CNN: La Munchen, JD Vance a recurs la jumătăți de adevăr în fața unui public european familiarizat cu pericolele autoritarismului
În discursul său de la Munchen, vicepreşedintele american JD Vance a eviscerat totalitarismul din Europa. Dar nu pe cel de la Moscova, în ciuda invaziei sale brutale în Ucraina. Ci pe cel al aliaților Kievului din Uniunea Europeană și a vorbit despre "duşmanul din interior" al Europei, care bagă în închisori adversarii politici și se teme de proprii alegători, scrie CNN într-o analiză.
"Discursul a părut o postare de pe platforma X, însoțită de note care avertizează asupra unor informații potențial înșelătoare", punctează jurnaliştii CNN. Acesta a fost momentul în care afirmațiile lui Vance au căpătat un ton conspiraționist. Audienţa spera să audă detalii concrete despre noul plan de pace al administrației Trump pentru Ucraina, însă, în schimb, au fost bombardați cu plângeri despre războaiele culturale și acuzații privind lipsa de integritate a alegerilor europene.
Vance a susținut că anularea recentă a alegerilor prezidențiale din România a fost o tentativă de a împiedica alegătorii să își exprime voința. În realitate, România a anulat doar primul tur al unui scrutin prezidențial din anul precedent, în care un candidat de extremă dreaptă, pro-rus, câștigase la limită un loc în turul doi, scrie CNN. Autoritățile române au luat această decizie pe baza dovezilor furnizate de serviciile de informații, care indicau o interferență semnificativă din partea Rusiei. Cu alte cuvinte, Vance s-a opus măsurilor menite să protejeze statul de drept și să combată influența rusă asupra alegerilor, mai precizează jurnaliştii americani.
CNN mai notează că Vance pare să fi uitat că mulți dintre cei prezenți în sală au trăit sub ocupația brutală a fostei Uniuni Sovietice și nu au nevoie de lecții despre modul în care regimurile autoritare folosesc minciuna pentru a-și justifica guvernarea represivă și ineficientă. Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a catalogat declarațiile lui Vance drept „inacceptabile” și a răspuns ferm: „Respingem impresia pe care vicepreședintele Vance a încercat să o creeze, conform căreia minoritățile sunt suprimate sau reduse la tăcere în democrația noastră. Știm nu doar împotriva cui ne apărăm țara, ci și pentru ce valori luptăm.”
Tiradă la adresa libertăţii de exprimare din Europa
- Ciolacu vrea convocarea CSAT după declaraţiile lui JD Vance. Premierul va avea o discuţie şi cu Hurezeanu
- FT: Trump plănuiește să retragă trupele SUA din țările baltice, oferind Rusiei o victorie strategică uriașă...
- Crin Antonescu: Bolojan să contacteze Administrația Trump și să spună că vor avea loc alegeri democratice în...
- Victor Negrescu, după ce JD Vance a criticat anularea alegerilor din România: "Nu aș zice că am fost atacaţi"
- Zelenski s-a întâlnit cu JD Vance. Președintele Ucrainei vrea "garanţii de securitate" înaintea oricăror...
Vance și-a continuat tirada despre libertatea de exprimare în Europa, dând ca exemplu cazul unui bărbat din Marea Britanie care a fost arestat pentru că se ruga în tăcere lângă o clinică de avorturi. Ce nu a menționat el este că noile legi britanice interzic activitățile politice pe o rază de 150 de metri în jurul clinicilor, pentru a preveni hărțuirea femeilor care accesează servicii medicale – o realitate mult mai nuanțată decât versiunea simplificată prezentată de Vance. De altfel, în Europa, avortul este un subiect mult mai puțin controversat decât în SUA, punctează CNN.
Plângerile lui Vance au evidențiat o diferență fundamentală între viziunea americană și cea europeană asupra libertății de exprimare. În SUA, Primul Amendament garantează un drept absolut, permițând chiar și discursuri periculoase. În Europa, însă, libertatea de exprimare este protejată, dar există și o responsabilitate pentru siguranța cetățenilor. În anumite țări europene, promovarea ideologiilor extremiste este ilegală – de exemplu, în Germania, unde glorificarea nazismului este interzisă. Departe de a fi redusă la tăcere, presa europeană este diversă și critică. Iar partidele marginale pe care Vance le acuză că sunt „cenzurate” câștigă, de fapt, tot mai multă popularitate. Nimeni nu este cu adevărat redus la tăcere.
Europa, mult mai înţeleaptă după primul mandat al lui Trump
Discursul lui Vance a avut un scop clar: să lanseze o nouă campanie populistă în Europa, în contextul celui de-al doilea mandat Trump. Însă Europa căreia i s-a adresat este mai înțeleaptă acum. După primul mandat al lui Trump, experimentele populiste au început să eșueze electoral – un exemplu clar fiind Marea Britanie, unde Partidul Conservator a fost înlăturat de la putere.
Vance s-a adresat unei săli conștiente de pericolul populismului de extremă dreapta pentru democrațiile moderate și de provocările imigrației – un subiect pe care l-a abordat cu o xenofobie abia mascată. Însă, pe tot parcursul discursului său febril, o altă figură a dominat încăperea: Vladimir Putin. Acuzațiile pe care Vance le-a aruncat Europei și SUA sunt, de fapt, realitatea din Rusia. Dar numele lui Putin nu a fost menționat. Ucraina a fost abia pomenită. Inamicii lui Vance erau aliații Americii. Iar, în viziunea sa, adevărata amenințare la adresa democrației occidentale nu era autoritarismul, ci însăși democrația occidentală, conchide CNN.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰