Bulgaria a interzis propaganda LGBT în școli. Proteste inutile din partea a 70 de ONG-uri
Preşedintele Bulgariei a promulgat legea împotriva propagandei LGBT. Rumen Radev a ignorat, astfel, o cerere de veto a Consiliului Europei. Noul amendament, care interzice şcolilor să încurajeze orientarea sexuală non-tradiţională şi identitatea de gen diferită de cea biologică, a provocat numeroase proteste. 70 de ONG-uri bulgare au cerut şefului statului să nu promulge actul normativ, iar 6.000 de persoane au semnat o petiţie în acest sens. În acelaşi timp, comisarul pentru Drepturile Omului din cadrul Consiliului Europei l-a îndemnat pe Rumen Radev să renunţe la legea care legitimizează discriminarea şi retorica ostilă la adresa comunităţii LGBT, pentru a nu călca pe urmele Ungariei.
De Redactia Observator la 16.08.2024, 11:11Preşedintele bulgar Rumen Radev, apropiat al Moscovei, a semnat joi decretul ce permite unei legi controversate împotriva "propagandei" LGBT + să intre în vigoare, ignorând astfel o cerere de veto a Consiliului Europei, informează AFP.
"Şeful statului şi-a exprimat opinia cu privire la amendament, semnând un decret pentru a fi publicat" în Jurnalul Oficial, a anunţat preşedinţia bulgară într-un comunicat.
Săptămâna trecută, Parlamentul bulgar a adoptat cu o largă majoritate o nouă legislaţie copiată după cele din Ungaria şi Rusia şi care interzice şcolilor să "încurajeze" orientarea sexuală "non-tradiţională" şi identitatea de gen "diferită de cea biologică".
Proteste în Bulgaria, din cauza legii anti-propagandă LGBT
- Nouă state UE, între care România, nu au semnat o declaraţie de promovare a drepturilor LGBTIQ+, prezentată de...
- Primul politician transsexual din Rusia a anunţat că a redevenit bărbat. "Mi-am dat seama în timpul Postului Mare"
- Irak adoptă o nouă lege dură anti-LGBT. Până la 15 ani de închisoare pentru homosexuali şi pentru bărbaţii...
Noul amendament a provocat numeroase proteste: 70 de ONG-uri bulgare au cerut şefului statului să facă uz de dreptul său de veto pentru a împiedica punerea în aplicare a acestuia şi 6.000 de persoane au semnat o petiţie.
Au fost organizate două manifestaţii ce au reunit fiecare circa 200 de persoane şi o nouă reuniune este prevăzută să aibă loc joi la Sofia împotriva acestui text, considerat de către opozanţii săi contrar legislaţiei Uniunii Europene (UE), din care Bulgaria face parte.
Comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului îşi exprimase "profunda îngrijorare" şi îl îndemnase pe Radev "să nu semneze" legea, cerându-le autorităţilor acestei ţări din Balcani "să combată discriminarea şi retorica ostilă la adresa persoanelor LGBT+, inclusiv odată cu apropierea alegerilor".
El făcea aluzie la campania electorală în curs în Bulgaria, ţară ce traversează o gravă criză politică şi care, prea divizată pentru a găsi o majoritate care să formeze un guvern stabil, organizează în această toamnă al şaptelea rând de alegeri legislative din 2021 încoace.