Cât mai poate miza Zelenski pe ajutorul din partea SUA în războiul cu Rusia. Oficial american: Resursele noastre nu sunt infinite
La un an de la începutul războiului din Ucraina apar tot mai multe întrebări legate de viitorul acestui conflict, de planurile lui Vladimir Putin, diferitele scenarii de pace dar, mai ales, sprijinul pe care Kievul îl poate primi în continuare. În turneul său european, Joe Biden și-a subliniat intenția de a-i sprijini pe ucraineni în continuare, nemulțumirile propriului electorat și piedicile puse de republicani i-ar putea limita opțiunile, notează Reuters.
De Adrian Popovici la 23.02.2023, 13:49Sprijinul americanilor pentru furnizarea de ajutor militar Ucrainei a scăzut la 58%, potrivit unui nou sondaj Reuters/Ipsos, realizat pe mai mult de 4.000 de persoane, realizat între 6 februarie și 13 februarie, o scădere față de cei 73% care au declarat că susțin transferul de arme într-un sondaj din aprilie 2022. Entuziasmul în scădere vine într-un moment dificil al vieții politice de peste ocean, care ar putea restricționa capacitatea lui Biden de a-și îndeplini pe deplin promisiunile față de Zelenski și ucraineni câtă vreme rușii nu atacă și alte țări.
Republicanii se află într-o dispută cu Casa Albă privind ridicarea plafonului datoriei, care limitează suma de bani pe care Statele Unite o pot împrumuta. Ei cer reduceri drastice de cheltuieli pentru a reduce deficitul într-un moment în care SUA pompează miliarde de dolari în ajutor militar și de altă natură în Ucraina. În plus, mulți republicani din Congres, aliați cu fostul președinte Donald Trump, au cerut restricții privind ajutorul trimis Kievului.
Sprijinul acordat Ucrainei, una din mizele campaniei pentru Casa Albă din 2024
Discuțiile pe tema ajutorului oferit de Casa Albă ucrainenilor ar putea deveni un punct central în campania prezidențială din 2024, care este deja în curs de desfășurare. Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, unul dintre aspiranții la nominalizarea din partea Partidului Republican pentru această cursă electorală, a criticat săptămâna aceasta politica lui Biden privind "cecul alb" dat Ucrainei.
- Cum s-a schimbat lumea după un an de război în Ucraina. Europa, forțată să-și clarifice relația cu SUA și China
- Război în Ucraina. Cele trei scenarii care pot duce la un armistițiu. Cristian Pîrvulescu: Negocierile pot avea...
- Un an de război în Ucraina. Rusia nu şi-a atins niciun obiectiv politic, militar sau strategic - analistul de...
Pentru moment, liderii republicani din Congres, care se opun vehement lui Biden în majoritatea problemelor, susțin ajutorul pentru apărarea Ucrainei, cerând chiar ca Washingtonul să trimită mai multe arme. Președintele republican al Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților, Michael McCaul, a declarat marți, într-o vizită la Kiev, că impulsul de la Washington se îndreaptă spre trimiterea de rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă în Ucraina.
Întrebat despre scăderea sprijinului public pentru ajutorul militar acordat Ucrainei, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Adrienne Watson, nu a răspuns direct, dar a spus că americanii știu ce este în joc și empatiza cu lupta Ucrainei pentru "libertate și independență". "Sprijinul americanilor pentru Ucraina se reflectă în sprijinul bipartizan puternic pe care Ucraina l-a primit în ambele camere ale Congresului", a adăugat aceasta.
Un oficial american, care a făcut declarații în mod anonim pentru a vorbi deschis despre sprijinul SUA pentru război, a declarat că Casa Albă i-a transmis lui Volodimir Zelenski că resursele SUA nu sunt infinite.
"Toată lumea înțelege că acest război trebuie să se încheie la un moment dat. Și cu toții ne-am dori să se termine mai devreme decât mai târziu", a spus oficialul.