Tot mai multe țări își închid granițele și restricționează călătoriile, de teama coronavirusului
Europa intră în auto-izolare. Preşedintele Comisiei Europene a propus ca deplasările care nu sunt urgente să fie interzise în Uniunea Europeană, pentru 30 de zile. Măsura vine în condiţii speciale.
De Redactia Observator la 16.03.2020, 22:54- Tot mai multe țări își închid granițele și restricționează călătoriile, de teama coronavirusului
- Măsurile luate ar urma să rămână în vigoare pentru cel puțin o lună
Europa intră în auto-izolare. Preşedintele Comisiei Europene a propus ca deplasările care nu sunt urgente să fie interzise în Uniunea Europeană, pentru 30 de zile. Măsura vine în condiţii speciale. În ultimele 24 de ore, numărul deceselor din statele Uniunii Europene a fost cel mai mare de la izbucnirea epidemiei. În această seară, Franţa urmează să închidă mai multe oraşe, inclusiv Parisul.
"Cam aşa arată în Paris, la metrou. Înainte de virusul ăsta, pe aici era plin, nu aveai pe unde să mergi".
În subteran şi la suprafaţă, Oraşul Luminilor este doar o amintire a ceea ce a fost.
Iar situaţia se va înrăutăţi. După ce au interzis viaţa socială şi au închis restaurantele şi barurile, autorităţile franceze plănuiesc să închidă mai multe oraşe. Frica paralizează şi Statele Unite unde se ia în calcul impunerea stării de asediu.
Phil Murphy, guvernatorul statului New Jersey: Toate călătoriile neesenţiale şi care nu sunt urgente sunt vehement descurajate. Din această seară , în intervalul 8:00 PM - 5:00 AM această măsură va rămâne în vigoare zilnic, pe termen nedeterminat. Vrem ca toată lumea să stea acasă, nu afară!
Cu peste 70 de morţi, Statele Unite au impus starea de urgenţă încă din weekend. În lupta cu coronavirusul, cel putin 10 ţări europene au impus aceeaşi măsură. Preşedintele Comisiei Europene propune închiderea graniţelor aeriene.
Ursule Von Der Leyen: Mai puţine călătorii, mai multe şanse să controlăm virusul. Le propun şefilor de stat şi de guvern, să introducă restricţii temporare călătoriilor ne-esenţiale în Uniunea Europeană. Aceste măsuri ar trebui să rămână în vigoare 30 de zile cu posibilitatea de prelungire.
Elveţia, Franţa şi Spania au suspendat traficul aerian şi feroviar încă de ieri. În Cehia, întreaga populaţie este în carantină, iar în Slovacia mai sunt deschise doar magazinele alimentare, farmaciile şi benzinăriile. Din solidaritate pentru medici, Bulgaria le-a crescut salariile.
Peisajul este sumbru şi pe străzile marilor oraşe din Spania.
"Este o stare de linişte nefirească în Valencia. Nu este aproape nimeni pe străzi. Este o zi frumoasă, o zi cu soare, 22 de grade şi totuşi pare un oraş pustiu!".
Poliţia şi armata sunt mobilizate pentru a impune respectarea regulilor stării de urgenţă. Militarii prezenţi pe străzi şi dronele poliţiei le reamintesc cetăţenilor că trebuie să rămână, cât mai mult cu putinţă, în case.
"Vă vorbeşte Poliţia Municipală! Vă recomandăm să ieşiţi pe străzi numai atunci când este necesar!".
Când sfaturile nu le sunt ascultate, în stradă se nasc adevărate războaie între poliţişti şi cetăţeni. Amenzile pot ajunge la sute de mii de euro.
"Nu puteţi ieşi afară! Nu aveţi voie să ieşiţi din casă! Este interzis să ieşiţi! Este foarte grav! Mor oameni!".
Spania este a doua cea mai afectată ţară după Italia, unde doar ieri au murit 300 de oameni.
Mai mulţi români se numără printre cei contaminaţi.
Ca să îşi ridice moralul, oamenii găsesc soluţii care mai de care mai ingenioase. Ieri la ora 21 ora locală, în toată ţara s-a stins lumina şi s-au aprins lanternele telefoanelor. Într-un oraş din Lombardia a răsunat şi imnul României.