Cât teritoriu rusesc au ocupat ucrainenii în Kursk. Ruşii fac evacuări şi în Belgorod
Război în Ucraina. Rusia evacuează un alt district frontalier, din regiunea Belgorod, cu aproape 14000 de locuitori, de teama unei posibile ofensive ucrainene. Experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) au evalut că ofensiva din regiunea Kursk le-a permis trupelor ucrainene să preia cel puțin temporar inițiativa pe o parte a frontului. Președintele Volodimir Zelenski a recunoscut oficial pe 10 august că trupele ucrainene au invadat regiunea Kursk. Oficialii ruși au recunoscut că ucrainenii au înaintat cu 25 de km adâncime în districtul Bielovskî din Kursk în noaptea de 10 spre 11 august, dar nu există niciun indiciu că trupele au şi rămas în zonă.
De Redactia Observator la 12.08.2024, 12:12Ruşii au susţinut pe 11 august că mici grupuri ucrainene de recunoaştere au efectuat încercări nereușite de face o incursiune şi în regiunea Belgorod. Imagini geolocalizate din ultimele 2 zile indică faptul că forțele ucrainene au avansat spre vest și nord-vest în regiunea Kursk, deşi ruşii susțin în cea mai mare parte că armata a stabilizat situația.
Rusia a anunţat luni evacuarea locuitorilor dintr-un district din regiunea Belgorod, frontalieră cu Ucraina la câteva zile după cea mai mare incursiune ucraineană pe teritoriul rus de la declanşarea războiului în 2022. "Dimineaţa se anunţă alarmantă la noi: există activităţi duşmane la frontiera districtului Krasnaia Iaruga", a anunţat într-o înregistrare pe Telegram guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov.
"Sunt sigur că militarii noştri vor face tot posibilul pentru a face faţă ameninţării care a apărut", a mai menţionat Gladkov. "Pentru securitatea vieţii şi a sănătăţii populaţiei noastre, începem să-i strămutăm" pe locuitorii acestui district "spre locuri mai sigure", a precizat el. Districtul are o populaţie de circa 14.000 de locuitori, potrivit cifrelor oficiale.
Acest anunţ intervine în contextul în care armata rusă se confruntă de marţea trecută, pe 6 august, cu o incursiune armată fără precedent în regiunea Kursk la care participă "mii" de soldaţi ucraineni, potrivit unui înalt responsabil ucrainean.
- Zelenski vrea să atace teritoriul Rusiei cu armamentul NATO: "Ridicarea restricțiilor va salva mii de vieți"
- Incendiu puternic la Centrala Nucleară de la Zaporojie. Ucraina și Rusia se acuză reciproc
- Armata rusă susține că a oprit înaintarea ucrainenilor în Kursk. Mii de soldați ai Kievului participă la...
ISW: Operațiunea din Kursk a permis Ucrainei să preia inițiativa pe o parte a frontului
Operațiunea Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunea Kursk le-a permis trupelor ucrainene să preia măcar temporar inițiativa pe o secțiune a frontului și să conteste inițiativa deţinută de Rusia la nivelul teatrului de război, au evaluat analiştii ISW. Operațiunea ucraineană din regiunea Kursk forţează Kremlinul și comandamentul militar rus să reacționeze și să transfere trupe şi tehnică militară în Kursk.
Cu toate astea, un înalt oficial din Ministerul Ucrainean al Apărării a declarat că forțele ruse au redus oarecum intensitatea atacurilor în estul Ucrainei, dar, în general, situația rămâne practic neschimbată. Trupele ruse au avansat recent în apropiere de Kupiansk și Donețk, a evaluat ISW. Propagandiștii ruși încearcă să se folosească de incursiunea ucraineană în Kursk pentru a mări eforturile de reconstrucţie a armatei ruse, consideră ISW.
De la începutul războiului, trupele ruse au lansat mai multe atacuri transfrontaliere din regiunea Kursk şi au făcut presiuni asupra Ucrainei pentru a o împiedica să acumuleze forțe de luptă și logistică pentru eventuale contraofensive, stabilind un ritm de luptă care le-au permis să susțină operațiuni ofensive succesive.
Regiunea Belgorod, vecină cu regiunea Kursk, este cu regularitate ţinta unor lovituri şi atacuri cu drone, efectuate, potrivit Kievului, drept represalii pentru invazia rusă. De la începutul ofensivei ruse în Ucraina în februarie 2022, au fost deja ordonate evacuări în mai multe rânduri în această regiune, după atacuri violente care au vizat în special districtele Graivoron şi Şebekino.
Atacurile îndrăzneţe ale ucrainenilor pe teritoriul rus au drept scop să le arate susţinătorilor occidentali că Kievul este capabil în continuare să desfăşoare operaţiuni militare majore, încercând în acelaşi timp să obţină o monedă de schimb în perspectiva unor posibile negocieri de pace, comentează Reuters. Forţele ruse, care deţin supremaţia numerică şi controlează 18% din teritoriul Ucrainei, au avansat în acest an de-a lungul frontului de 1.000 km după eşecul contraofensivei ucrainene din 2023.
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și