Canada suspendă utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele sub 55 de ani
Canada a suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele sub 55 de ani, din cauza îngrijorărilor că ar putea avea legătură cu apariția unor cheaguri de sânge rare.
De Ana Maria Ghiarasim la 30.03.2021, 11:26- Autoritățile canadiene spun că riscul de formare a cheagurilor de sânge este mai mare decât se estima inițial.
Decizia de suspendare a fost luată la recomandarea Comitetului consultativ național pentru imunizare din motive de siguranță. Provinciile canadiene, care administrează campania de vaccinare în țară, au anunțat luni că suspendă folosirea vaccinului AstraZeneca.
„Există o incertitudine substanțială cu privire la beneficiile oferirii de vaccinuri AstraZeneca Covid-19 adulților sub 55 de ani, având în vedere riscurile potențiale”, a declarat dr. Shelley Deeks, vicepreședinte al Comitetului consultativ național pentru imunizare, scrie The Guardian.
Risc de formare a cheagurilor de sânge de 1 la 100.000, după vaccinarea cu AstraZeneca
Shelley Deeks a spus că recomandările actualizate au apărut pe fondul noilor date din Europa care au arătat că riscul de formare a cheagurilor de sânge este mai mare, de 1 la 100.000 de cazuri, față de 1 la 1.000.000 cât se credea anterior.
Ea a spus că majoritatea pacienților din Europa care au dezvoltat un cheag de sânge rar după vaccinarea cu AstraZeneca erau femei cu vârsta sub 55 de ani, iar rata mortalității în rândul celor care dezvoltă cheaguri este de până la 40%.
Apariția cheagurilor de sânge, între 4 și 20 de zile după vaccinarea cu AstraZeneca
Dr. Joss Reimer, membru al grupului de lucru pentru implementarea vaccinului din Manitoba, a declarat, că acest tip de reacție adversă rară se produce de obicei între patru și 20 de zile după administrarea vaccinului AstraZeneca, iar simptomele pot reflecta un accident vascular cerebral sau un atac de cord.
”Deși încă credem că beneficiile pentru toate vârstele depășesc riscurile, nu mă simt confortabil cu probabilități, vreau să apară mai multe date din Europa”, a spus Reimer.
Agenția pentru Medicamente din Franța a confirmat riscul de tromboză după vaccinarea cu AstraZeneca
Agenția pentru medicamente din Franța a confirmat, vineri, existența unui risc de tromboză atipică asociată cu vaccinul anti-Covid produs de AstraZeneca, după apariția de noi cazuri în Franța, inclusiv două decese. Cu toate acestea, ANSM a precizat că raportul risc / beneficiu a rămas "favorabil".
"Au fost declarate nouă cazuri de tromboză, atipice prin localizarea lor (în principal în zona cerebrală, dar și digestivă), care pot fi asociate cu trombocitopenie – scăderea numărului de trombocite în sânge – sau tulburări de coagulare", transmite Agenția, potrivit publicației franceze Le Figaro.
Vaccinarea cu AstraZeneca, suspendată pe 15 martie în mai multe țări europene
Vaccinul dezvoltat de laboratorul suedezo-britanic și Universitatea din Oxford a fost suspendat pe 15 martie de mai multe țări europene, după ce au fost raportate mai multe cazuri de cheaguri de sânge, uneori letale. Franța a ridicat suspendarea pe 19 martie, la recomandarea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), care l-a catalogat drept „sigur și eficient” și a afirmat că raportul beneficiu / risc este pozitiv.
Din 1,4 milioane de doze AstraZeneca administrate în Franța până pe 18 martie, aproximativ 5.700 de efecte adverse au fost analizate de centrele de farmacovigilență, „majoritatea” caracterizate prin „simptome asemănătoare gripei, adesea de intensitate ridicată” (febră, cefalee, dureri musculare).
AstraZeneca a anunțat o eficacitate mai scăzută a vaccinului său împotriva COVID-19
Vaccinul AstraZeneca - Oxford are o eficacitate de 76% împotriva infecţiilor simptomatice, arată un nou studiu clinic efectuat în Statele Unite, un nivel mai scăzut față de cel anunțat la începutul acestei săptămâni, într-un raport criticat pentru utilizarea unor "date depăşite”.
Cele mai recente date s-au bazat pe 190 de infecții la peste 32.400 de participanți din Statele Unite, Chile și Peru. Datele intermediare anterioare se bazau pe 141 de infecții, până pe 17 februarie.
Joi, AstraZeneca a reiterat că serul său, dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, a avut 100% eficiență împotriva formelor severe sau critice ale bolii. De asemenea, a transmis că vaccinul a demonstrat o eficiență de 85% la adulții cu vârsta de 65 de ani și peste.