Antena LIVE

Curs valutar

Când încep negocierile de aderare la UE pentru Moldova şi Ucraina. Anunţul Comisiei Europene

Executivul Uniunii Europene va recomanda miercuri ca blocul comunitar să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Moldova, odată ce aceste ţări vor îndeplini condiţiile restante, au declarat luni doi oficiali europeni, citaţi de Reuters

De la 07.11.2023, 11:29
WhatsApp
Când încep negocierile de aderare la UE pentru Moldova şi Ucraina. Anunţul Comisiei Europene Shutterstock

Ambii oficiali UE au declarat că această recomandare înseamnă că negocierile oficiale cu Kievul şi cu Chişinăul ar putea începe anul viitor. Executivul european va formula această recomandare, însă decizia finală aparţine liderilor UE, care ar putea aproba-o la summitul pe care îl vor avea în decembrie.

Sursele Reuters au adăugat că raportul Comisiei Europene, care se va referi, de asemenea, la progresele înregistrate de alţi candidaţi la aderarea la UE, nu a fost încă finalizat.

Republica Moldova şi Ucraina au primit statutul de ţară candidată anul trecut

Republica Moldova şi Ucraina au primit statutul de ţară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană în vara anului trecut, iar următoarea etapă în drumul către UE ar fi începerea negocierilor de aderare şi îndeplinirea unor condiţii-cheie stabilite de UE. 

Pe acelaşi subiect

La Kiev, un oficial guvernamental de rang înalt a declarat că Ucraina se aşteaptă ca Comisia Europeană să emită o evaluare "pozitivă" a cererii sale de aderare, o recompensă râvnită în condiţiile în care trupele se confruntă cu oboseala celor peste 20 de luni luptă şi există îngrijorări cu privire la viitorul ajutorului militar vital al Statelor Unite.

Comisia va evalua Ucraina în şapte domenii de reformă în raportul care va sta la baza deciziei-cheie a liderilor europeni din decembrie.

Ce recomandări trebuie să îndeplinească Republica Moldova pentru aderare

În ceea ce priveşte Republica Moldova, pentru începerea negocierilor propriu-zise de aderare, Chişinăul trebuie să îndeplinească nouă recomandări formulate anul trecut de Comisia Europeană. Domeniile vizate sunt justiţia, combaterea corupţiei şi crimei organizate, dez-oligarhizarea, reforma administraţiei publice şi a serviciilor publice, managementul finanţelor publice, consolidarea rolului societăţii civile în procesele decizionale şi protejarea drepturilor omului. După un an, Chişinăul a îndeplinit trei din cele nouă recomandări, potrivit unui raport intermediar din vara 2023, care constata că Moldova şi-a făcut cel mai bine temele, potrivit Europa Liberă. Comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi, a declarat că Moldova a făcut progrese importante în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului, dar rămâne restantă pe domeniul justiţiei.

Negocierile de aderare a unei ţări la UE durează de obicei ani de zile, până când candidaţii îndeplinesc criteriile juridice şi economice extinse pentru a adera. Pe de altă paerte, blocul comunitar se fereşte să primească o ţară aflată în război, aşa cum este Ucraina. Cu toate acestea, promovarea integrării occidentale este o prioritate majoră pentru Ucraina, o fostă republică sovietică de aproximativ 44 de milioane de locuitori, situată între Rusia şi UE. Susţinătorii apropierii Ucrainei de UE vorbesc de o necesitate geostrategică.

"Consensul este clar", a declarat un diplomat francez de rang înalt, adăugând că sprijinul pentru Ucraina rămâne "foarte solid" în UE şi că blocul nu îşi poate permite să piardă în faţa Rusiei.

Ungaria, principalul adversar potenţial al unei decizii pozitive pentru Kiev în decembrie

Ungaria - unde premierul Viktor Orban se mândreşte cu contactele sale cu Moscova - a devenit principalul adversar potenţial al unei decizii pozitive pentru Kiev în decembrie, care va necesita sprijinul unanim al tuturor celor 27 de state membre ale blocului, scrie Reuters.

În cadrul unei vizite efectuate sâmbătă la Kiev, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lăudat Ucraina pentru progresele înregistrate în materie de reforme, afirmând că ţara a îndeplinit peste 90% din condiţiile stabilite pentru a începe negocierile oficiale de aderare. Von der Leyen a menţionat că reformele rămase nerezolvate sunt: intensificarea în continuare a luptei împotriva corupţiei, adoptarea unei legi privind lobby-ul şi înăsprirea normelor privind declararea activelor. În cele din urmă, a declarat ea, Ucraina trebuie să abordeze şi recomandările în aşteptare ale Comisiei de la Veneţia privind protejarea drepturilor minorităţilor naţionale, inclusiv în domeniul educaţiei. Această problemă, a educaţiei în limba maternă, a fost ridicată în mod insistent de Budapesta, care s-a plâns de tratamentul aplicat de Ucraina etnicilor maghiari, dar şi Bucureştiul are aşteptările sale în această privinţă.

"Vă luptaţi într-un război existenţial şi, în acelaşi timp, vă reformaţi profund ţara", a declarat Ursula von der Leyen în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Kiev. Ea şi-a exprimat încrederea că Ucraina va finaliza în curând etapele rămase şi va avansa pe drumul său către UE. Zelenski a promis că Kievul va îndeplini condiţiile şi că o decizie pozitivă a UE ar da o nouă motivaţie ţării şi trupelor sale. "Nu vor exista zone geopolitice gri în Europa. Vom asigura o nouă bază pentru creşterea şi dezvoltarea Ucrainei şi a tuturor ţărilor europene. Vom garanta ţării noastre şi cetăţenilor noştri o securitate economică şi socială reală", a declarat el.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

aderare uniunea europeana moldova ucraina comisia europeana
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025