Bulgaria l-a plimbat degeaba cu elicopterul pe cancelarul austriac. La final, Karl Nehammer a cerut 2 miliarde de euro
Soarta României în Schengen s-a jucat azi, dar nu la Bucureşti sau Bruxelles, ci în Bulgaria. Cancelarul Austriei, singura ţară care s-a opus aderării noastre, s-a întâlnit cu preşedintele bulgar, la graniţa cu Turcia. Un tur de forţă în care Rumen Radev a încercat să îl convingă că frontiera e păzită în faţa valului de migranţi, deci Bulgaria merită să intre în Schengen. Negocierile vecinilor nu ne fac însă şi pe noi să ieşim din resemnare.
De Bianca Iacob la 24.01.2023, 14:19Cu garda de onoare şi covorul roşu - aşa a fost primit cancelarul Karl Nehammer în Bulgaria. De pe aeroportul din Plodviv, a plecat spre graniţa cu Turcia.
Bianca Iacob, reporter Observator: Aici la poliţia de Frontieră din Elhovo, în aceste momente, cancelarul austriac aterizează într-un elicopter militar. În elicopter este împreună cu preşedintele bulgar, dar şi cu ministrul de Interne al Austriei.
Împreună, cei trei oficiali au zburat deasupra graniţei bulgaro-turce. Mărul discordiei în procesul de extindere a spaţiului Schengen. Pentru întărirea frontierei, Nehammer cere bani de la Comisia Europeană: două miliarde de euro.
Karl Nehammer, cancelarul Austriei: Protecția graniței dintre Bulgaria şi Turcia este şi protecția graniței Austriei!
- Sfidare la adresa României? Şeful diplomaţiei române, reacţie la vizita cancelarului austriac la vecinii bulgari
- Austria vrea alianţă cu Bulgaria. Karl Nehammer cere UE două miliarde de euro pentru gardul de frontieră al...
- Ce speră să obțină Austria la reuniunea JAI de săptămâna viitoare? Viena încearcă să facă front comun cu...
Bianca Iacob, reporter Observator: Aici se termină teritoriul UE, dincolo de acest gard înalt cu sârma ghimpată este teritoriul Turciei şi ruta migranţilor care trec ilegal spre Europa.
Frontiera dintre Bulgaria şi Turcia măsoară 281 de kilometri. Pe 236 de kilometri, bulgarii au ridicat garduri în calea migranţilor. Chiar şi aşa, peste 160.000 de persoane au încercat doar anul trecut să treacă ilegal în Europa - majoritatea, chiar prin zona Elhovo, ruta cea mai cunoscută.
Bianca Iacob, reporter Observator: La câteva sute de metri de graniţă e un centru de migranţi, doar că acum aici sunt 4 refugiaţi ucraineni.
Austria e alături de Bulgaria, în lupta împotriva migraţiei ilegale
Într-un mesaj pe Twitter, Nehammer a fost clar: Austria e alături de Bulgaria, în lupta împotriva migraţiei ilegale. România e amintită doar în contextul rutelor spre Vestul Europei.
Karl Nehammer, cancelarul Austriei: Poliţia din Austria a identificat două rute. Una prin Serbia şi Ungaria, spre Austria. Cealaltă prin Serbia, România şi din nou Ungaria.
A fost pretextul folosit de Austria şi la consiliul JAI din decembrie, când România n-a primit undă verde pentru includerea în Schengen. Bulgaria, ţară implicată în proces la pachet cu noi, negociază de atunci pe toate căile. De exemplu, preşedintele bulgar şi cancelarul austriac au participat împreună la concertul de Anul Nou de la Viena, eveniment de la care România a lipsit.
Miza e uriaşă: aderarea la spaţiul Schengen ne-ar permite să călătorim fără controale la frontiere, iar mărfurile ar circula mai rapid, la costuri mult mai mici.
Rumen Radev, presedintele Bulgariei: Schengen este și despre valori economice. Şi cred că e nedrept că noi, Bulgaria şi România, suntem ţinute în afara spaţiului Schengen.
Din Schengen fac parte 27 de ţări. Ultima dintre ele, Croaţia, a fost admisă de la 1 ianuarie.
Numele Schengen vine de la denumirea unei mici localităţi viticole aflată în Luxembourg, la graniţa dintre trei ţări. Aici s-a semnat prima oară acordul în 1985 şi de atunci spaţiul s-a extins la peste 4 milioane de kilometri pătrați.