa europeană va...
- A murit preşedintele Parlamentului European, David Sassoli. Politicianul italian avea 65 de ani
Ce este legioneloza sau pneumonia legionella
A fost identificată pentru prima oară în 1976, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Este o formă serioasă de pneumonie, cu o rată caz-fatalitate de 10-15%. Simptomele sunt de tip gripal, urmate de tuse neproductivă și evoluție către pneumonie. Boala este provocată de Legionella, o bacterie larg răspândită în natură, care poate fi găsită în râuri, lacuri, acumulări de apă. Din sursele naturale trece în rezervoare artificiale (rețele centralizate de apă, sisteme de apă din clădiri). Temperatura apei cuprinsă între 20 de grade C și 45 de grade C favorizează dezvoltarea bacteriei.
Legionella, în particular Legionella pneumophila, nu pare să se multiplice sub 20 de grade C. Este posibil, totuși, să rămână latentă în apă rece și să se multiplice când temperatura apei atinge o valoare potrivită. Legionella are nevoie de nutrienți obținuți de la organisme care se pot află și ele în sistemele de apă, cum ar fi alge, amibe, bacterii.
David Sassoli, de la jurnalism la şefia Parlamentului European
Luni după-amiază, purtătorul de cuvânt al său a anunţat internarea lui David Sassoli "din cauza unei complicaţii grave ca urmare a unei disfuncţii a sistemului imunitar” şi anularea activităţilor sale oficiale. Fost jurnalist şi prezentator de ştiri TV în Italia, David Sassoli a fost ales pentru prima dată europarlamentar în 2009. În 2019, i-a succedat în calitate de preşedinte al Parlamentului European unui alt italian, Antonio Tajani, un apropiat al lui Silvio Berlusconi din PPE (dreapta), pentru un mandat de doi ani şi jumătate.
Alegerea noului preşedinte al Parlamentului European urmează să aibă loc în ianuarie, favorită fiind eurodeputata malteză Roberta Metsola.