Capitala europeană în care chiria a ajuns de două ori mai mare decât salariul minim. Situaţia, înrăutăţită de supraturism
Lisabona se alătură unui lung şir de oraşe celebre ai cărei locuitori au pus gând rău turismului și cer interzicerea chiriilor pe termen scurt. Activiștii din capitala Portugaliei au strâns peste 6.600 de semnături pentru organizarea unui referendum.
De Redactia Observator la 08.11.2024, 14:48
- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Trump o numeşte pe Susie Wiles şefă de cabinet la Casa Albă. Cine este "femeia de gheaţă" din spatele campaniei republicanului
Eforturile vin în contextul în care chiria medie pentru un apartament cu un dormitor a ajuns de aproape două ori mai mare decât salariul minim. Totodată, Lisabona este acum orașul cu cele mai scumpe chirii din Europa.
Situația s-a înrăutățit după ce majoritatea clădirilor din centrul istoric al capitalei portugheze au fost transformate în locuinţe care se închiriază doar pe termen scurt. Dacă va fi aprobat, referendumul ar putea duce la eliminarea treptată a celor aproximativ 20.000 de chirii turistice în următoarele șase luni.
"Închirierile pe termen scurt ocupă cea mai mare parte a spațiului locativ din centrul istoric al Lisabonei", a declarat Raquel Antunes, membră a grupului Movement for a Housing Referendum. "Trebuie să punem capăt acestei situații".
Capitala europeană care a pus gînd rău turismului
- Cum sunt înşelaţi turiştii în restaurantele din Portugalia. Patronii ridică din umeri şi dau vina pe supraturism
- Turiştii din afara UE vor cheltui o sumă record de 800 de miliarde euro în acest an în Europa
- Un mic oraş din Japonia va construi un gard ca să blocheze priveliştea spre Muntele Fuji. Decizia, luată pentru a...
Vineri, grupul de activiști va prezenta petiția șefului adunării municipale. De aici, membrii adunării sunt obligați să organizeze o dezbatere. Dacă dau undă verde referendumului, întrebările de pe buletinul de vot vor trebui să fie examinate de instanțele din țară pentru a se verifica dacă sunt constituționale.
Dacă va fi aprobat, referendumul va avea loc în prima jumătate a anului viitor și va avea ca rezultat o rezoluție obligatorie de eliminare treptată a celor aproximativ 20.000 de apartamente turistice din oraș în termen de șase luni, precum și interzicerea proprietarilor de a le instala în clădiri rezidențiale în viitor. Pentru activiști, referendumul ar fi o rază de speranță, în contextul unei piețe imobiliare în care prețurile aproape s-au dublat din 2015.