Antena Meniu Search
x

UE vrea să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina în decembrie - Politico

Uniunea Europeană se pregătește să deschidă negocierile cu Ucraina privind viitoarea sa aderare la blocul comunitar. Un anunț oficial este așteptat în luna decembrie, potrivit Politico

de Redactia Observator

la 04.10.2023, 08:59

UE urmează să anunțe, în decembrie, că încep negocierile de aderare cu Ucraina - Politico
UE urmează să anunțe, în decembrie, că încep negocierile de aderare cu Ucraina - Politico - Shutterstock

Liderii UE se pregătesc să dea Kievului undă verde pentru a începe negocierile oficiale privind aderarea la blocul comunitar, înainte de sfârșitul anului, au dezvăluit trei surse diplomatice citate de Politico. 

Ucraina se află în centrul unui nou efort major de extindere a UE până la 35 de țări. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luna trecută, că viitorul Ucrainei este „în Uniune”. Țările UE i-au acordat Kievului statutul de candidat la aderarea la UE în luna iunie, iar Comisia urmează să emită în noiembrie un "raport de progres" privind modul în care Ucraina și alți membri aspiranți îndeplinesc condițiile blocului comunitar, potrivit unui oficial UE.

Odată ce raportul va fi adoptat, Comisia va face o declarație care prin care statele membre nu vor putea să refuze cu uşurinţă demararea negocierilor. pentru Ucraina, a declarat sursa diplomatică. "Impulsul politic în acest caz va fi pur și simplu prea mare pentru ca statele membre individuale să reziste. Se estimează că, într-adevăr, până în decembrie, Consiliul European va decide deschiderea negocierilor".

Pentru a începe negocierile, Ucraina este obligată legal să îndeplinească șapte condiții stabilite de Comisie, inclusiv reforme judiciare și combaterea corupției. În luna august, doar două dintre cele șapte condiții au fost îndeplinite, a declarat atunci guvernul ucrainean.

Pe acelaşi subiect

7 condiţi pentru aderarea la UE

Deși este posibil ca Ucraina să nu îndeplinească toate cele șapte condiții până la momentul în care șefii de stat și de guvern europeni se vor reuni pentru un summit la mijlocul lunii decembrie, liderii sunt pregătiți să facă o declarație politică care să autorizeze negocierile chiar dacă cadrul legal de negociere nu este încă finalizat. „Scopul este de a ajunge la un acord politic în decembrie cu privire la începerea negocierilor”, a spus un al doilea diplomat, adăugând că o decizie legală privind aderarea Ucrainei ar putea avea loc până la începutul anului 2024.

Un al treilea diplomat a dezvăluit că, în decembrie, liderii europeni vor „transmite un semnal pozitiv” cu privire la aderarea Ucrainei. Întrebat cât de departe a ajuns Ucraina în îndeplinirea celor șapte criterii, un oficial al UE a spus că progresele sunt încurajatoare și că doar un domeniu, referitor la minorități, pare problematic pe termen scurt.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Stiri externe » UE vrea să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina în decembrie - Politico