Canada interzice aplicația TikTok pe toate dispozitivele care aparțin angajaților guvernului
Guvernul Canadei interzice de astăzi TikTok-ul. Măsura a fost adoptată pentru oficialii din guvern care nu vor mai putea descărca aplicaţia începând de astăzi pe dispozitivele de serviciu. Decizia a venit după ce ofiţerul şef de informaţii al Canadei a stabilit că TikTok-ul prezintă un nivel ridicat de risc pentru securitate şi confidenţialitate. Comisia Europeană a luat aceeaşi decizie zilele trecute, iar angajaţii săi au termen până pe 15 martie să-şi dezinstaleze aplicaţia de pe telefoanele de serviciu.
De Redactia Observator la 28.02.2023, 07:52Canada a interzis folosirea aplicaţiei chineze de socializare TikTok pe toate dispozitivele mobile guvernului, începând de marţi, a relatat luni National Post, citând comunicarea oficială trimisă angajaţilor guvernului federal, transmite Reuters, citat de News.ro
Decizia a fost luată de directorul pentru informaţii al Canadei, pentru a asigura securitatea informaţiilor guvernamentale, după ce o analiză internă a arătat că metodele de colectare a datelor ale TikTok pot lăsa utilizatorii vulnerabili la atacuri cibernetice, a scris ziarul. Mişcarea, care vine la câteva zile după ce Comisia Europeană a impus o interdicţie similară, subliniază lobby-ul tot mai mare împotriva TikTok din cauza preocupărilor cu privire la apropierea sa de guvernul chinez şi deţinerea datelor utilizatorilor din întreaga lume.
Autorităţile de reglementare a confidenţialităţii federale şi provinciale din Canada investighează în comun aplicaţia, deţinută de firma chineză ByteDance Ltd, din cauza preocupărilor legate de colectarea, utilizarea şi dezvăluirea de către platformă a informaţiilor personale. Nici TikTok, nici Consiliul de Trezorerie al Canadei, care include biroul directorului de informaţii al ţării, nu au avut un comentariu imediat.
Acţiunea Canadei este un alt potenţial motiv de conflict în relaţiile chino-canadiene, care au fost tensionate în ultimii ani din diverse motive, cel mai recent din cauza acuzaţiilor de la Ottawa că China a încercat să îi influenţeze alegerile şi că a desfăşurat activităţi de supraveghere aeriană şi maritimă. Beijingul neagă aceste acuzaţii şi a cerut Ottawa să oprească ceea ce a descris drept speculaţii şi calomnii nejustificate.